Förskolepersonal vid Åkerslätts förskola såg inbrottet äga rum från personalrummet på andra våningen.
Förskolepersonal vid Åkerslätts förskola såg inbrottet äga rum från personalrummet på andra våningen. Bild: Tobias Kjellberg

Inbrottstjuvar greps på bar gärning i Stenkullen – förskolepersonal larmade

Två män bröt sig in i en villa i Stenkullen förra veckan – men personal på förskolan intill såg dem, och larmade polis.
– Jätteeloge till min personal, säger Azur Imamovic, rektor.

ANNONS

Det var klockan 13.45 under onsdagen förra veckan som polisen larmades till en adress i Stenkullen. Där hade förskolepersonal sett två män bryta sig in i en intilliggande villa.

– De slog sönder fönstret rakt av. Det är inte ofta man gör det, ofta kanske man bryter upp fönstret, säger David Hallberg, polis i Lerum.

Personalen hade rast och befann sig i personalrummet på andra våningen när de såg något som inte stämde.

– Personalen upplevde att det här var något som inte kändes rätt och då valde man att larma, säger Azur Imamovic, rektor på Åkerslätts förskola.

Hur kändes det för personalen att bevittna en sådan sak?

– Det är klart att en sådan här sak påverkar. Vad jag har fått till mig upplevde man obehag och en adrenalinkick, men samtidigt upplever man en stolthet över att ha agerat rätt, svarar Azur Imamovic.

Flera inbrott

Inbrottet är det senaste i en rad villainbrott som ägt rum i kommunen de senaste veckorna.

Bara de senaste två veckorna har ytterligare fem inbrottsförsök ägt rum i kommunen, varav tre fullbordades. David Hallberg berättar att polisen hoppades att de som greps på bar gärning också var ansvariga för de andra inbrotten.

– Vi jobbade ganska febrilt med det för att vi ville få åklagaren att bevilja en husrannsakan. Men det fanns inga spår som visade något samband, säger han.

Vad har ni haft för spår?

– Vi hade skospår och andra saker som vi kan titta på, men de stämde inte. Sedan kan man givetvis byta skor, men vi hittade inget annat heller som kunde kopplas till dem, svarar David Hallberg.

Viktigt med samhällsansvar

Nu väntar polisen på dna-prov för att verkligen kunna utesluta att det inte rör sig om samma gärningspersoner vid samtliga inbrott, som skedde på olika orter i kommunen.

– Vi har tagit dna vid de andra brotten, men det tar längre tid att få svar på, säger David Hallberg.

Förra veckan varnade polisen för ett ökat antal inbrott i kommunen, något som LT berättade om.

Conny Holm, kommunpolis i Lerum, uppmanade då invånare till att engagera sig i grannsamverkan.

”Man kan vara artig och fråga: ’Ursäkta letar ni efter någon?’.”

Vid samtliga nämnda inbrott har tjuvarna tagit sig in via fönster, men bara vid det senaste inbrottet krossades fönstret helt. David Hallberg tror att gärningen skedde spontant.

Azur Imamovic berättar att inga barn bevittnade inbrottet och berömmer samtidigt sin personal.

– Det är jätteviktigt att vi tar vårt samhällsansvar och reagerar när människor gör saker som inte är okej. Jag är väldigt glad att vår personal reagerade, för vi vill värna om vårt närsamhälle, naturligtvis, säger Azur Imamovic.

Har ni varit med om något liknande i området tidigare?

– Inte vad jag känner till, att vi har sett eller hört något i området, nej.

De två gripna männen är i 30-årsåldern och 25-årsåldern.

Tidsinställning på elektronik

Vid de tidigare inbrotten blev bland annat elektronik, kamerautrustning och ett tomt kassaskåp stulet, berättar David Hallberg. Han uppmanar allmänheten att vara frågvis om de ser något som inte verkar stämma.

– Man kan vara artig och fråga: ”Ursäkta letar ni efter någon?”. De brukar inte vilja bli uppmärksammade, så det är en ganska bra grej.

Hur skyddar man sig?

– Ha lampor på timer. Och om man åker bort en längre tid på semester, kan man se till att någon tittar till huset och dukar bordet så att det ser bebott ut. Kanske också att man har en radio som går på timer. Helt enkelt göra sken av att det är folk här, svarar David Hallberg.

LÄS MER:Här är busslinjerna i Lerum som får flest klagomål

LÄS MER:Solkatten i Lerum anordnade tjejkväll för invånarna

LÄS MER:Kulturarvet på väg att raseras – nu ska Nääs slott räddas

LÄS MER:Tio män ställs inför rätta efter skjutningen på Brobacken i Lerum

ANNONS