Här kan du åka skidor i Lerum under helgen

Helgens bästa skidåkningen väntas kunna ske på skidspåret vid elljusspåret i Gråbo, enligt skidspåraren Steve Slättmyr, som själv ska ge sig ut i det spåret. Men det finns chans till bra skidåkning på andra håll i kommunen också.

ANNONS
|

Det finns inga spår med konstsnö i Lerums kommun och därmed har skidåkarna inte haft särskilt många tillfällen att ge sig ut i spåren här den här vintern. Men nu kan det ske.

Den som vill veta vart det går att åka skidor i kommunen kan gå in på skidspar.se

– Alla aktörer som spårar och de flesta som åker mycket skidor brukar gå in på den sajten. Där finns bra och uppdaterad information om hur läget i skidspåren är. Det kan ändra sig snabbt och information om förändringar i spåret brukar komma upp där snabbt, förklarar Steve Slättmyr.

ANNONS

Han har varit ute och spårat vid elljusspåren i Sjövik och Gråbo natten till fredagen.

På natten?

– Ja, spårning behöver ske när det är som bäst förutsättningar. Och när man ska ge sig ut baseras på snötekniska egenskaper, svarar han och fortsätter att berätta hur spårningen går till:

– Vi åker snöskoter och har släp med olika redskap som sladdar, packar och vältar snön, sedan spårar vi med en spårsläde.

Det låter som en hel vetenskap:

– Ja det är ganska många steg, men det är viktigt att det blir bra. Vi är ännu mer noga när snön väntas ligga längre, nu ser det ut som att den kan regna bort redan i början av nästa vecka.

Han ska själv ut och åka skidor i helgen.

Vart åker du då?

– Elljusspåret i Gråbo. Det är det spåret som normalt har bäst förutsättningar, det ligger högt och har oftast mer snö än andra spår. Alla aktiva skidåkare i Göteborgsområdet känner nog till det spåret.

7 olika skidspår med på listan i Lerum

skidspar.se finns följande spår i Lerums kommun listade:

Floda elljusspår

Lerum norra elljusspår

Lerums södra elljusspår

Sjöviks elljusspår

Smalasjön (Gråbo elljusspår)

Stora Lundby golfbana

Öijareds golfbana

I Härskogen i Lerum brukar orienteringsklubben, LSOK, spåra och på golfbanorna Stora Lundby och Öijared brukar klubbarna själva preparera spår.

LÄS MER:Jubileumsåkaren från Lerum tillbaka för vanliga Vasaloppet

LÄS MER:Inte ”bara” nio mil – Tomas insikt efter Vasaloppet

LÄS MER:Östling vid rodret när kvinnorna gör entré i America’s Cup

ANNONS