Det var förra veckan som LT berättade om dolda förhandlingar mellan en högt uppsatt kommunchef i Lerum och en stor svensk mobilnätsoperatör, kring en mast vid Hallbergs täppa i Lerum. Något som avslöjades via interna mejl.
Nu uttalar sig Jan Turvall, statsvetare och expert på kommunal förvaltning vid Göteborgs universitet, om ärendet – efter att ha läst LT:s granskning.
– Det är alldeles uppenbart att det har funnits kontakter med det här mobilföretaget och att det finns ett intresse för mobilföretaget att få utnyttja den här masten, eftersom de själva har sökt efter en mast. Mycket tyder på att de (kommunen) har försökt att dölja att det finns fler än ett syfte med den här masten, säger Jan Turvall.
Framgår att det finns underhandskontakter
LT har i flera artiklar tidigare berättat om mastkonflikten vid Hallbergs täppa, där de boende i området anat att ett planerat fackverkstorn, som kommunen vill bygga vid en lekplats, ska användas för något mer än den vattenavläsning som tornet fick bygglov för.
Jan Turvall berättar emellertid att det inte går att hitta något juridiskt fel i kommunchefens agerande, av de uppgifter som framkommit hittills, men understryker att kommunen har brustit i sin öppenhet och transparens.
– Det menar jag är definitivt illa. Det är viktigt det här med öppenhet, så att de berörda får all information i ärendet, så att om man är missnöjd kan gå vidare i ärendet. Och då är det viktigt att det inte finns andra saker i ärendet som de inte känner till, säger han.
Det är inte skäl nog för att avsätta den ansvarige chefen, berättar Jan Turvall. Men det är inte orimligt med ett påpekande om olämpligt beteende.
– Det framgår ju också i mejlen att det finns underhandskontakter i frågan om det här med mobilnät, den här chefen ställer ju sig inte avvisande utan ställer sig ganska positiv till en uthyrning. Allt det här du har funnit borde ju folk ha fått information om så att de får en rimlig chans att reagera, säger Jan Turvall.
Kan bli en olaglig överenskommelse
De boende vid Hallbergs täppa har överklagat bygglovet till länsstyrelsen och Jan Turvall vill uppmana de boende att där försöka få till stånd ett särskilt villkor för masten – att den inte får användas för mobilnätsteknik.
Annars tycker han att de ska anmäla kommunen till Justiteombudsmannen (JO).
– Jag menar att det verkar som att chefen undanhåller information. Det är ett ärende som man kan skicka till JO och be JO utreda. JO kan titta på beslutsprocessen, och hur har man kommit fram till det här beslutet.
Det framgår i beslutet om bygglov att kommunens fackverkstorn har fått godkänt för sitt specifika ändamål om vattenavläsning, och inget annat.
VA-chefen Andreas Davidsson har emellertid medgett att externa aktörer kan komma att hyra in sig på masten i efterhand.
Jan Turvall menar att det kan vara olagligt, eftersom det då är något annat än vad masten fick bygglov för.
– Står det i beslutet att en mast får byggas endast för detta ändamål, då menar jag att då är det olagligt om förvaltningsdirektören skulle komma i en överenskommelse att den sedan ska användas för andra ändamål, säger han.
En principiellt viktig fråga för hela Sverige
LT har pratat med en av kommunens egna jurister, Johanna Estving. Hon menar att det krävs en utredning för att avgöra om en mobilnätsoperatör utan vidare kan hyra in sig på kommunens mast i efterhand – eller om man i så fall behöver ansöka om ett nytt bygglov.
Hon kan inte säga något om utfallet av en sådan utredning, eftersom hon aldrig varit med om ett liknande ärende under de fem år som hon har varit anställd av kommunen, berättar hon.
Ändå har Andreas Davidsson tidigare sagt:
”Finns det externa intressen som vill använda masten brukar vi inte säga nej eftersom kommunen själv hyr in sig på andra master.”
Jan Turvall vill vidare betona att han tycker att frågan är viktig på ett större plan än Lerums kommun.
– Visst, det är en liten sak i en liten kommun, men det är en principiellt viktig fråga. Master byggs också på andra ställen och den här situationen kan ha förekommit tidigare i andra kommuner. Så det här kan ha ett intresse för många kommuner och människor.
LÄS MER:Beskedet: Masten dras tillbaka – glädje på Hallbergs täppa
LÄS MER:LT granskar 50 000 mejl – avslöjar dolda förhandlingar om mast på Hallbergs täppa
LÄS MER:Länsstyrelsen ger klartecken för omtvistad mast – boende tar strid