Hunden Balder har över 12 000 följare på Instagram

Färre än Casper i Arvingarna, men långt fler än kommunalrådet. Med 12 700 följare på Instagram är Lerumshunden Balder numera en av kommunens mer välkända invånare.
– Det är lite svårt att greppa, säger matte Karin Bucht.

ANNONS
|

För åtta år sedan fick Karin Buchts man Mattias nys om det fanns valpar av rasen berner sennen, som han haft förut, till salu i Bredaryd.

– Vi kunde väl bara åka och titta, tyckte han, säger Karin och skrattar.

Med hem följde en fluffig valp med stora tassar, som senare fick namnet Balder. Både en och annan bild blev det på mattes mobilkamera.

– Till slut blev det för mycket hundbilder på mitt eget Instagramkonto och jag tänkte att alla andra skulle tröttna. Och jag tyckte att skulle vara bra att samla alla bilder på ett och samma ställe, så därför startade jag ett hundkonto, säger Karin.

ANNONS

Ovanlig ras i Sverige

Bilderna på det kontot, @balderthebernese, verkar folk definitivt inte få nog av. Idag följer 12 700 personer från hela världen Balders förehavanden. Att hon själv engagerat sig i olika hundkonton och grupper, och att inläggen är på engelska, tror Karin bidragit till den stora spridningen.

– Men att det skulle bli så många följare hade jag ingen aning om. Det är lite svårt att greppa.

– Sedan är inte berner sennen en så vanlig ras i Sverige, och många tycker väl att han ser ut som en liten nallebjörn.

Mest populära är videoklippen på Balder, liksom bilder från olika utflykter.

– När han har varit på vattentrask på Tasspalatset i Floda, eller gör någon aktivitet eller är på semester, då kan det få många likes.

Tillgivenhet ett kännetecken

Under dagens skogspromenad följer Balder matte tätt i knävecket.

– När jag släpper honom lös är det som ett osynligt koppel mellan oss, han håller sig nära, säger Karin Bucht.

Tillgivenhet är ett av rasens kännetecken.

– Men de är svåra att omplacera just för de blir så fästa vid sin ägare. Det kan räcka med att vi åker någonstans över dagen och behöver lämna bort honom, så är han ledsen tills vi kommer.

Mindre förtjust är Balder i främlingar, och gäster kan förvänta sig en utskällning.

– Då ger vi honom ett hundben, och när han tuggat klart så kommer han fram och hälsar. Sedan reagerar ju folk mer om det är en stor hund som skäller. Om det är en chihuahua är det ingen som bryr sig.

Så firas födelsedagen

Just den här dagen fyller Balder åtta år, en ansenlig ålder för en berner sennen då medellivslängden är sex till åtta år på grund av ärftliga sjukdomar.

– Men det verkar som om rasen blivit friskare med tiden. Jag har träffat flera som har berner sennen som blivit tio år eller äldre. Vi tänker att allt över tio år är en bonus, men Balder har, peppar, peppar, alltid varit ganska frisk.

Födelsedagen ska såklart firas.

– Vi ska åka ner till hundaffären och köpa något gott. Tuggben och hundgodis gillar han, leksaker bry han sig däremot inte om längre.

LÄS MER:Lerums hundägare blir bönhörda – kommunen satsar på rastgårdar

LÄS MER:Hunden Frasse försvunnen i en månad – kan ha förvildats

LÄS MER:"Jag vill ha en liten farm som bonden i Fåret Shaun”

ANNONS