Här slänger sig proffsen ut för klippstupen i Floda

Med adrenalinet pumpande i ådrorna slängde sig den lokala förmågan Matthias Göransson sig ut för klippstupet på Uddaredsberget. LT var på plats under Floda Mountainbike Festival som lockade hundratals besökare.

ANNONS

I helgen förvandlades centrala Floda och närliggande skogsstigar till ett mecka för MTB-cyklister. Lördagen bjöd på både adrenalin och spänning och evenemanget kan beskrivas som en succé.

– Det är helt galet att se hur mycket folk det är. Från början hade vi räknat med kanske 100 stycken anmälda. Vi trodde inte att det skulle bli så här mycket, det är fantastiskt! sa Nicke Sundström, arrangör och guide.

Under förmiddagen hade drygt 500 cyklister anmält sig till de olika mountainbike-turerna:

– När klockan var 10.00 så var alla listor fulla, och det är ju jätteroligt med sådan uppslutning, sa Maja Svensson, från Tannery Club.

Efter en fullspäckad förmiddag med guidade turer på den nya Oddride-banan på Uddaredsberget väntade Freeride-jam, där modiga förare tog sig an några av Europas tuffaste hopp och klippstup.

15-åringar bland deltagarna

I efterhand har det spekulerats att allt från 500-1000 personer tog sig upp till toppen av berget för att bevittna showen. LT:s reporter var inte ensam att få hjärtat i halsgropen när deltagarna slängde sig ut från hoppen. En av dessa var Flodakillen Alvin Bramstång, blott 15 år gammal. Han var dock inte ensam som ung förare, även Tigo Schoutissen, också 15, tog sig an utmaningen.

Slängde sig ut från klippan

Dagens höjdpunkt var dock när den lokala förmågan, tillika arrangör, Matthias Göransson ensam tog sig an ett av de högsta hoppen. I skogen ljöd arrangör Pelle Aronssons röst:

– Det är inte säkert att någon av deltagarna väljer att utföra detta i dag. Detta är ett av Europas tuffaste hopp, säger han.

Pelle Aronsson, arrangör, kommenterar hoppen och är något av en dj uppe i skogen.
Pelle Aronsson, arrangör, kommenterar hoppen och är något av en dj uppe i skogen. Bild: Matilda Falk

Tålmodigt och nervöst väntade publiken nedanför det meterhöga stupet. På klippkanten skymtades deltagarna som beräknade hoppet. Matthias Göransson berättar:

– Jag tror inte jag tänkte så mycket! Man försöker bara vara så närvarande man kan så man gör som man tänkt tusen gånger innan. Det fanns en viss nervositet men jag har drömt länge om att göra det, så det var dags.

Landningen slutade inte helt som planerat, medger Matthias Göransson:

– Allt kanske inte gick helt som jag tänkte. Jag landade för långt så kompressionen blev så hård att jag tappade trycket på framhjulet så jag inte kunde svänga riktigt, jag råkade dra in i några i publiken men jag har försökt att kolla så det gick bra för alla.

Han fortsätter:

– Jag fick några blåmärken men det var det värt!

Inte heller Matthias trodde att det skulle komma så mycket folk:

– Det var verkligen en elektrisk stämning! Så mycket peppande, glada människor och en massa kärlek. Det här kunde man inte riktigt drömma om.

Hur kändes hoppen och banan?

– De kändes jättebra. Jag har cyklat mycket här under åren och det var kul att få köra med andra cyklister som uppskattar sådan här typ av cykling.

Nästa år vill arrangörerna utveckla festivalen till en äventyrsfestival med både cykling, klättring och paddling över en hel helg.

– Det kommer att bli mycket större om vi får tumme upp från kommunen, säger Matthias Göransson.

LÄS MER:Ungdomar från Lerums BK spelar för Göteborg i tv-pucken

LÄS MER:Filmfestivalen gästar världsmetropoler – och Garveriet i Floda

ANNONS