Grundaren av Garveriet i Floda sörjer nedläggningen

Matts Johansson, en av grundarna till Garveriet, tycker att det är tråkigt att restaurangen måste läggas ner. Hans analys är att det hade fungerat om inte covid, kriget och inflationen hade påverkat. Och han befarar att nedläggning av fler restauranger kan följa.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Matts Johansson är grundare till kafékedjan DaMatteo och Jernbruket i Floda. Han är också en av initiativtagarna och före detta delägare till Garveriets restaurang och konferens.

– Det känns inte kul om restaurangverksamheten inte kan bedrivas vidare, säger han.

Han slutade på Garveriet 2020, under pandemin. Då varslades samtliga anställda i restaurang- och konferensdelen. Därefter analyserades resultat och verksamhet och man kom fram till att en hel del personal på kontoret och i konferensdelen inte skulle fortsätta, restaurangen skulle dock drivas vidare.

– Men det var nära att restaurangen skulle stänga redan då. Först kom covid, sedan kriget i Ukraina och inflationen. Det slår hårt mot hela restaurangbranschen, som är en känslig bransch, förklarar han och fortsätter:

– Men den främsta faktorn är covid, under pandemin tappade vi en väldigt stor andel av konferenskunderna, och därmed också kunder till restaurangen.

Hållarhet är ingen trend

Tror du att det hade gått att driva verksamheten vidare om inte de tre sakerna hade inträffat?

– Ja, det tror jag. Hållbarhetstanken är inte en trend utan en bra tanke, något som konferensgäster tar för givet i dag, och jag är övertygad om att marknaden är i kapp på den punkten.

Han befarar att det blir tufft för fler framöver.

– Jag tror tyvärr att fler restauranger kommer att följa i samma spår. Men där tror jag att Lerum kan klara sig bättre än andra kommuner, för invånarna är resursstarka.

Han är också noga med att poängtera att fastighetsdelen och de andra verksamheterna på Garveriområdet fortsätter som tidigare, samt att han är övertygad om att en ny ägare tar detta vidare.

Ett gäng eldsjälar

Jonas Dahlin är verksamhetschef och även han tycker att det är tråkigt att restaurangen lägger ner:

– Vi är ett gäng med eldsjälar som har brunnit för det här. Och vi hade hoppats att vi skulle få chansen att fortsätta lite längre, för vi tycker att vi har något bra på gång, säger han.

Strax efter lunchtid på torsdagen var det en del folk i lokalen. De hade hört talas om att restaurangen ska läggas ner.

En uppskattad restaurang

Vid ett bord satt Elin Bondemark, Linn Färjehage, Åsa Håkansson och Madelene Gimlegård. Kvartetten tycker att det är jättetråkigt att restaurangen ska läggas ner.

– Det behövs fler restauranger som bryr sig om hållbarhet, sa Elin Bondemark, som har varit en del på Garveriets restaurang, både på helger och vardagar.

Madelene Gimlegård tillade:

– Det har blivit en naturlig samlingsplats.

Vid ett annat bord sitter Ola Hedén, skådespelare och Flodabo. Han konstaterade:

– Sjukt tråkigt. Det är så fint att få njuta av deras mathantverk här i Floda, det är enormt tråkigt att inte få ta del av den framöver. Men framförallt är det ledsamt för dem som jobbar här, säger han och fortsätter:

– Vi brukar fika här. Sedan har jag suttit och jobbat här en hel del också. Och pjäsen som vi spelade på Dergårdsteatern senast skrevs i hög utsträckning här.

Pjäsen som i hög utsträckning kom till i Garveriets restaurang är Sådan Far, som Ola Hedén spelade tillsammans med Claes Månsson, som är känd från Lorry.

LÄS MER:Sorgen i Floda efter beskedet att Garveriet stänger: ”Väldigt tråkigt”

LÄS MER:Restaurangen på Garveriet i Floda läggs ner – 15 anställda varslas

LÄS MER:Satsning på filmturism i Leriwood

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS