Marika Broberg, hundförare/projektledare, Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, Göran Careborg, gymnasiechef, Anders Hurtig, verksamhetschef med ansvar för grundskolorna, Alexander Hansson, hundförare och hundarna Bosse och Joy.
Marika Broberg, hundförare/projektledare, Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, Göran Careborg, gymnasiechef, Anders Hurtig, verksamhetschef med ansvar för grundskolorna, Alexander Hansson, hundförare och hundarna Bosse och Joy. Bild: Lerums kommun

Knarkhund gjorde fynd på Lerums gymnasium – vitt pulver var medicin

En narkotikahund markerade vid ett fönsterbleck på Lerums gymnasium före sommarlovet och polisen hittade en påse med vitt pulver. Men provresultatet skulle visa på något oväntat.
– Polisen som var på plats skrev en anmälan och tog det i beslag, säger Rekan Raouf vid Lerums kommun.

ANNONS

Det var i början av året som politiker i Lerums kommun gjorde klart att spårhundar från Sahlgrenska psykiatrivårdsavdelning kommer att genomsöka skolor i kommunen efter narkotika. Genomsökningarna skulle ske vid ett tiotal tillfällen under året, men kommunen var förtegna om exakt när och var de skulle ske.

Till dags dato har sex genomsökningar genomförts, berättar Rekan Raouf, säkerhetssamordnare vid Lerums kommun.

Nu kan LT avslöja att det har gjorts ett fynd av misstänkt narkotika under en av genomsökningarna – i närheten av ett fönsterbleck på Lerums gymnasium.

– Under juni månad påträffades en påse med lite vitt pulver i. Vad innehållet är vet jag inte, utan polisen som var på plats skrev en anmälan och tog det i beslag, säger Rekan Raouf.

Hur gick fyndet till?

– Då markerade hunden att det förekom, lukten var så pass stark. Så då gick polisen dit och undersökte det och då hittade de den här påsen.

Medicin misstogs för narkotika på Lerums gymnasium

Conny Holm, kommunpolis i Lerums kommun, bekräftar incidenten och berättar att polisen därefter skickade påsen till labb för analys.

Men resultatet visade något oväntat.

– Vi har fått analysresultatet. Det var inte narkotika. Det här var något man identifierade som ”gabapentin”. Och när jag tittar i FASS ska det vara en grupp läkemedel som används för att behandla epilepsi. Så den är alltså inte narkotikaklassad, säger Conny Holm.

Vidare menar han att påsen hade ett utseende som lätt kan misstas för narkotika.

– Det trodde nog alla. Det ser nog så ut, och tittar man är det någon kapsel med pulver. Så det kan givetvis se ut som narkotika, säger han.

Även vid två andra genomsökningar har hundarna markerat för narkotika. Då har det varit tomma zippåsar.

– Det är möjligt att det har legat narkotika där i innan, säger Rekan Raouf.

Narkotika förekommer på skolor i Lerums kommun

Projektet med narkotikahundarna kommer att fortsätta året ut och ännu har vissa skolor inte genomsökts, berättar Rekan Raouf. Vissa skolor har redan genomsökts två gånger.

Hur såg era förväntningar ut innan ni påbörjade projektet?

– Vi visste att det förekom narkotika på skolor. I alla fall bruk. Så det var ungefär det vi tänkte, att vi kommer säkert hitta någonting någon gång. Målet är att skolan inte ska kunna vara en förvaringsplats och det har ju inte varit det förutom den mängd man har hittat. Det är den slutsatsen vi har dragit, svarar Rekan Raouf.

Det låter ju positivt?

– Absolut. Det är jättebra.

Försöker inte råda bot på kärnproblemet

När projektet först sjösattes hördes en del skeptiska röster som menade att genomsökningarna mest innebär att drogerna flyttas från ett ställe till ett annat – och inte löser kärnproblemet med ungdomars narkotikaanvändning.

– Det kan stämma. Men vårt mål med just det här projektet har inte varit att ta tag i kärnproblemet. Utan målet med detta har varit att förhindra och försvåra narkotikaförvaring på skolorna. Det andra är ett mycket större arbete, och där jobbar kommunen tillsammans med polis och andra, säger Rekan Raouf.

I sökgrupperna ingår vanligtvis hundförare, hundar, två poliser och Rekan Raouf själv.

– Vi möter upp hundförarna så släpper vi in dem i fastigheten i skolan så gör de sina sökningar. Om hunden markerar så går polisen fram och undersöker var det är någonstans, säger Rekan Raouf.

LÄS MER:Narkotikahundar ska genomsöka skolor i Lerums kommun

LÄS MER:Nu rivs Häggen på Lerums gymnasium – så reagerar tidigare eleverna

LÄS MER:Julia Franzén blev Solkattens miljonte gäst

ANNONS