Giovanni Nicoletti vill sätta Aludden i Lerum på kartan – med stora parkkonserter

Giovanni Nicoletti vill göra Aludden park till kommunens nya stora kulturmötesplats – där återkommande evenemang, högtidsfiranden och konserter ska samla invånarna kring nya traditioner. Nu pågår samtal med kommunen för att få till de sista pusselbitarna.
– Det här blir en grej för alla som bor i kommunen, säger Giovanni Nicoletti.

ANNONS

Det har redan i fjol börjat bubbla på Aludden park i Lerum. I december syntes en populär aktivitet där barnen fick träffa tomten och Växtrum anordnade en perennfestival med runt 2 000 besökare – för att nämna två händelser.

Därtill har den intilliggande restaurangen börjat ha kvällsöppet med folktät afterwork och trubadur varje fredag.

– Vi hade en extremt bra höst, då hade vi fullsatt fem-sex veckor på raken, säger Giovanni Nicoletti, ägare av Aludden park och restaurang, om deras afterwork.

Giovanni Nicoletti, som tidigare varit delägare i bland annat Hard Rock Cafe, brinner för Aluddenparkens framtid. När LT besöker parken berättar han oavbrutet om sina tankar och idéer, samtidigt som han pekar och gestikulerar på olika platser i parken.

Något för alla

Man ska dock inte missta honom för en drömmare. Ryktet går att han tvärtom är en ”doer”.

– Giovanni vill ju någonting och har lyckats oerhört bra på många håll med de koncept han har hållit på med innan. Det som är skönt med honom är att han ser till att det blir verkstad av saker, säger Qlaez Wennberg, som driver Musik i Lerum.

Nu vill Giovanni Nicoletti att Aludden park ska bli en scen och evenemangsplats dit Lerumsbo kan vända sig flera gånger om året.

– Jag drömmer om en scen utomhus till sommaren. Och man behöver inte komma till restaurangen utan man kan ta med sig en picknickfilt och sätta sig i parken och lyssna. Det är ju för Lerumsborna, så det är kul om det blir lite livat, säger han.

Bland annat har han pratat med artisten Björn Rosenström, som ska vara väldigt intresserad av att gästa scenen i sommar. Även en italiensk afton med dragspelsmusik är redan planerad i parken.

– Vi skulle också vilja ha en jazzkväll, så det är inte bara popmusik eller rock utan det är vitt och brett, alla är välkomna. När vi gör detta är detta för alla, också utanför kommunen. För att sätta parken på kartan lite, säger Giovanni Nicoletti.

En brist på mötesplatser

Han har också tankar om fler barninriktade evenemang.

– Min tanke är att man varje år har en idrottens dag, där man har alla föreningar som kommer till parken och gör aktiviteter. Och att varje år ha barnens dag och att varje år ha valborg med en kör, lite som Alingsås är duktiga med Lights in Alingsås och Potatisfestivalen.

Planerna har emellertid ännu inte gått i lås, understryker Giovanni Nicoletti. För att kunna hålla stora evenemang behövs bland annat fler toaletter, el och vatten i parken.

”Det är en väldigt bra plats.”

Giovanni Nicoletti har haft givande möten med kommunen, men ännu är inget bestämt.

Men politiken ser positivt på ambitionen.

– Från den politiska majoriteten ser vi ju jättepositivt på nya mötesplatser och nya kulturplatser i kommunen. Vi ser i dagsläget en brist på scener och mötesplatser för kultur, så det hade varit en väldigt bra sak om man hade kunnat hitta en bra samverkan där, säger Vincent Nordgren (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Stora artistnamn

Han tror också att Giovanni Nicolettis planer kan vara positivt för turistnäringen.

– Det är en väldigt bra plats också. Fördelen med platsen är att det inte är så mycket bostadsbebyggelse i närheten. Man kan ha evenemang utan att man stör grannar.

Än vill Vincent Nordgren inte lova ”guld och gröna skogar”. Det finns en byråkratisk process som måste respekteras, avslutar han.

”Idéerna finns och kontakterna finns.”

Också Musik i Lerum, som är en konsertarrangör i kommunen, ser positivt på Nicolettis planer. De båda parterna har inlett ett samarbete tillsammans där två konserter redan är inbokade på restaurangen – inte minst Louise Hoffsten nästa vecka och den brittiska jazzartisten Claire Martin, i april.

– Vi är väldigt ödmjuka som en del av detta och hoppas på att det kan bli lyckat framöver, säger Qlaez Wennberg.

Uppskattad spökvandring

Men Giovanni Nicolettis ambition sträcker sig också bortom konserter. Han nämner ett exempel.

– Nu i halloween hade Växtrum spännande spökvandringar i parken. Det var också en jättelyckad grej och det är klart man ska göra det varje år och utveckla det med fler grejer i parken, med högtalare och mer ljus i parken och göra det lite mer spöklikt, säger han och fortsätter:

– Det är lite så jag vill ha med de andra arrangemangen också – att det är återkommande, att man känner igen det.

Han summerar:

– Idéerna finns och kontakterna finns. Det gäller bara att få ner det så att det fungerar praktiskt. Men vi har inte kommit med några datum eller kommit till skott med alls vad som ska göras. Det kan ta lite tid och det kan bli en politiskt fråga.

Giovanni Nicoletti tog över Aludden park och restaurang i höstas och var innan dess känd av Lerumsbor som ägare av butiken Coffee station vid ST1-macken nära Aspedalen station. Totalt har han ett 15-tal restauranger i bagaget.

LÄS MER:Han tar över Coffee station i Lerum – drömmer om att expandera: ”Ska hyra ut båt”

LÄS MER:Magiker från Sjövik öppnar ny trolleributik

LÄS MER:Rekordstort intresse för tabberaset i Tollered

ANNONS