”Ebba”, 1, blev magsjuk efter att ha druckit kranvatten under måndagskvällen, berättar flickans pappa.
”Ebba”, 1, blev magsjuk efter att ha druckit kranvatten under måndagskvällen, berättar flickans pappa. Bild: Nicklas Elmrin/NICKLAS ELMRIN AB

Ettåriga ”Ebba” drack av kommunens kranvatten – kräktes

Ettåriga ”Ebba” från Lilla Bråta fick vatten i vällingen under tisdagen. En timma senare skickade kommunen ut sms till invånare om att koka sitt vatten – men det var för sent, berättar hennes pappa.
– Hon låg hela natten och vred sig och till slut spydde hon, säger han.

ANNONS
|

Det var vid 21-tiden under måndagskvällen som ettåriga ”Ebba” fick sin välling blandat med vanligt kranvatten.

Familjen, som bor i ett hus i Lilla Bråta i Lerum, hade varit bortresta tidigare under dagen och hade på avstånd tagit del av nyheten om att vattnet i deras område var avstängt. Men när de kom hem verkade problemet vara avhjälpt.

– Vi gick in på Lerums kommuns hemsida, på VA-sidan, och sökte efter information. Där stod det att nu var vattnet tillbaka. Och det stod i alla fall ingenting om att det skulle vara otjänligt vatten, säger pappa ”Jimmie”.

En varningsklocka

Han skrev också till sina grannar och frågade om vattnet gick att dricka, berättar han.

ANNONS

– De flesta sa att det var okej om man spolade lite, för det var gult och grumligt till en början.

Ringde det inte en varningsklocka när ni såg att vattnet var gult?

– Jo, det gjorde det. Och i efterhand förstår jag inte varför jag inte kokade det. Men klockan var mycket. Jag spolade det och det var just det att konsensus i vår lokala Facebookgrupp var att det var okej om spolar man lite.

Han tillägger:

– Men det är också synd att det ska vara den primära informationskällan för Lerumsinvånare: Rykten på Facebook och ingen officiell information.

För ”Ebba” blev natten mot tisdagen en mardröm.

– Hon låg hela natten och vred sig och till slut spydde hon. Vi kände ganska tydligt att det var kopplat till vattnet, för hon var den enda som hade druckit det, säger pappa Jimmie.

Många klagomål

När LT pratar med pappan under tisdagsförmiddagen har flickan inte vaknat än.

– Hon ligger fortfarande helt utslagen, säger han.

Stefan Larsson, kommunikatör vid Lerums kommun, berättar att kommunen skickade ut ett sms till berörda invånare vid 22-tiden. Men Ebbas familj fick inget. På sociala medier berättar också andra invånare att de inte fått något sms.

– Vi fick väldigt många samtal i morse att det är många som inte har fått sms, som brukar få, så det tyckte vi var väldigt konstigt. Men vad vi kan se nu så ser vi inget konstigt, säger Stefan Larsson.

Han tillägger att systemet i alla fall inte har havererat totalt, det är flera invånare som har fått sms.

När lade ni ut uppmaningen om att invånarna skulle koka sitt vatten på er hemsida?

– Klockan 19.44, svarar Stefan Larsson.

Under tisdagskvällen meddelade kommunen att de har fått tillbaka ett av två provsvar på måndagens dricksvatten. På sociala medier berättade kommunen att det första provet inte påvisade någon förekomst av bakterier. LT har bett att få granska provsvaret.

Fotnot: Ebba och Jimmie heter egentligen något annat.

LÄS MER:Vattenläcka i Lerum

ANNONS