Att gymnasiets huvudbyggnad måste rivas är en konsekvens av att man inte pålade när skolan byggdes i början på 1980-talet. Till höger syns biblioteket och litet av teatern.
Att gymnasiets huvudbyggnad måste rivas är en konsekvens av att man inte pålade när skolan byggdes i början på 1980-talet. Till höger syns biblioteket och litet av teatern. Bild: Tobias Kjellberg

Gymnasiebyggnad sjunker – ska rivas: "Dåligt byggt"

Frågan har varit utdragen, men har nu nått sin ände. Kommunen har beslutat att riva gymnasieskolans huvudbyggnad Eken – nu inväntas förslag på hur den nya skolan ska se ut, och när den ska byggas. Samtidigt finns en oro för att Eken ska hinna sjunka ner i marken ytterligare.

ANNONS
|

Det har sedan tidigare varit glasklart att något måste göras med Eken, huvudbyggnaden för Lerums gymnasium. Golvet är ojämnt, dörrar skaver, väggar spricker och pelare är sneda – nu är man rädd för att rör ska spricka i väggarna om ingenting görs.

– Det är sättningar i konstruktionen i golven som har satt sig väldigt olika, säger Eva Andersson (C), kommunalråd med särskilt ansvar för samhällsbyggnad.

När ett privat bolag utförde mätningar på byggnaden för en tid sedan rekommenderade de bestämt att kommunen grundförstärker Eken, så snart som möjligt.

”Hur mycket man än vill, går det inte att uttala sig om hur många år Lerumsgymnasiet kan klara sig innan situationen för stomme och tak blir kritiskt. Det kan variera från några år till flera tiotals år framöver”, uppgav bolaget i en skrivelse till kommunen.

ANNONS

En mellanväg

Och kommunen agerade. En tillfällig grupp (beredning) bildades, med två representanter från varje politiskt parti, som skulle komma fram till vilken väg kommunen skulle ta.

En förstudie hade gjort tydligt att man antingen kunde påla (grundförstärka) Eken eller riva hela byggnaden – då inklusive biblioteket och Dergårdsteatern.

– Vi gav beredningen väldigt kort tid, så slog corona till. Men de gjorde ett fantastiskt arbete, möttes digitalt flera gånger i veckan, vände och vred, tog in expertis. Och sedan levererade de sitt förslag till beslut, säger Eva Andersson.

Gruppen kom fram till ett eget, tredje, alternativ. Både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige var förtjusta, gick på beredningens linje och röstade igenom förslaget, som lyder:

Riv Eken, men behåll och förstärk biblioteket och teatern. Därtill ska en ny, större, skolbyggnad byggas. Kostnaden för det hela – en dryg halvmiljard kronor (529 miljoner kronor).

Risk att drabba kulturliv

Gruppens ordförande, Viktor Lundblad (M), förklarar problemet:

– Det som är grejen är att Lerums gymnasium är byggt på en stor betongplatta rätt på sedimentet. Oftast när man bygger nya byggnader så pålar man direkt, men det har man inte gjort här. Och det har det lett till att några delar av byggnaden har börjat luta, och några gör inte det. Det är dåligt byggt, tyvärr, säger han.

Viktor Lundblad berättar vidare att de andra två alternativen man stod inför – att antingen förstärka grunden på alltihop, eller att riva helheten och bygga nytt – vid en första anblick båda verkade billigare än den mellanväg de nu själva valt (335 respektive 479 miljoner kronor). Men så är egentligen inte fallet, menar han.

– I vår beredningsrapport gjorde man en analys och kom fram till att det under loppet av femtio år blir billigare med vårt alternativ än om man skulle påla alltihop.

I den inledande kalkylen hade man dessutom inte räknat med att behöva bygga ett nytt bibliotek och en ny teater om kommunen skulle välja att riva dem. Att riskera att förlora dem var en risk beredningen inte var villig att ta, berättar Viktor Lundblad.

– Vi kände att det rentav var en risk att riva, för då försvinner två funktioner vi är måna om att ha kvar i Lerum, säger han.

Ett långvarigt uppdrag

Det finns flera andra skäl till att alternativ tre är det bästa alternativet, fortsätter Viktor Lundblad. Bland annat kan kommunen då också passa på att bygga ut skolan så att fler elever får plats – något som efterfrågats.

– Det var ganska uppenbart att vi också behöver mer plats för elever, om vårt mål är att göra gymnasiet tillgängligt för alla i Lerum. Vi behöver bygga ut för att det är sådant söktryck.

Nu har förvaltningen fått i uppdrag att undersöka saken närmre och återkomma med en tidsplan. Än så länge är det oklart när rivningen av Eken, och inte minst byggnationen av den nya skolan, kommer att äga rum.

Eva Andersson menar att det i alla fall ligger ett antal år fram i tiden.

– En detaljplan tar två, tre år att ta fram. Så det här ligger i ett ganska långt tidsperspektiv, säger hon.

Skola sjunker

Viktor Lundblad hoppas emellertid på att hela kan ske skyndsamt. Han gick själv på skolan för inte mer än fem år sedan.

– När jag gick där sa man att skolan var på väg ner i ån. Så är det inte, den är på väg ner i asfalten. Nu kan vi inte vänta längre.

Den massiva kostnaden för projektet motsvarar omkring en femtedel av en total årsbudget för Lerums kommun (2020). Eva Andersson berättar dock att projektet kommer att finansieras via lån från kommuninvest.

ANNONS