Hyresgästföreningen om höjning av taket för rot-arbeten: ”Beklagligt”

Satsningen på höjt tak för rot-arbeten, samtidigt som rot och rut från och med den första juli 2024 separeras – kommer enligt regeringen att kosta skattebetalarna runt en miljard.
– Det är beklagligt att man inte tar situationen på allvar, säger Pedram Kouchakpour, regionchef för Hyresgästföreningen Väst.

ANNONS
|

De som äger sina bostäder kommer att gynnas av de nya reglerna för rot- och rutavdrag som träder i kraft nästa år – liksom företagare inom bygg- , städ- och flyttbranschen. Samtidigt glöms alla de som hyr sina boenden eller som står i bostadskö bort. Det menar Pedram Kouchakpour, regionchef på Hyresgästföreningen i Väst, där Lerum ingår.

Nu riktar han kritik mot regeringens prioritering av skattemedel.

– Det är ju alltid väldigt intressant i dessa tider att se vilka satsningar som görs med våra gemensamma skattemedel. Det regeringen gör nu handlar om att stimulera byggsektorn, och det har vi inga synpunkter på. Men man fortsätter också att gynna det ägda boendet framför det hyrda, säger Pedram Kouchakpour.

ANNONS

Han trycker bland annat på att det finns ett stort behov av upprustning av omkring tvåhundratusen hyreslägenheter i landet.

– En utökning av rot-avdraget kommer inte att bidra alls till detta. Det är svårt att inte se signalpolitiken i detta, säger regionchefen.

Långa bostadsköer

En bättre prioritering, anser regionchefen, vore att satsa på ökat byggande av nya bostäder.

– Regeringen borde satsa på fler upplåtandeformer än det ägda. Som det blir nu så missgynnas hyresgästerna. Vi ser ju det här ur ett rent bostadspolitiskt perspektiv, och gör det i en situation med väldigt långa bostadsköer, säger Pedram Kouchakpour.

Han fortsätter:

– Vi får backa tio år för att komma till en tid då vi har lägre bostadsbyggande än vi har nu. Och detta samtidigt som behovet av nya bostäder är större än någonsin, inte minst med en ökande befolkning.

Tar inte situationen på allvar

Istället för att lägga en miljard på att utöka möjligheterna vad det gäller rut- och rot, anser därför Hyresgästföreningen att regeringen borde satsa på att underlätta för nya byggprojekt.

– Ökat byggande borde prioriteras då behovet är stort. Där hade man behövt satsa mer skattemedel. Vi tycker att det är beklagligt att man inte tar den situationen på allvar, säger Pedram Kouchakpour.

LÄS MER:Polisinsats skapade oro på Kullgårdsvägen

LÄS MER:De vann 100 000 kronor till kvarterslokalen – oklart om Förbo släpper in dem

LÄS MER:Förbos omtvistade rivning klar – men de nya bostäderna dröjer

ANNONS