Hockeyklubben kraftsamlar för att hjälpa hjärnskadade Ludwig Andersson

Ludwig Andersson, 18 år, skadades svårt i en busskrasch i fjol. Nu vill hockeyklubben som han fostrades i hjälpa till att stödja hans kamp tillbaka.
– Vi bryr oss om Ludwig väldigt, väldigt mycket, säger Louise Bertlin vid Lerums BK.

ANNONS
|

Årets klubbmästerskap i Vättlehallen, Stenkullen, tillägnas Lerumsbon Ludwig Andersson, som 17 år gammal skadades svårt i en bussolycka förra vintern.

Alla intäkter kommer att gå till hans familj och pojkens fortsatta kamp tillbaka till livet.

– Ludwig har alltid varit en jättehärlig kille, sprungit här i korridorerna. Så det har varit jobbigt och tungt, för man kom ju ihåg Ludwig som liten, säger Louise Bertlin, styrelseledamot i ishockeyklubben Lerums BK och fortsätter:

– Vi bryr oss om Ludwig väldigt, väldigt mycket.

Flera näringsidkare sponsrar årets tävlingar – bland annat syns de lokala butikerna Skohuset, Inred och Unossons chark men även Öijared golfklubb. Även hockeyklubbarna Frölunda HC och det kanadensiska NHL-laget Toronto Maple Leafs har bidragit till lottpriser.

ANNONS

– Det är ju fantastiskt. Vad nu hockeyn har gjort för Ludwig så känns det jättehärligt att det är sådan sammanhållning bland alla lagen, säger Pernilla Andersson, mamma till Ludwig Andersson.

Vill hjälpa till bäst de kan

Det var under onsdagsförmiddagen den 7 december i fjol som det otänkbara hände hockeytalangen Ludwig Andersson. Han satt i en bil tillsammans med flera av sina klasskamrater från Lerums gymnasium, på väg för att äta lunch. Utanför Lerums kyrka kom bilen över en isfläck och fick sladd över till motsatt körbana.

Där möttes vännerna av den 20 ton tunga linjebussen 525, som inte hann gira undan. Polisutredningen slog senare fast att ingen fanns att klandra för den våldsamma krocken som följde – vare sig den unge bilföraren eller bussföraren. Det hela var en tragisk olycka, var polisens slutsats.

”Det hade lika gärna kunnat vara min son.”

Anna och Mathias Rhodin är två av hjärnorna bakom temat på årets klubbmästerskap, som äger rum på annandag jul. De har känt Ludwig sedan han var liten.

– Jag känner ett stort engagemang kring det här som har hänt, säger Mathias Rhodin.

Han fortsätter:

– Min fru opererade bort en hjärntumör för 16 år sedan. Hon vet vikten av rehabben, den är viktig. Och därav känner vi starkt för att hjälpa till på det sättet vi kan.

Stora möter små

Mathias Rhodin har också varit ishockeytränare för Ludwig Andersson, som spelade i klubben från barnsben fram till 2017. Därefter var han tillbaka i fosterklubben i Stenkullen under en säsong för två år sedan.

Paret Rhodins son är en av Ludwigs skolkompisar.

Hur kände du och tänkte kring det som hände?

– Det är fruktansvärt tragiskt. Det hade lika gärna kunnat vara min son. Alla som satt i bilen är kompisar till min son. Det skulle kunna vara vem som helst. Nu var det Ludde. Det är en stor tragik oavsett vem det är, nu kände ju jag Ludde väl och det gör ju att det blir ett extra engagemang från vår familjs sida i det här, svarar Mathias Rhodin.

Sofia Almgren är cup-ansvarig på LBK. Hon hoppas att många ska vilja besöka klubbmästerskapet, då alla är välkomna.

– Vi kommer att ha ett stort lotteri, vi kommer även ha kafé och grill där ute med hamburgare och korv. Och då kommer alla de här intäkterna gå till Luddes rehabilitering, säger hon.

Samtidigt pågår tävlingar på isen – inbördes möten mellan stora och små ishockeyspelare i klubben.

