Förslag om ny fritidsgård i Stenkullen läggs på is

Den uppmärksammade skadegörelsen och oron kring idrottsplatser i Stenkullen skulle kunna avvärjas med en ny fritidsgård på orten, det menar V och MP i Lerum. Men förslaget slogs ner i väntan på en pågående utredning – i stället kan en motorgård bli verklighet.
– Vi inväntar en rapport, säger Vincent Nordgren (M).

ANNONS

Det var i början på året som föreningar i Stenkullen larmade om skadegörelse orsakad av ett ungdomsgäng på orten.

Oron sammanförde de lokala näringsidkarna med Lerums kommun, polis, fältare, idrottsföreningar och skolor till dialog – något som mynnade ut i två ungdomskvällar i Förbohallen på orten, anordnade av kommunens fritidsenhet, där IK Baltichov höll kaféet öppet. Det hela beskrevs som en succé där nästan 70 ungdomar i olika åldrar deltog bara första kvällen.

Efter de två kvällarna har skadegörelsen avtagit.

– Jag tycker det har lugnat ner sig överlag faktiskt. Personligen tror jag det blev bra att vi gick fick samman från både kommunen och föreningslivets sida, säger Henrik Gustafson, fritidsintendent vid Lerums kommun.

Fem fritidsgårdar blev tre

Henrik Gustafson menar emellertid att det finns mer att göra.

Är det ingen skadegörelse alls längre?

– Det blir ju aldrig noll, men det är inte så som det var för ett år sedan. Det är det inte, men vi har fortfarande vissa saker vi behöver göra för att stärka och synliggöra vissa ytor, svarar Henrik Gustafson.

Vad?

– Just att vi ska få bort de här mörka skrymslena, få bort höga buskage och stärka belysningar så det blir ett tryggt område som våra barn och ungdomar vill vara på. För det är ändå ett område vi tror på som är bra.

Efter oron skrev MP och V i Lerum en gemensam motion om att etablera en permanent fritidsgård i Stenkullen. Det har tidigare funnits en fritidsgård på orten som lades ner av Lerums kommun.

– Det var ju fem fritidsgårdar och sedan försvann två och då blev ju ungdomarna utan mötesplatser i Stenkullen. Det är klart att de behöver hänga någonstans. Och vissa har inte råd att flytta sig till Hulan och Floda, och det är lite orimligt att man som 13-15 år gammal ska behöva åka bil eller tåg för att ta sig till en fritidsgård, man ska kunna gå till sin fritidsgård eller ta cykel, säger Katarina Kuzmanovic (MP).

Deras motion besvarades – vilket innebär att kommunen jobbar med frågan.

– Den valde vi att besvara just för att det finns en pågående utredning kring det, säger Vincent Nordgren (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Ska visa var fritidsgårdar bäst ligger

Det var i fjol som ledande politiker beställde en utredning av kommunens fritidsgårdar – både till innehållet och lokaliseringsmässigt, förklarar Vincent Nordgren.

Utredningen blev klar förra månaden, men politiker tyckte att den saknade viktiga delar och skickade tillbaka den till förvaltningen för komplettering.

”Där har man länge försökt hitta en plats.”

När utredningen är helt färdig hoppas Vincent Nordgren att det ska framgå var fritidsgårdar bäst ligger i kommunen och vad de ska syssla med.

– Och sedan har ju även kommunen påbörjat arbete mot ungdomsverksamhet för unga. Där har man en fritidsverksamhet för äldre ungdomar som heter Lerum unga vuxna (LUV) och där har man haft flertal aktiviteter i Stenkullen, men den är verksam i hela kommunen. Och den har bakgrund i att det var oroligt under våren i Stenkullen, säger Vincent Nordgren.

Så det är inte uteslutet med en permanent fritidsgård i Stenkullen?

– Vi inväntar en rapport. Och delvis bedrivs redan fritidsverksamhet i Stenkullen och sedan utreder man lokaliseringsmässigt var i kommunen det är bra med fritidsgårdar, svarar Vincent Nordgren.

Vad förväntar ni er av utredningen?

– Vi förväntar oss att de har utrett olika platser där det kan vara bra med fritidsgårdar.

Katarina Kuzmanovic håller med om att LUV kan vara en lämplig lösning för äldre ungdomar, men inte för de yngre.

Speciell fritidsgård för motorintresserade

I det nya budgetförslaget från den politiska majoriteten (M och S) finns en fritidsgård för motorintresserade ungdomar planerad, berättar Vincent Nordgren. Han hoppas att en sådan fritidsgård ska kunna samfinansieras med andra kommuner i Göteborgsregionen, men än så länge är det bara ett förslag.

Även lämpligheten av en sådan motorfritidsgård kommer att utredas av förvaltningen.

– Vi vet att även kranskommuner har varit intresserade av en plats för motorsportsverksamhet och vi ser ju positivt på om man skulle kunna göra det i samverkan. Det har bland annat diskuterats i Göteborgsregionen, där han man länge försökt hitta en plats, säger Vincent Nordgren.

Den pågående utredningen av fritidsgårdar föregicks av en undersökning där medborgare fick svara på vad de saknar i kommunens utbud. Många ungdomar svarade att de saknar just fritidsgårdar.

– Där föreslog många nischade inriktningar på fritidsgårdarna, och där kommer också lite kopplingen till en motorgård, avslutar Vincent Nordgren.

LÄS MER:Stökiga ungdomar oroar i Stenkullen - nu agerar kommunen

LÄS MER:Udda satsningen: Framtidens Lerum skapas i Minecraft

LÄS MER:Fräcka stöldräden: Bröt sig in i fyra bilar – mitt i rusningstid

ANNONS