Lärarna larmar: Förskolor i Lerum överfulla – behöver akut lösning

Förskolor i Lerums kommun har tvingats utöka sina barngrupper i flera år – många ligger över Skolverkets rekommendationer. Nu planerar politiker för en stor utbyggnad av förskolorna, men lärarna menar att det behövs en lösning akut.

ANNONS
|

Det är fullt fokus på nya skolor i Lerums kommun. Senast under fredagen berättade LT att en ny förskola planeras i Lerum, vid Hallsås.

Också i samband med det framtida bostadsområdet Aspen strand ska en förskola anläggas, vid de nuvarande tennisbanorna nära Aspen. Snart står en ny förskola färdig i Olstorp, Gråbo.

Nu släpper politikerna en bomb – över 10 förstudier inleds för nya kommunala förskolor i Lerum, Gråbo och Floda. Därtill kan en ny fristående förskola anläggas på Växthustomten i Floda, skriver Lerums kommun i ett pressmeddelande.

– Det ser vi väldigt positivt på. Men det tar tid att bygga och behovet är stort redan nu, säger Lina Gottlieb, huvudskyddsombud för förskolor i Lerums kommun, vid fackförbundet Sveriges lärare.

ANNONS

Tillsyn försvåras av större barngrupper

Barngrupperna i Lerums kommun har varit för stora i flera år, berättar hon. Skolverkets rekommendationer överskreds redan innan covid-19-pandemin.

Riktlinjerna stipulerar att barn upp till tre år ska vara högst 12 till antalet i varje barngrupp. Förskolebarn äldre än tre år ska vara högst 15.

På Rösekullens förskola i Gråbo, där Lina Gottlieb själv arbetar som förskollärare, är det 23 barn på varje äldrebarnsavdelning och 14 barn på varje yngrebarnsavdelning.

– Det är ganska representativa siffror för kommunen. Vi har hört oss för och det ligger ungefär där. Man vill hålla de yngre färre, men det blir på bekostnad av äldrebarnsavdelningarna, säger Lina Gottlieb.

Samtidigt som grupperna blir större, ligger bemanningen ofta kvar på densamma som innan. Vissa har spräckt sin budget och har överanställt, menar hon.

”Vi vill garantera säkerheten.”

Det var i vintras som Leo Ivanson, 2 år, rymde från sin förskola i Floda obemärkt. Lina Gottlieb berättar att tillsynen över barnen blir svårare när barngrupperna blir större.

– Vi har tillsynsansvar som ju inte blir lättare av att det är fler barn i grupperna, säger hon och fortsätter:

– En konsekvens av att vi är större barngrupper är att vi inte går ut lika mycket på utflykt som förr, för vi vill garantera säkerheten.

Sveriges lärare i Lerum välkomnar kommunens plan på fler förskolor. Men de menar att det behövs en lösning också på kort sikt – här och nu.

– Grundbemanningen har varit likadan länge, medan barnantalet ökat. Så det är något som behövs göras direkt.

Barn i Lerum förtjänar utbildad personal

Skjut till pengar för att ta in mer personal på förskolorna nu, föreslår de. Åtminstone fram till de nya förskolorna står klara kan det till och med duga med outbildad personal som extra arbetskraft.

Men företrädare för Sveriges lärare är också oroliga för att framtidens förskolor i Lerums kommun inte ska ha råd att anställa tillräckligt många utbildade förskolepedagoger, när skolorna väl står färdiga.

Därför behövs en höjning av skolpengen, menar Lina Gottlieb, något som hennes fackförbund efterfrågat under möten med kommunens politiker.

– Vi har bra samtal med politikerna i kommunen och de lyssnar på vad vi säger.

Gör de verkligen det?

– De lyssnar och tar in, sen händer det kanske inte så mycket, svarar Lina Gottlieb och skrockar.

Hon tillägger:

– Men de är inte ointresserade av vad vi har att säga.

LT har sökt Renée Bengtsson (S), ordförande i utbildningsnämnden, som återkommer med en kommentar.

LÄS MER:Efter Leos försvinnande i Floda – förskolan skärper rutinerna

LÄS MER:Babyboom i Lerum ökar behovet av ny förskola: ”Äntligen”

LÄS MER:Lerums kommun rev skogen – innan skolan i Norra Hallsås fått lagligt stöd: ”Respektlöst”

ANNONS