Här kan du klättra i Lerum – platserna för både nybörjaren och proffset

Klättring i Lerums kommun har länge varit förknippat med Aspenklippan, men på kort tid har utbudet breddats rejält. Här finns numera ett av Sveriges största klättergym i Stenkullen, en speciell trävägg i Floda och en sajt med boulderingplatser runt om i kommunen.

ANNONS

Goråsbergen, eller Aspenklippan som är klättrarnas namn på platsen, har i många år varit ett populärt utflyktsmål. Men det finns fler alternativ utomhus, både för de som väljer ledklättring och de som vill ägna sig åt bouldering (klättring på låg höjd utan rep).

Sedan ett par år tillbaka finns även möjlighet till inomhusklättring. I september 2021 öppnade klättergymmet Grepp och i juni 2022 invigdes The Tannery Club, med en vägg byggd i naturliga material.

I kommunen finns därmed klättring av olika karaktär där allt från barn och nybörjare till den yttersta eliten kan hitta utmaningar på lämplig nivå. LT ger dig här en guide över de olika platserna:

ANNONS
Här kan du klättra i Lerum

Grepp

Anläggningen i Hedefors industriområde, Stenkullen, är ett av Sveriges största klättergym på 2 800 kvadratmeter, en yta lika stor som tre och en halv handbollsplaner. Här finns 16 meter höga väggar för ledklättring, nästan hundra löpmeter boulderingväggar, en barnavdelning, samt en speciell studio som bland annat används av svenska klätterlandslaget.

Anläggningen öppnade i september 2021 och ägs och drivs av Ewa och Björn Strömberg, som är svensk förbundskapten och ledbyggare. Klättergymmet har kontinuerligt besök av klättringsprofiler, bland annat har man haft gästande ledbyggare från Danmark, Frankrike, Polen och Japan.

– Vår ambition är att skapa en plattform där svensk klättring kan växa och vi vill ha hit alla, från nybörjare till de som klättrar i världscupen, säger Björn Strömberg.

En av de återkommande gästerna är Sveriges främsta klättrare, Hannes Puman, som säger så här om Grepp:

– Här är det bra både för dem som tävlar och tränar, och de som rekreationsklättrar.

William Persson Eriksson, även han en hårdsatsande klättrare, beskriver anläggningen på följande sätt:

– Det är hög kvalitet på allt från de tuffa problemen till de som ska vara de lätta problemen. Sen gillar jag hur gymmet är uppbyggt, öppet och med en hemmakänsla, och stämningen är jättefin.
Här kan du klättra i Lerum

The Tannery Club

På Garveriet, Floda, ligger The Tannery Club med verksamhet inom träning och friluftsliv. I utbudet finns en speciell sorts trävägg, byggd av bröderna Patrik och Olle Wehlin.

Väggen, som är tolv meter bred och fyra meter hög, är byggd på ett miljövänligt sätt. Materialet består av återanvända reglar och massivt trä, medan alla grepp är handgjorda i sten och olika träslag – viltplommonträd, furu, bok, äppelträd, lind, ask, vrilar, rötad björk och valnötsträd.

– Det är en träningsvägg, men ingen boulderingvägg, på klätterspråk är det en teknik- eller systemvägg, säger Nicke Sundström på The Tannery Club.

– I viss mån tränar du teknik, men framför allt klätterstyrka på olika sätt. Det går att göra hur svårt som helst, men inte hur lätt som helst, fortsätter han.

Nicke Sundström beskriver väggen som ett experiment.

– Folk har hållit på med trägrepp och stengrepp i många år, så det är inget nytt, men få väggar har den här storleken, inte i Sverige och inte i Norden i alla fall.
Här kan du klättra i Lerum

Aspenklippan

En nationellt känd klippa som är en av de mest populära i Göteborgsområdet. Klippan ligger på en vackert belägen plats i Lerum med möjlighet till utsikt över sjön Aspen. Här finns ett stort antal lätta leder och även mycket klättring i mellanregistret. De flesta av lederna är kategoriserade i svårighetsgraden 5 och 6, men även klättrare som kommit lite längre i sin utveckling hittar utmaningar i svårighetsgraderna 7A och 7B.

– Här finns flera sektioner: Muminklippan som ligger nära parkeringen, den berömda Fikahyllan där det nästan är som som att klättra inomhus, Highway 66, och stora Nalle Puh-klippan, säger Nicke Sundström.

Nyligen har Lerums klätterklubb tagit över ansvaret för klippan, vilket bland annat innebär att man kontrollerar bultarna. I sommar planerar föreningen en klubbdag vid Aspenklippan, och man ska även bjuda in klättrare utifrån.

– Den är ganska unik och känns osvensk. På många ställen där man klättrar är det kantig granit, Aspenklippan har mjuka och räffliga former, framför allt på Fikahyllan längst upp känns det mjukare, säger Ewa Strömberg.
Här kan du klättra i Lerum

Norsesundsklippan

Klippan ligger på gränsen mellan Lerum och Alingsås.

– Det är bultade och välsäkrade leder, de flesta lederna är i de lägre graderna och klippan är bra för nybörjare, säger Tomasz Ratajczak, som skrivit boken ”Klättring i Göteborg med omnejd”.

De flesta av lederna är kategoriserade i svårighetsgraden 5 och 6, det finns även några i 7A och 7B. Klättringen sker på rödaktig granit.

–Det är ofta ganska mycket folk, men trevligt. Sen är det frekvent tågtrafik med mycket ljud, men man vänjer sig, säger Tomasz Ratajczak,

Parkeringsmöjligheter finns vid Norsesunds station.
Här kan du klättra i Lerum

Bouldering

I tiotalet år har Peter Christensen och Johan Rapakko från Gråbo finkammat kommunen i sökandet efter bra stenar och klippor för bouldering. De delar med sig av kartläggningen på sajten skojten.net. På en karta finns inringade områden, och genom att klicka på en markering kommer det upp bilder på stenen/klippan, med en kort beskrivning och gradering av svårighetsgraden.

På sajten finns stenar utmärkta i nästan alla kommundelar, men här är tre områden de framhåller speciellt:

• Norr om sjön Uspen

Det största området som märkts ut, med klättring på många olika nivåer. Här finns spektakulära och stora stenar uppe på en höjd, platsen bjuder också på en fin utsikt.

• Orrvägen, i närheten av motionsspåret i Floda

Ett litet men koncentrerat område med klättring på olika nivåer, både brant och mer flackt.

• Stenbrottet i Stenkullen

En plats med branta, svåra väggar.

Eftersom duon har olika preferenser har de fått till en mix med olika karaktär på klättringen.

– Peter tycker att det är kul när det är brant och man får ta i, medan jag tycker att det är intressant när det är en positiv lutning, så att man får luta sig in mot väggen och balansera, säger Johan Rapakko.

LÄS MER:Sveriges bästa klättrare väljer Grepp – Lerumsborna mer svårflirtade

LÄS MER:Efter tio års kartläggning – nu gör de en film om klättring

LÄS MER:Östling vid rodret när kvinnorna gör entré i America’s Cup

ANNONS