Fängelsestraff för kvinna som hotade anhörig till livet

En kvinna i 50-årsåldern hotade att skjuta en anhörig. Nu döms hon bland för grovt vapenbrott. Straffet blir fängelse i två år och två månader.

ANNONS
|
Bild: Carina Svensson

Upprinnelsen till målet, som nu har varit uppe i Alingsås tingsrätt, är en semesterresa som Lerumsbon gjorde i höstas. Hon var tillsammans med en anhörig och verkade må väldigt dåligt, under resan hotade hon både med att hon skulle skjuta en tredje anhörig i huvudet och med att hon skulle ta livet av sig själv. Kvinnan som hon sa att hon skulle skjuta i huvudet var hemma i Sverige, och 50-åringen har haft ett långvarigt bråk med henne.

Gevär och ammunition

Kvinnan som 50-åringen semestrade med blev orolig, och kontaktade kvinnan som blev dödshotad och svensk polis.

En husrannsakan gjordes. Och i 50-åringens bostad hittade polisen ett cylinderrepetergevär samt 21 patroner. Hon hade inte vapenlicens för vapnet, som dessutom i utredningen visade sig vara stulet för flera år sedan. I bostaden hittades även amfetamin och ett luftgevär.

ANNONS

Medveten om farlighet

50-åringen har erkänt att hon hade narkotikan hemma men sagt att hotet måste vara en missuppfattning och att geväret inte var hennes utan en före detta ägare till huset hon bor i. Hon har förklarat att hennes avsikt har varit att lämna in vapnet, men att detta inte har blivit av. I domslutet står det ”Hon har varit medveten om dess farlighet och mot bakgrund av var på vapnet det hittats DNA från henne, hanterat det i en inte ringa omfattning. Att hon haft för avsikt att lämna in det saknar i sammanhanget betydelse. Brottet ska bedömas som grovt eftersom det med tillhörande ammunition är av särskilt farlig beskaffenhet.”

Brotten som 50-åringen nu döms för rubriceras som narkotikabrott, olaga hot och grovt vapenbrott. Alingsås tingsrätt bestämmer påföljden till fängelse i två år och två månader, vilket bedöms vara det samlade straffvärdet.

ANNONS