Lars Andersson, rektor för ekonomiprogrammet, tillsammans med eleverna Hedda Hjelmström, Freja Valinder och Ebba Falk. I bakgrunden syns entrén till ”Granen”, gymnasiebyggnaden där ekonomiprogrammet håller till.
Lars Andersson, rektor för ekonomiprogrammet, tillsammans med eleverna Hedda Hjelmström, Freja Valinder och Ebba Falk. I bakgrunden syns entrén till ”Granen”, gymnasiebyggnaden där ekonomiprogrammet håller till. Bild: Tobias Kjellberg

Ekonomiprogrammet störst på Lerums gymnasium: ”Trenden håller i sig”

Ekonomiprogrammet är den linje som har högst söktryck på Lerums gymnasium, det visar färska siffror. För en del elever är det den framgångsrika kursen Ung företagsamhet som lockar.
– Vi håller vår höga nivå, säger Lars Andersson, rektor för ekonomiprogrammet.

ANNONS

Det var två månader sedan som blivande gymnasieelever i Lerums kommun skickade in sina ansökningar till regionens gymnasieskolor – nu har den preliminära ansökningsstatistiken kommit. Den visar på en fortsatt framgångssaga för ekonomiprogrammet på Lerums gymnasium.

– Vi håller vår höga nivå. Populariteten kvarstår. Vi har under några år haft högt söktryck och den positiva trenden håller i sig, så det är vi glada för, säger Lars Andersson, rektor för ekonomiprogrammet på Lerums gymnasium.

För tolv år sedan bröts ekonomiprogrammet loss från samhällsprogrammet på Lerums gymnasium och blev ett eget program. Sedan dess har det vuxit och är i dag skolans största program, med tre parallella startklasser varje år, (i år totalt 96 nya platser).

ANNONS

– Det är klart att det är jätteroligt att vi har stort söktryck. Programmet lockar många elever och de lärarna som jobbar på ekonomiprogrammet får ett kvitto på att de gör ett bra jobb, säger Lars Andersson.

Hade hört gott om Lerums gymnasium

Inte alla som har sökt sig till ekonomiprogrammet har kommit in i år, fortsätter han – trots att skolan har förberett så många platser på den populära linjen.

Han tror vidare att kursen Ung företagsamhet (UF) är ett stort dragplåster för programmet, vars elever uppmärksammats flera gånger i LT.

– Vi har lärare som uppmärksammas och blir nominerade till bästa UF-lärare och vi har elever som också lyckas. Nu har vi några elever som ska till Stockholm och ska tävla i UF. Det är klart att vi tror att det har dragningskraft, vår UF-profil, säger Lars Andersson.

Eleven Hedda Hjelmström är en av eleverna på ekonomiprogrammet som lockades av programmets UF-profil. Hon tar studenten i sommar och bor i Alingsås.

– Det lättaste hade varit att gå Alströmer men min bror gick här och sa att det var jättebra. Så kände jag att jag ville testa något nytt, säger hon.

Lärarna i Lerum får beröm

För hennes skolkamrater, Ebba Falk och Freja Valinder, fanns inte UF i tankarna när de valde program. De menar att en stor del av lockelsen ligger i programmets rykte på bygden – bland syskon och vänner som studerat där innan – och att ekonomiprogrammet är brett.

– Det är inte något jättesvårt, som naturprogrammet, och det är inte jättelätt. Det är mittemellan, säger Ebba Falk.

Freja Valinder tillägger:

– Det är också populärt för att lärarna är så grymma.

Också Hedda Hjelmström medger att en stor fördel med ekonomiprogrammet är dess bredd.

– Du kan lyckas på så många andra sätt här än att genom att bara vara ”boksmart”. Det är så brett, säger hon.

En trend i hela Göteborgsregionen

En liknande trend kan ses över hela Göteborgsregionen – på samtliga gymnasieskolor är ekonomiprogrammen populära. Gymnasiechef Göran Careborg tror att det ligger i tiden.

– Det har varit så under årens lopp att en utbildning sticker ut då något är populärt i stort. Jag minns för 20 år sedan, då skulle alla bli programledare och då sökte många till mediaprogrammet. Men så ser det ju inte ut nu, säger han.

Lars Andersson håller med:

– Det är klart att ekonomi, företagsekonomi och entreprenörskap trendar i vid mening. Kapitalmarknad och att starta företag, det ligger naturligtvis också i tiden. Där åker vi med i samhällstrenden, säger han.

Förutom ekonomiprogrammet sticker också elprogrammet och försäljnings- och serviceprogrammet ut som populära i år.

LÄS MER:Deras uppfinning håller föräldrarna utelåsta

LÄS MER:Trots framgångarna – Mugwort BBQ Shack i Gråbo flyttar

LÄS MER:Här är skyddsrummen i Lerums kommun

ANNONS