På tisdagen genomförde Försvarsmakten sin nationaldagsflygning. Då kunde två Jas 39 Gripen ses över Lerum.
På tisdagen genomförde Försvarsmakten sin nationaldagsflygning. Då kunde två Jas 39 Gripen ses över Lerum. Bild: Försvarsmakten

Jas 39 Gripen över Lerum på nationaldagen

Exakt klockan 14.17 dundrade två Jas 39 Gripen förbi Lerum. Det i en planerad nationaldagsflygning, informerade Försvarsmakten.
– Det är ingen tradition i södra Sverige, men det är ett speciellt år i år, säger Flygvapnets kommunikationschef Louise Levin.

ANNONS
LocationLerum||

Nationaldagsflygningen genomfördes i stora delar av Sverige på tisdagen. Det i skyn över allt från Älvsbyn och Arvidsjaur i norr till Linköping och Karlshamn i syd.

Och alltså även över Lerum i väster.

Här var de två stridsflygplanen synliga vid klockan 14.17, och de är hemmahörande på Skaraborgs flygflottilj F7 i Såtenäs.

– Sedan flera år har nationaldagsflygningen varit en tradition i Norrbotten. Men eftersom Sverige under 2023 firar 500 år som självständig nation och kungen 50 år på tronen, utvidgades det nu till flera platser i Sverige, säger Flygvapnets kommunikationschef Louise Levin till tidningen.

Noterbart är även att utländskt stridsflyg deltog i tisdagens flygning. Över norra Sverige kunde nämligen förutom ett Jas 39 Gripen, även ett brittiskt Typhoon, ett danskt F-16 och ett schweiziskt F-18 ses.

ANNONS

– Övningen Arctic Challenge pågår här i Sverige och utländsk militär är på plats för att delta. Då passade det bra att man också deltog i nationaldagsflygningen med sitt eget stridsflyg, säger Louise Levin vid Flygvapnet på tisdagen.

ANNONS