Förfallet hus vid Häcksjön i Lerum irriterar – kommunen startar ärende

Fint läge, nära till rekreation, öppen planlösning – det finns bara ett problem: Väggarna har rasat in. LT har gått till botten med den förfallna stugan vid Häcksjön som irriterar motionärer i Riddarstens friluftsområde. Nu lovar ägaren att den ska bort, efter att den har varit övergiven i nästan 40 år.
– Det ser ju inte klokt ut, säger en anonym motionär.

ANNONS

Alldeles söder om Häcksjön i Lerum, där motionsspår slingrar sig kring tät skog, vilda djur och träsk, finns en oväntad glänta. Där står resterna av vad som en gång har varit ett hus, ett stenkast från sjön.

– Jag gissar att det är kommunens mark, men även om det inte är det borde miljöförvaltningen vara intresserad av det, säger en anonym hundägare.

Det var tidigare i veckan som LT blev kontaktad av en bekymrad Lerumsbo, som brukar motionera i Riddarstens friluftsområde. Vid flera gånger har motionären gått förbi ruinerna av det gamla huset, som inte är en fröjd för ögat.

– Det ser ut som att någon använt huset och sedan bara lämnat det, med allt som hör till ett hus. Här finns badkar och porslin och fönsterrutor, säger motionären.

En kryddburk i ett förfallet hus

När LT besöker stugan syns högar av ruttet trä, utspridda fritidsartiklar, toalettpapper och glas. Väggarna på stugan har rasat in och blottar den fortsatt upprätta tegelstrukturen i mitten, med en skorsten. På baksidan står upp-och-ned-vända badkar. Av allt att döma har huset stått i ruiner under lång tid.

Vad är historian bakom stugan? Vem äger den, och varför är den inte undanröjd? Det frågar sig motionären och LT:s utsände. På platsen finns inte mycket som avslöjar dess bakgrund – bara ett fåtal ledtrådar vittnar om dess glansdagar.

På ett fönsterbräde står en kryddburk med utgångsdatum 1998. Andra objekt ser ut att vara betydligt äldre än så.

Ett snabbt telefonsamtal till Lerums kommun avslöjar snart att det inte alls är kommunen som äger marken – det är en privat ägare.

En gammal scoutstuga

LT får ett namn av kommunen och ringer upp den påstådda markägaren – men det visar sig att marken har sålts vidare ganska nyligen.

Vad är det för gammal stuga som står där i ruiner?

– Det var Utby scoutgård. Vi har försökt få tag på Utby scoutgård, men jag vet inte om de finns kvar längre, svarar den tidigare markägaren.

Personen i telefonen vet inte hur länge stugan har legat i ruiner eller när det övergavs. Först i slutet av fjolåret, då marken skulle säljas, blev de varse om förfallet, berättar den förre markägaren.

– Jag tog för givet att scouternas verksamhet upphörde. Jag har bott här i nästan 50 år och har nästan aldrig varit där. Först förra året var jag där då. Jag trodde den var helt borta, men det var den ju tydligen inte.

Hur länge har den varit så förfallen?

– Du har redan ställt mig den frågan och jag har svarat att jag inte vet. Vi besöker väldigt sällan den sidan av sjön.

LT söker Utby scoutkår.

Miljöenheten startar ett ärende

Gunilla Rådman är miljöinspektör på Lerums kommun och berättar att de ibland gör tillsynsärenden om nedskräpning – även på privat mark. Hon berättar också att stugan kan vara av intresse för enheten.

Två dagar senare får hon se bilderna på raset.

– Det ser ju inte bra ut, nej. Men vi behöver ändå göra ett besök på plats. Och det blir ju inte den här veckan, men vi försöker åka ut nästa vecka, säger hon.

Vad är faran med ett sådant här förfallet hus?

– Det är lite svårt att säga. Det är svårt att se här om det innehåller miljöfarliga saker, det kan jag inte se på bilderna. Men sen finns det regler om nedskräpning i naturen, att det rent estetiskt inte ser bra ut. Men det får vi bedöma när vi är ute helt enkelt, svarar Gunilla Rådman.

Är det här ett pågående ärende hos er?

– Nej, det har inte kommit något till oss på miljöenheten. Så vi får starta ett ärende helt enkelt.

Också bygglovsenheten inom Lerums kommun planerar att kontrollera stugan, efter att ha fått se bilderna.

– Vi har precis tittat på detta så vi har ännu inte startat ett ärende, men det kommer vi naturligtvis att göra, säger Anna-Carin Svensson, tillsynshandläggare.

Kan vara en fara

Hon berättar att stugan kan vara en fara om den rasar ihop ännu mer.

– En fastighet och en tomt ska ju hållas i vårdat skick och inte skapa en olägenhet för omgivningen och utifrån de här bilderna är det ju ingen trevlig syn, säger Anna-Carin Svensson.

I dag är det Lerumspolitikern Andreas Lifmark (C) som äger marken där stugan står. Han var tidigare ersättare i miljö- och byggnadsnämnden, där han beslutade i flera ärenden. Nu är han ersättare i samhällsbyggnadsnämnden.

Varför har ni inte städat undan stugan?

– Vi köpte ju precis marken. Det var fyra månader sedan. Då upptäckte vi den här stugan. Scouterna hade den till 1980-talet, och de har inte skött om den.

Politiker ska göra platsen fin

Andreas Lifmark besöker platsen regelbundet med sina barn och berättar att området ska städas upp – men han har i dagsläget ingen tidsplan. En ryggskada ställer till det för närvarande, menar han.

– Som ny markägare får man ta hand om sina fastigheter. Det är det vi håller på med. Sen är vi där och grillar och eldar under tiden. Jag ser inga konstigheter med det.

Att han själv har varit engagerad i miljö- och byggnadsfrågor i kommunen ser han inte som ett problem.

– Som ny fastighetsägare måste man ju ha tid på sig att ta hand om det. Jag har påbörjat det. Det är ganska mycket, så det är inte gjort i en handvändning. Självklart ska vi ta hand om det, säger Andreas Lifmark.

LÄS MER:Hunden Balder har över 12 000 följare på Instagram

LÄS MER:Så ska Lerums nya storskola i Norra Hallsås se ut: ”En skola i naturen”

LÄS MER:Därför vill Västtrafik lägga ner direktbussarna från Lerum till Göteborg

ANNONS