Lerums Tidning ska utse Årets Lerumsbo och har bett läsarna nominera den de tycker har gjort något extra för lokalsamhället. Bland de nominerade har redaktionen valt ut fyra kandidater och när de har presenterats får läsarna rösta på sin favorit. Personen som får flest röster blir Årets Lerumsbo.
Tidigare har kandidat 1: Max Widell, kandidat 2: Catherine Gauffin och kandidat 3 David Riccius presenterats. Härmed presenteras den fjärde och sista kandidaten, och det är Sjöviksbon Bengt Samuelsson.
En kommunbo nominerar honom så här ”Han sköter om alla sportanläggningar i Sjövik. Han är 80 år. Men håller modet uppe.” Lerums Tidnings redaktion har även fått samtal om hans insats för orten.
Bengt Samuelsson arbetar ideellt – för klubbarna, samhället och föreningarna. Och för det trevliga umgänget han får på köpet.
”Ägg och kaviar och allt”
Intervjun sker i föreningen Sjöviks lokal. Bengt Samuelsson och svågern Lars-Arne Larsson har kokat kaffe och bjuder på hemlagad sockerkaka. Tidigare denna morgon och under tiden för intervjun ringer personer som undrar om det blir någon visning av hockeyn. Och det blir det.
– Vi ska samlas och titta på hockey tillsammans här i lokalen. Vi hade visningar när det var VM i fotboll för damer också, och det var väldigt populärt. Då fixade vi frukost med ägg och kaviar och allt, säger Bengt Samuelsson.
Årets Lerumsbo
Lerums Tidnings läsare fick i uppmaning att nominera en person de tycker ska utnämnas till Årets Lerumsbo. Det kan vara en person som på något sätt gör Lerums kommun till en lite eller mycket bättre plats att bo och vara i. Personen ska komma från kommunen.
Det var många som tog sig an uppmaningen och nominerade, bland de nominerade har redaktionen valt ut fyra kandidater som tävlar om titeln. Varje kandidat har presenterats i en intervju och nu är det upp till läsarna att rösta på sin favorit. Kandidaten som får flest läsarröster vinner.
Personen som utses till Årets Lerumsbo får förutom ära och blommor 5 000 kronor att donera till egen vald förening, klubb eller verksamhet i Lerums kommun.
Han och svågern brukar göra lite av varje, som att se till att det fylls på saker som behöver fyllas på och att skotta utanför. Vid olika tillställningar brukar de också baka bullar och sockerkaka och sälja fika, pengarna går till klubben.
– Vi ska till exempel ha en loppis, eller förresten, det är inte riktigt en vanlig loppis utan folk får lämna in saker som de vill sälja. Säljaren sätter ett pris och den som vill köpa får swisha pengar till säljaren. Den som vill sälja saker hyr ett bord av föreningen för 200 kronor. Till den dagen kommer vi baka bullar och sockerkaka så att föreningen får in lite extra pengar från både bords- och fikaförsäljning, förklarar Bengt Samuelsson.
Duon brukar också kolla till så att gymmet i lokalen är i ordning. Gymmet byggdes av en annan Sjöviksförening, Risveden terräng.
– Det är väldigt populärt, och en del som ska till eller från gymmet kommer in och tar en kaffe. Det är trevligt, slår kandidaten till Årets Lerumsbo fast.
Aktiv i över 50 år
Bengt Samuelssons engagemang i föreningslivet i Sjövik startade när han gick med i fotbollsföreningen 1972. Han hade nyligen flyttat till orten och några grannar lockade med honom till klubben. Sedan dess har han blivit kvar.
– Pojkarna var också med och spelade fotboll och jag har fortsatt arbetet i föreningen, säger han.
Han har genom åren haft olika styrelseuppdrag. Fram till och med förra året var han till exempel anläggningsansvarig.
Vad innebar det?
– Att jag hade hand om idrottsplatsen, såg till att saker fungerade som de skulle.
– Men jag har slutat. Åldern tar ut sin rätt, konstaterar 80-åringen, som förklarar att han även har sagt upp sina aktiva uppdrag i styrelsen för föreningen Sjövik, även om han fortsätter vara alltiallo.
Men det är inte bara i föreningen Sjövik och fotbollsklubben han är engagerad. Han var aktiv i kyrkan ett tag, och i boulen och mattcurligen. Och så brukar han och svågern hjälpa till vid alla möjliga arrangemang och evenemang, som på Sjöviksdagen, Mjörnmilen och midsommarfirandet.
– Vi gör det vi kan göra av det som behövs, hjälpredor kan man väl säga, konstaterar Bengt Samuelsson.
Tror du att den här typen av föreningar är viktiga för ett samhälle?
– Ja, det tror jag, svarar han och fortsätter:
– Vi har också bra kontakt med kommunen och det är också viktigt. Vi är inte den typen av förening som säger att det här vill vi ha, vi har alltid något att erbjuda själva. Om kommunen hjälper till med material så gör vi arbetet, vi har medlemmar i alla möjliga yrkeskategorier.
Vad betyder engagemanget för dig?
– Jättemycket. Det ger mig något att göra. Sedan är det kul att sitta och tjôta lite också, rätt var det är så kommer det in någon och pratar lite grann och det är trevligt, svarar han med ett stort leende.
LÄS MER:David Riccius kan bli Årets Lerumsbo för sina lokalhistoriska böcker
LÄS MER:Catherine Gauffin kan bli Årets Lerumsbo: ”Kämpar verkligen för den lilla människan”
LÄS MER:Max har skapat en fritidsgård för alla åldrar – nu kan han bli Årets Lerumsbo