Här har vargen visat sig – och därför dyker den upp bland folk

Man ska inte ropa varg, brukar det heta. Men den senaste veckan har det kommit rapporter om att det gråbenta rovdjuret rört sig på öppen gata i Mölndal, Partille, Lerum, Varberg och Fjärås. Detta vet vi om vargen som vandrar fram i Västsverige.

ANNONS
|

Den har setts traska omkring i Åbro industriområde, springa fram längs en trottoar i Rävekärr, och promenera på Partilles gator. Vargen har vållat förvåning och höjda ögonbryn på många håll den senaste veckan. Något som länsstyrelsen märkt av.

– Det är mycket unga vargar som är ute nu, så det behöver inte ens vara samma som har observerats på de olika platserna. De rör sig över väldigt långa avstånd. Men det skulle ju kunna vara samma, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

I Fjärås fick två tonårstjejer se vad som av allt att döma var en varg uppenbara sig i mörkret nära en kyrka på fredagskvällen. De lyckades fånga rovdjuret på film, rapporterar tidningen Norra Halland. En varg har också synts till på Årnäshalvön utanför Varberg, vilket Hallands Nyheter rapporterat om.

Vargobservationer har även rapporterats i Lerum och på flera håll i Mölndals kommun. Senast i söndags kom rapporter om att den setts till kring Sisjön.

Därför dyker den upp på oväntade platser

Att ett mytomspunnet rovdjur som vargen plötsligt springer omkring intill vägar och bostadshus kan tyckas märkligt. Men det händer med jämna mellanrum.

– Så här års är det inte ovanligt, då är det ofta unga djur som är på vandring. De har flyttat hemifrån och ska ut i världen för att förhoppningsvis träffa en dam eller herre och slå sig ned. Då kan de ramla in på områden där de inte ska vara, säger Mia Bisther.

Det är bland annat viltstängsel, tät bebyggelse och trädkorridorer som kan leda en vandrande varg på villovägar, och göra den mer synlig för människor.

– Framför allt på ställen där man inte förväntar sig det. De har en tendens att dyka upp på allsköns ställen. Så ingenting förvånar oss som jobbar med det här, så att säga, berättar Mia Bisther.

Då kan skyddsjakt bli aktuellt

I nuläget har länsstyrelsen inga planer på att vidta några direkta åtgärder vad gäller vargens vandring i Västra Götaland.

– Nej, förutsatt att ingenting händer, om det inte eskalerar på något sätt. Om den skulle vara så närgången att vi behöver agera utifrån ett myndighetsperspektiv så gör vi det.

Att exempelvis utlysa skyddsjakt sker endast i de fall då vargen i fråga bedöms utgöra ett hot mot tam- och boskapsdjur.

– Skulle det behövas så har vi en full arsenal att slå till med. Men det är bara vid behov. Att de drullar in i vissa områden och att man ser dem, det är inte så ovanligt, säger Mia Bisther.

Detta ska du göra om du möter varg

Att, mitt på gatan, oväntat möta ett rovdjur som man kanske aldrig tidigare har sett i naturen, kan orsaka förvirring och osäkerhet. Så vad ska man egentligen göra när det händer?

Inte så mycket alls, menar Mia Bisther.

– De inser själva att de är helt fel ute, och är väldigt medvetna om att de inte ska vara där. Så bara man bara håller lite avstånd och låter dem vara, så kommer de självmant att bege sig därifrån.

Svårt att sia om var vargen är på väg

Den har setts till på flera håll i Mölndal, i Partille, Lerum och Kungsbacka. Men var dyker vargen upp härnäst? Det står skrivet i stjärnorna.

– Vilken riktning det blir går inte att säga. De följer skogsområden för att försöka hitta varandra, och hitta något bra ställe att etablera sig på. Och Partille är inte det optimala. Inte Mölndal heller för den delen.

ANNONS