– Det brukar också komma spelare som nu spelar i SHL eller utomlands. Det brukar vara härlig, god, stämning, säger Sofia Almgren.

En mirakulös comeback

Efter olyckan i fjol var allt hopp ute för Ludwig Andersson, det beskedet fick familjen flera gånger under dagarna efter. Hjärnskadorna var för allvarliga, menade läkarna. Men Ludwig gjorde en mirakulös comeback.

Två månader efter olyckan öppnade han ögonen.

– Vi kände ganska omgående från när han vaknade att han verkade förstå allt vi sa till honom. Det kunde vara att vi sa att han skulle ta in armen när han skulle in i en hiss, så gjorde han det, säger Ludwigs mamma Pernilla Andersson.

Ludwig kunde inte tala med sin röst, utan kommunicerade med familjen via blinkningar. I dag kan Ludwig säga några ord, men huvudsakligen förlitar de sig fortfarande på blinkningarna.

– Vi ställer mycket ja- och nejfrågor: Vill han sova vidare, vill han komma upp, har han ont, vill han bada, vill han gå ut och så vidare. Och då märker man ju snabbt ifall det är någonting som han inte har förstått. Så vi får bra kontakt med honom, säger Pernilla Andersson.

En hockeybild på Ludwig Andersson synd på flygbladet till årets klubbmästerskap.
En hockeybild på Ludwig Andersson synd på flygbladet till årets klubbmästerskap. Bild: Lerums BK

Ludwigs historia och resa har skildrats flera gånger i LT tidigare. I somras startade familjen en insamling för Ludwig, i samarbete med hans senaste hockeyklubb, Bäcken HC.

I bassäng flera timmar i veckan

Med generösa gåvor från föreningar och allmänheten har Ludwig i dag fått en halv miljon kronor – något som familjen vill använda till välrenommerade rehabiliteringsläger utomlands. Men det är bekymmer med att flyga med den typen av rullstol som Ludwig använder, därför dröjer resan.

– Vi ska absolut åka iväg på de här rehablägren som vi tror väldigt mycket på. Alla pengar finns kvar. Vi har bara sparat dem för att varje krona går tillbaka till Ludwig och hans rehab, säger Pernilla Andersson.

Nu har familjen själva påbörjat träning med Ludwig, som tillbringar en hel del tid i bassängen på korttidsboendet han bor på tillsammans med föräldrarna.

– Jag och hans pappa brukar vara i rehabbassängen fem-sex dagar per vecka, under en och en halv timma per gång. Det har gjort jättebra för honom. Han har börjat röra sina armar och ben mer än tidigare och han har blivit starkare. Han verkar tycka om när han får röra kroppen för han blir väldigt medveten och skärpt när han jobbar med kroppen.

En slant över till Ludwig

Ludwig Andersson får komma hem till Lerum under julen och ska tillbringa högtiden tillsammans med den närmsta släkten. Men han är inte redo att besöka klubbmästerskapen själv, berättar Pernilla Andersson.

– Det har varit en del som velat träffa honom, men vi har valt att avvakta lite. Vi tror att det blir lite för tufft för dem som inte har träffat honom på ett år nu, men också för Ludwig. Hade han haft talet kanske han hade kunnat prata lite för sig själv, men han tycker att det kan vara lite tufft när han inte kan kommunicera så bra, säger Pernilla Andersson.

Klubbmästerskapen spelas på annandag jul i Vättlehallen i Stenkullen. Till det speciella temat i år syns en hockeybild på Ludwig Andersson på flygbladen.

– De som känner att de har en slant över och kan tänka sig att göra det kan ju swisha till kontot som finns, eller komma till klubbmästerskapen och stötta genom att köpa lotter och annat, säger Mathias Rhodin.

LÄS MER:John Klingbergs kärlekshälsning från NHL – till Ludwig Andersson: ”Kram”

LÄS MER:Pojke på sjukhus efter busskrasch i Lerum – skola i chock

ANNONS