Kak- och soppbuffé på slottet – på forna tiders vis

En lunch med sopp- och kakbuffé på slottet. Det är vad som nu erbjuds kommunborna – och det är inte vilken lunch som helst utan en lunch på sekelskiftesvis i sekelskiftesmiljö.

ANNONS
|

I det gamla sädesmagasinet i byggnaden intill Nääs slott sprakar elden i den öppna spisen. På bordet finns en dignande kakbuffé, med vaniljhjärtan, sockerkaka, bullar, paj, éclair och diverse småkakor. Och på några bord längs väggen finns det i vanliga fall två olika sorters soppor, en vegetarisk och en annan.

Sopporna är gjorda efter recept från sekelskiftet med råvaror som fanns då, även om innehållet och tillagningen har gjorts om något för att passa dagens smaklökar. Kakorna och bullarna är också sorter som fanns runt sekelskiftet. Vissa sorter har funnits sedan betydligt längre tillbaka, som klenäterna, de friteras i gryta och har därmed kunnat tillagas sedan långt innan vedspisarna. I vissa fall är kakorna dock något yngre, som hallongrottorna:

ANNONS

– Mördegskakor med sylt har visserligen funnits sedan 1700-talet men hallongrottorna uppfanns på 1960-talet då sylttillverkaren Bjäre utlyste en tävling för svenska konditorier, berättar Maria Sidén, som är vd för Nääs slott, som drivs av August Abrahamsons stiftelse.

Serveringspersonalen kommer ha kläder som om det var ett etablissemang från början av 1900-talet.

Interiören är också tidstypisk, med bland annat ljusstakar, möbler, väggbonader och kopparkannor från tiden runt 1900-talets början. Så är även servisen, med kaffekoppar i fint porslin och glas och fat gjorda av pressglas.

De förmedlar historien

Trion bakom den nystartade Nääs kaffestuga är Karin Kvicklund, Gunilla Hallset och Maria Sidén.

– Tanken är att förmedla Nääs historia till våra cafébesökare, både genom miljön och maten, som både pedagogik och upplevelse, säger Karin Kvicklund.

Maria Sidén tillägger:

– Vi vill erbjuda en möjlighet för besökarna att få ännu en dimension i upplevelsen här på slottet, mycket kan man lära sig genom att titta på hur det ser ut men att äta maten man åt på den tiden berättar också något om tiden. En kulturkulinarisk upplevelse.

– Det vi vill vara är inte en konkurrent till alla fina restauranger och caféer som finns häromkring, vi vill erbjuda något annat, vara ett komplement.

Vill lyfta kvinnorna

Trion vill lyfta kvinnornas historia på Nääs. Hantverksutbildningarna är vida kända, men det har faktiskt inte bara hållits hantverksutbildningar på slottsområdet, det har även hållits matlagningskurser för kvinnor här. De visar ett fotografi på en rad kvinnor sittandes på en trappa med vita förkläden, någon håller en kokkaffepanna och en en annan en kaffekvarn.

Är det kokkaffe som ni serverar här?

– Nej, tyvärr. Inte ännu i alla fall, även om det hade varit en dröm, svarar Karin Kvicklund.

Kaffestugan, som öppnade i början av februari, finns i huset med bland annat turistinformation, intill byggnaden där restaurangen huserade i tidigare. Det är öppet på helgerna fram till sommaren, då utökas öppettiderna. Ytan kommer också att utökas. Den stora övervåningen i huset intill, som det finns en inomhuslandgång till, ska renoveras och möbleras för att antalet sittplatser ska bli fler. Det kommer även att bli en uteservering.

Restauratörerna på Nääs slottscafé och restaurang, som tidigare fanns på området, har valt att inte driva sin verksamhet vidare. Och det var i och med att detta stod klart som August Abrahamsons stiftelse valde att öppna kaffestugan.

Det är alltså den icke vinstdrivande stiftelsen som driver kaffestugan, och det innebär att all vinst går tillbaka in i verksamheten.

– Så ett välkommet sätt att stötta verksamheten är att komma hit och köpa en fika. För då går pengarna till att reparera och restaurera husen på slottsområdet, säger Maria Sidén.

Sockerkaka, här bakad i liten form och serverad med en klick grädde ovanpå
Sockerkaka, här bakad i liten form och serverad med en klick grädde ovanpå Bild: Carina Svensson

Recept på sockerkaka

Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver (cirka 12 bitar)

5 st ägg

0,7 dl strösocker

1 dl vetemjöl

0,8 dl potatismjöl

1 msk citronjuice

4 st bittermandel

Tillagning (1 tim 30 min)

1. Äggen vispas kraftigt med sockret i cirka 30-45 min.

2. Tillsätt det siktade mjölet, citronsaften och de skållade och rivna bittermandlarna.

3. Smeten slås i smord och brödbeströdd form och gräddas i medelmåttig ugnsvärme.

Den som vill göra det lite enklare (för det är väldigt svårt att få till rätt fluffighet utan vare sig elvisp eller bakpulver), kan göra såhär:

1. Skålla och riv mandel. Skilj äggvita från gula. Smörj och bröa en form. Sätt ugnen på 175ºC.

2. Använd en elvisp och vispa äggvita, socker och citronjuice till fast skum. Vänd sedan ner äggulor och siktat mjöl till jämn smet.

3. Grädda kakan i ugn cirka 40 minuter. Testa med sticka som skall vara torr (utan smet).

Ett recept som Nääs kaffestuga har hämtat i originalrecept från Vårt Hems Stora Kokbok, årgång 1933.

ANNONS