Hon ska utsmycka Torpskolans nya idrottshall

Torpskolans nya idrottshall ska smyckas med konst för 750 000 kronor. Nu är det bestämt vem som får uppdraget – Malmöiten Maria Jacobson, som nu berättar om sina planer för LT.

ANNONS
|

Tidigare i år utlyste Lerums kommun en tävling där vinnaren skulle få i uppdrag i att smycka fasaden på Torpskolans nya idrottshall, mot en ersättning om totalt 750 000 kronor. Över 100 personer sökte. Nu har kommunen bestämt vem som får uppdraget, och det blir den 32-åriga konstnären Maria Jacobson från Malmö.

– Det känns jättekul, säger hon till LT. Jag tyckte det verkade roligt att jobba riktat just mot barn och skola, och kunna jobba mer platsspecifikt.

”En läsning” heter det vinnande skissbidraget. Förslaget visar på konstnärlig verkshöjd och överensstämmer väl med projektets intentioner, menar jurygruppen. I sin motivering skriver de: ”Förslaget är formstarkt, tidlöst och väl genomarbetat och kan bli ett mjukt poetiskt inslag på Torpskolans strama fasad.”

ANNONS

Skapar abstrakta former

Konstverket kommer att bestå av abstrakta former i grönt och vitt som monteras på fasaden, förklarar Maria Jacobson.

– Det ska upplevas som att man läser en slags text. Jag refererar till Torpskolanskylten på fasaden bredvid. Formerna som jag gör i metall är i liknande storlek som skylten, och det ser ut lite som att de har samma typsnitt, fast de är abstrakta.

Hon fortsätter:

– Det jag vill, är att man ska uppleva det som ett slags abstrakt språk som man kan läsa. Eftersom det är riktat till barn, vill jag uppmuntra det kreativa i att lära sig läsa och fantasin, att själv kunna bestämma vad det är som står.

Konstverket kompletteras av en så kallad artistbok som ska finnas tillgänglig på skolans bibliotek.

– Formerna kommer att finnas i den här boken, med flera former. Det ser ut som olika bilder, men det kan också läsas som ett hemligt språk, säger Maria Jacobson.

Står klart nästa år

Maria Jacobson har examen från konsthögskolor i såväl norska Bergen som Malmö, och bor numera i den sistnämnda staden. Hon arbetar både som gästlärare på konstskolor och med olika konstprojekt..

– Just nu har jag en grupputställning, ”Ways of unseeing”, på Lunds konsthall. Den har jag jobbat med i ett halvår, och det var vernissage i fredags.

Konstverket på Torpskolans idrottshall ska uppföras framåt vintern 2024. Själva skolan beräknas ta i bruk 2026.

LÄS MER:Torpskolan börjar byggas – trots hårda kritiken

LÄS MER:Massivt chiliintresse efter snackisen: ”Folk vill att vi skickar den”

LÄS MER:Här är skolan där eleverna gick ut med bäst betyg

ANNONS