Flodabo bakom nya Café Weimén på Lilla Ön

I månadsskiftet kommer Café Weimén öppna på Lilla ön i Floda.
Bakom det nya bistro-kaféet är Flodabon Sara Engberg Weimén, som också driver Nääs ridcenter.
– Tanken är att detta ska bli ett bistro-kafé i färgglad retrostil med lite matigare fika, säger Sara.

ANNONS

Lilla ön kan beskrivas som en idyll mitt i hjärtat av Floda. Här ringlar sig Säveån runt den grönskande halvön och husen är, om än nedgångna, pittoreska. Sedan många år tillbaka har ön varit ett uppskattat tillhåll hos musikfantaster då den tidigare hyresgästen drev Elvis Presley-museum. LT har tidigare rapporterat om den konflikt som fick hyresgästen att lämna ön.

Månader har gått sedan museet stängdes ner och sedan dess har lokalerna stått tomma. Många Flodabor har säkert undrat vad nu som ska hända med platsen, och här är svaret – ett nytt fik med bistrokänsla.

Intresserad redan för ett år sedan

LT tog vägen förbi Lilla ön och träffade den nya ägaren Sara Engberg Weimén som tillsammans med familj och vänner är i full färd att renovera den tidigare kafé- och museibyggnaden.

– Jag har bott i Floda sedan tre år tillbaka ungefär och sedan driver jag och min man Nääs ridcenter sedan åtta år tillbaka, berättar hon.

Vad är det som händer där inne?

– Sedan två veckor tillbaka har jag fått nyckeln och tanken är att det ska bli ett litet bistro-kafé i färgglad retrostil med lite matigare fika.

Lilla ön i Floda beskrivs ofta som en liten idyll. Hur känns det att få driva kafé här?

– Fantastiskt! Jag var egentligen intresserad redan förra året och pratade med den tidigare ägaren då. Men sedan kom det saker emellan så jag vågade inte satsa. Men nu när jag fick chansen och möjligheten kände jag att ”nej, nu gör jag det”.

Från hästar till fik och bistro. Har du någon tidigare erfarenhet av driva kafé?

– Jag har en preskriberad kock- och kallskänksutbildning sedan 30 år tillbaka ungefär, då gick jag på Ester Mosessons gymnasium på Lindholmen. Sedan bodde vi åtta år i Skåne innan vi startade ridskolan och då jobbade jag lite som servitris. Så lite bakgrund har jag, men jag har inte drivit kafé själv.

Då öppnar nya Café Weimén

Saras vision för Café Weimén som kaféet kommer heta är hembakad fika och mat, pinnstolar och en mysig atmosfär. Hon har även tillgång till öns trädgård där hon tänker sig sommaraktiviteter:

– Jag tänkte ha lite stora fia med knuff-spel. Det finns också en liten boulebana här, berättar hon och pekar bort mot husgaveln.

Det finns även en ambition att söka serveringstillstånd.

– Det finns många idéer men vi får se hur mycket Flodaborna vill fika, det finns ju en del andra ställen också, säger Sara med ett ödmjukt leende.

Det har varit en del snack om det här stället de senaste månaderna. Hur har du blivit mottagen här?

– Jag har blivit väldigt trevligt mottagen av fastighetsägaren Svenska Hus. Vi har haft en jättebra dialog, och jag tycker att jag har skrivit ett bra kontrakt med dem.

Och Flodaborna, det är trots allt ett gångstråk här, är det många som kommer och är nyfikna?

– Ja, det är ganska många som har stannat och frågat framförallt vad som händer. Så det är roligt och positivt. Hoppas att de dyker upp vid öppningen i månadsskiftet. Det blir att åka hem och baka kladdkaka nu, säger Sara med ett skratt.

LÄS MER:Hyresvärden om Elvismuseet i Floda: ”Bortom räddning”

LÄS MER:Startar spanskinspirerat smörrebrödskafé – i Floda

ANNONS