Historien bakom Garveriet i Floda – började med sulläder

Garveriet i Floda har en lång och i viss mån brokig historia. Innan det blev det hyllade område det är idag har det bland annat varit olaglig bostadsuthyrning och hög kriminalitet här.

ANNONS

Garveriet i Floda var från början ett gammalt sullädersgarveri, som tillverkade läder till skor. Någonstans i mitten av 1800-talet ska byggnaden ha flyttats från Göteborgs utkant till Floda. 1898 köpte Nestor Brodin garveriet och familjen Brodin drev sedan verksamheten fram tills den lade ner 1971.

Likt dagens Garveritänk fanns det på den tiden ett socialt tänk i firman. I skriften Hur Floda skinn bli Goda skinn står det ”på det sociala programmet intar bostadsfrågan en framskjuten plats, dels har firman inköpt äldre fastigheter som omändrats till moderna tjänstemanna- och arbetarbostäder, dels understöder man det privata egnahemsbygget med lån och subsidier”.

ANNONS

Efter att verksamheten lades ner har dock historian varit brokig.

Några dagars varsel

Under en period var polisen väldigt ofta på garveriområdet. Flera ägare hade planer på att bygga bostäder här men så blev det inte. Istället fick personer som inte kunde få hyra någon annan stans bo i lägenheterna, som hade långt ifrån bra standard men låg makalöst vackert. Detta fick dock ett abrupt slut. I mars 2008 fick de boende, genom Lerums Tidning, veta att fastighetsägaren skulle tvingas betala en kvarts miljon kronor i vite om han inte slutade hyra ut lägenheterna. Hyresgästerna skulle egentligen vara ute några dagar efter att tidningen publicerades.

– Här finns cirka 13 lägenheter i en industrifastighet som inte är godkänd för bostäder. Dessutom finns miljögifter i marken, sa den dåvarande ordföranden i miljö- och byggnadsnämnden.

Garveriets ägare menade att han inte hade hört talas om beslutet innan tidningen berättade om det.

– Stämmer det skulle mina hyresgäster behöva flytta ut redan på lördag, så kan jag inte göra mot dem, sa han i en artikel.

Började sanera marken

Bostadsuthyrningen upphörde och Christer Harling, som idag äger 50 procent av Solkatten, köpte fastigheten. Han påbörjade sanering av marken, som hade gifter sedan sullädersgarveriets tid. Han påbörjade också renoveringen av husen med en varsam hand.

2015 var det dags för ett nytt ägarbyte. Då var det Jonas Brandström som tog över fastigheten. Och efter köpet har han fortsatt sanera, renovera och restaurera fastigheten med hållbarhet och återbruk som ledstjärna. I oktober 2018 slogs portarna upp till nuvarande verksamhet.

Hela området och specifikt restaurangen har varit omskriven, hyllad och prisad. Som exempel kan lyftas att man 2019 fick pris som Årets banbrytare på White guide-galan. Vinnarmotiveringen löd: Garveriet, Floda: För att med stora ambitioner ha skapat en inspirerande mötesplats i en spännande kulturmiljö där hela verksamheten kring gastronomi och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus.

Och när New York Times året efter tipsade om ställen att besöka fanns Flodadestinationen med. Tidningen konstaterade att Garveriet är en spännande, nytänkande mötesplats där maten står i centrum. Här genomsyras allt av ett hållbarhetstänk.

LÄS MER:De vill säkra samhällsbyggandet på Garveriet

LÄS MER:Lerums kommun köper Garveriet i Floda

LÄS MER:Sorgen i Floda efter beskedet att Garveriet stänger: ”Väldigt tråkigt”

ANNONS