Familjen var med om tortyr och förföljelse i Iran – berättar i film

Familjen Khoshniyat Arams liv i först Iran och sedan Sverige har innehållit stor dramatik. Det finns komponenter som fängelsestraff med tortyr och religiös förföljelse men också starka familjeband och stor kärlek.

ANNONS
|

Det var stark vänskap och ömsesidig respekt som gjorde att Lerumsbon Tor Herngren fick berätta om familjen Khoshniyat Arams levnadsöde i sin film. Filmen, som är ett hobbyprojekt, har visats i Lerum en gång tidigare. Men det var under covidpandemin så nu vill initiativtagarna ge den en ny chans. På söndag kväll är det dags, då kan kommunborna se filmen i Equmeniakyrkan i Lerum.

Vänskapen startade när Tor träffade Amir, som är son i familjen, eter att han hade flytt från Iran till Sverige och Lerum och gått med i Eqmeniakyrkan här. Med i filmen är Amirs annorlunda möte med den stora kärleken. De hade inte känt varandra särskilt länge när de satt på en bänk tillsammans i Italien och hon plötsligt sa ”jag känner att jag ska gifta mig med dig”. Han kände likadant, och flyttade med henne till Sverige och Lerum, och här bor de kvar.

ANNONS

Genom vänskapen med Amir blev Tor även introducerad till hans familj. Och Amirs pappa Abbas hade något han ville berätta. När Abbas arbetade som livvakt på Irans parlament fick han frågan om han ville spionera på kollegor och andra människor i hans närhet. Han vägrade. Och det innebar att han fängslades och utsattes för grym tortyr, bland annat skenavrättning. Han satt i fängelse i fyra och ett halvt år.

Det han var med om i fängelset höll han inom sig, han sa inget ens till sin fru, fram tills han berättade i Tors film. När Lerums Tidning intervjuade Abbas, Aram och Tor inför första filmvisningen förklarade Abbas att trots det han utsattes för ångrar han inte att han vägrade spionera:

– För mitt förnuft och min moral sa att det inte var rätt.

För sonen var det skrämmande att få höra vad hans pappa hade fått utstå. I artikeln sa han:

– Jag är så tacksam för att jag är tillräckligt mentalt stark för att klara av vetskapen om att detta har hänt, och för att pappa är ännu starkare.

ANNONS