Festival på Nääs i Floda hedrar kvinnor världen över

Den fjärde körfestivalen går av stapeln på Nääs till helgen. Med flera tunga namn och egenskrivna verk ska festivalen vara ett stöd för kvinnors rätt världen över.
– Det är en droppe i vattnet, men en droppe är alltid en droppe, säger Mats Jansson.

ANNONS

Det är i solidaritet med kvinnor i hela världen som årets körfestival vid Nääs lekhus går av stapeln, det berättar Mats Jansson, projektledare.

– På det stora hela går det framåt, men det finns väldigt, väldigt mycket kvar att göra. Och den kampen som kvinnorna för, för sin rätt, den vill körfestivalen vara ett stöd för, säger Mats Jansson.

Men i synnerhet lyfter han kampen i Iran – något som också kommer att märkas under festivalen.

– Det handlar naturligtvis om kvinnors utsatthet i alla länder. Men vi lyfter fram mycket med Iran eftersom där är det väldigt brännande just nu, säger Mats Jansson.

Starka körer i festival på Nääs

Det är nämligen ett helt nytt körverk som kommer att framföras under festivalen: En tonsatt dikt av svensk-iraniern Jila Mossaed, ledamot i Svenska akademien. Tolleredskompositören Tormod Tvete Vik står för tonsättningen och poeten själv kommer att vara på plats under festivalen.

– Det blir ett uruppförande här på Nääs, det är första gången man kan höra det här, säger Mats Jansson.

Stockholmsbaserade kompositören Agnes Kofoed Christianson har också skrivit ett körverk som kommer att framföras och hon ger därtill en performanceföreställning tillsammans med den prisade jazzmusikern från Lerum, Kjell Janson.

Körerna har valts ut med omsorg.

– Urvalet har skett i samarbete med dirigenten Gunno Palmquist. Han är professor i dirigentteknik och själv körledare, från Göteborg. Han har varit mitt bollplank, säger Mats Jansson.

Konst på Nääs ska stödja kvinnokamp i världen

Norsesundspoeten Pamela Jaskoviak ska läsa poesi av Forugh Farrokhzad, iransk poet.

Medverkar under festivalen gör också musikerna och sångarna Maryman Javidmehr och Avin Omar.

– De skapar persisk magi med hjälp av sång och instrument som existerat i princip oförändrat i 5000 år, säger Mats Jansson.

Körerna som medverkar är Damkören Ymna, Härlanda Kammarkör, Gothia Vokalensemble samt Göteborgs Ungdomskör.

– Vi vill stödja kvinnokampen med musik, konst och performance. Det är en droppe i vattnet, men en droppe är alltid en droppe, säger Mats Jansson.

LÄS MER:Hotellfrukost, kakfika, lunch och middag – på herrgården

LÄS MER:Snabbvigsel på Nääs slott i Floda lockar kärleksfåglar

LÄS MER:Ny krog på Nääs fabriker i Tollered

ANNONS