Från vänster: Marie Sjödin, ordförande i M-Kvinnor i Lerum, Pristagaren Gudrun Norrfjärd, församlingsdiakon i Skallsjö församling och slutligen Anna-Lena Holberg, ordförande i M-kvinnorna i Västra Götaland.
Från vänster: Marie Sjödin, ordförande i M-Kvinnor i Lerum, Pristagaren Gudrun Norrfjärd, församlingsdiakon i Skallsjö församling och slutligen Anna-Lena Holberg, ordförande i M-kvinnorna i Västra Götaland. Bild: Privat

Flodabon Gudrun Norrfjärd tilldelas jämställdhetspris

Flodabon och församlingsdiakonen Gudrun Norrfjärd tilldelas Moderatkvinnornas årliga jämställdhetspris. Hon får det för sitt arbete med integrations- och jämställdhetsfrågor i Skallsjö församling.
– Jag blev enormt överraskad och hedrad av den fina motiveringen, säger Gudrun Norrfjärd.

ANNONS

För att uppmärksamma och tydliggöra frågor inom jämställdhet delar Lerums Moderatkvinnor ut ett årligt jämställdhetspris. Anna-Lena Holberg, ordförande i M-kvinnorna i Västra Götaland, var med och stiftade priset:

– Det är sjätte gången det delas ut och tanken är att det ska gå till någon som tydligt jobbar med jämställdhetsfrågor och som är ett föredöme i dessa frågorna, säger hon.

Priset har tidigare gått till både män och kvinnor som på olika sätt arbetar med jämställdhet. Första person att ta emot priset var Anna-Lena Mellqvist för sitt engagemang i Kvinnojouren Olivia.

”Glad och stolt”

Enligt Anna-Lena Holberg har årets pristagare fått flera nomineringar och det som lyfts fram är bland annat Gudrun Norrfjärds gedigna och målmedvetna arbete med inkludering, likabehandling och jämställdhet. Hon har bland annat jobbat för att lära nysvenska kvinnor att simma.

ANNONS

– Jag är glad och stolt över det jobb ideella krafter och människor gör. Det är de som gör det stora jobbet, säger Gudrun Norrfjärd.

Tillsammans med ideella simlärare har Gudrun varit med och drivit ett långt projekt med att lära nysvenska kvinnor att simma:

– Det är ett projekt som pågått i drygt 20 år och jag har varit med på sluttampen.

Priset som delades ut 21 juni består av ett diplom samt 1500 kronor som skänks till välgörenhet. Gudrun har valt att skänka prispengarna till Hela Människan Lerum.

– Det är en fantastiskt viktig verksamhet som jag själv är engagerad i och som jag med glädje stöttar på alla sätt som är möjligt. Det var ett enkelt val, berättar hon.

Jämställdhetsprisets motivering

”Gudrun Norrfjärd har ett stort engagemang och glöd för frågor kring inkludering, likabehandling och jämställdhet. I rollen som diakon är Gudrun en länk mellan kyrka och samhälle och en bärare av dessa viktiga frågor.

Gudrun har i sitt arbete med församlingens ideella insatser arbetat mycket och målmedvetet med integrationsfrågor. Bland annat har hon varit involverad i att lära nysvenska kvinnor att simma, vilket haft stor betydelse i dessa kvinnors liv och vardag.

Att ha jämställdhet och allas lika värde i fokus och att flickor och pojkar, män och kvinnor ska ha samma förutsättningar är en självklarhet för Gudrun.”

LÄS MER:Drack öl under pistolhot – två män åtalas för rånet i Öxeryd

LÄS MER:Skadegörelse på förskola i Floda

LÄS MER:Vanvårdad katt vid skola omhändertas omedelbart

ANNONS