Emmas EM-revansch – efter alla petningar

Emma Nord, 16, har spelat handboll i tio år. Men efter ständiga petningar var hon på väg att sluta. Men istället för ett avslut tog karriären en plötslig vändning efter att hon av en tillfällighet sadlat om till målvakt.
– Att på några månader gå från att aldrig bli utvald att spela en cup, till att höra folk hurra ens namn på läktaren i ett EM är en mäktig känsla, säger den nyblivna EM-medaljören.

ANNONS

Sanddammet har knappt hunnit lägga sig efter ett intensivt beachhandbolls-EM som nyligen avgjordes i Izmir, Turkiet. Det blev en semifinalmatch och slutligen ett skinande brons när Sveriges U17-damlandslag för första gången tog medalj i sporten på den här nivån. Emma Nord tar ned den prydligt inramade medaljen som sitter på vardagsrumsväggen i radhuset i Lerum. Hon har sin marinblå landslagströja på sig med ”Sweden” skrivet stort på ryggen.

– Jag har alltid velat ha ett kvitto på att jag är en bra spelare och det är just vad detta är, säger hon med ett leende.

För inte längesedan gick hon i djupa tankar på att helt ge upp på sin handbollskarriär. Under en lång tid hade hon känt sig förbisedd av olika tränare som aldrig plockade ut henne till att vara med och spela i cuper. Laget i Alingsås som hon brukade spela i var uppdelat i ett första och ett andra lag, och Emma blev alltid satt i lag två.

– De bästa spelarna är i första laget. Tränarna har sina favoriter och självklart är de jätteduktiga spelare, men vi andra fick inte en ärlig chans, säger hon.

Trött på att inte få samma möjligheter till utveckling som andra i hennes dåvarande lag, bytte hon förra sommaren till Kärra. Efter att ha spelat Skadevi Cup, där hon skämtsamt fick smeknamnet ”monstret” för att hon inte släppte in några mål, fick hon möjligheten att delta i ett riksläger för målvakter i beachhandboll.

Även om hon spelat handboll under större delen av sitt liv var beachhandboll ”och inte minst rollen som målvakt väldigt nytt för henne”.

– Jag har bara varit målvakt i ett år. Jag blev tvungen att hoppa in som det en match förra sommaren när vi inte hade någon annan lösning. Då kände jag ”varför just jag?” men nu i efterhand tackar jag dem, säger Emma.

”Att bli trea är som att bli etta för oss”

Rikslägret gick galant och Emma lyckades konkurrera ut tjugo andra målvakter. I maj i år blev hon vald till en av de två målvakter som skulle ta den svenska fanan till EM i Turkiet i slutet av juni.

– Att på några månader gå från att aldrig bli utvald att spela en cup, till att höra folk hurra ens namn på läktaren i ett EM är en mäktig känsla, säger hon.

Sverige slutade på en tredje plats vilket är det bästa resultatet hittills från ett U17-damlandslag. Emma beskriver resan som ”magisk” och tackar den professionella hjälp hon och hennes lag har fått från landslagsledningen. Stödet från dem har stärkt både hennes personliga utveckling och självförtroende.

– Att bli trea är som att bli etta för oss. Vi tog trots allt hem en EM-medalj, säger hon.

Snart byts sanden ut med vanligt underlag igen. Beachhandbollen är trots allt bara handboll ”för sommaren” skämtar hon. Med en ny gnista tänd för handbollen, tar hon sikte mot att arbeta hårt för att komma med i Sveriges damlandslag i handbollsmålvakt kommande åren.

– Det är nästa steg. Konkurrensen är hård men det är bara att köra på, säger hon.

LÄS MER:Patric Andersson matchhjälte för Lerum borta mot Semberija

LÄS MER:Torarica tar form – med stor uteservering, spel och dans

LÄS MER:Linus Pihl är snabbast i Lerums historia

ANNONS