Katten på bilden har inget med den ökande salmonellasmittan att göra, det är en arkivbild.
Katten på bilden har inget med den ökande salmonellasmittan att göra, det är en arkivbild. Bild: Maria Loewen

Flera rapporter om salmonellsmittade katter i Lerum

Lerums kommun har fått flera rapporter om salmonellasmittade katter runt om i kommunen.
– Det är alltid mycket salmonella den här tiden på året, säger Moa Spjuth på Alingsås djursjukhus.

ANNONS

Kommunen skriver på sin hemsida att miljöenheten har fått in flera rapporter om salmonellasmittade katter runt om i kommunen. Smittkällan är sannolikt småfåglar.

Man listar också typiska symptom vid en kraftigare salmonellainfektion hos katt, och de är feber, aptitlöshet, kräkningar och diarré.

– Vi har alltid många fall den här tiden på året. Det har att göra med att katterna äter fåglar och att temperaturen är gynnsam för smitta, säger Moa Spjuth på Alingsås djursjukhus.

Smådjurskliniken i Lerum tillhör denna organisation. Men en ökning i antalet smittade katter är dock inget som man har märkt av på Lerums djurklinik.

ANNONS

Enligt kommunen kommer de flesta av de insjuknade katterna att tillfriskna på egen hand men att de i vissa fall kan behöva vård.

Kommunen skriver att om en katt uppvisar symptom är det extra viktigt att tänka på en god handhygien efter rengöring av kattlåda och vid hantering av en sjuk katt. Mottagligheten för infektion till människa varierar, men till exempel så är små barn, äldre och immunsvaga mer mottagliga. Miljöenheten rekommenderar därför att kontakten mellan en sjuk katt och ovanstående grupper minskas under den tid som katten är smittad.

LÄS MER:Satsning på filmturism i Leriwood

LÄS MER:Striden om nya Torpskolan: Planer anklagas för lagbrott

LÄS MER:Så kan miljardneddragningen slå mot Säveåns dalgång

ANNONS