Köksdesignern som drivs av kluriga lösningar och idéer

För 15 år sedan, mitt i brinnande finanskris och efter att en familjemedlem råkat ut för en tragisk olycka, tog Lerumsbon Katarina Ljung beslutet att bli egenföretagare. I dag är hon en välrenommerad köksdesigner som ritar kök till allt från sekelskifteslägenheter till praktfulla herrgårdar runt om i Sverige.

ANNONS
|

Vi sitter i Katarinas inglasade uterum, skyddade från den svenska sommarens nyckfulla väder. Under vårt samtal hinner den nylagda altanen bli våt av regnstänk som torkas upp av den värmande solen som letar sig fram mellan molnen.

Att Katarina skulle bli Lerumsbo, köksdesigner och i slutändan egenföretagare trodde hon inte som ung student från Skaraborg. Men efter en resa till Kalifornien, där hon jobbade som au pair, landade hon på Landvetter 1984. Tillsammans med sin ungdomskärlek tog de över ett anrikt charkuteri och delikatessbutik i Göteborg.

– På dagarna jobbade jag på en reklambyrå som projektledare och på kvällarna och helgerna jobbade jag i butiken, och så var det i 15 år, fortsätter Katarina.

ANNONS
Katarina är uppvuxen i Skaraborg på en gård. Som barn stod alltid verktyg högst upp på önskelistan.
Katarina är uppvuxen i Skaraborg på en gård. Som barn stod alltid verktyg högst upp på önskelistan. Bild: Matilda Falk

När hon tittar tillbaka på den perioden ser hon två unga entreprenörer som blev vuxna i förtid:

– Vi var bägge två uppfostrade i entreprenörsfamiljer så det livet var helt normalt. Vi var orädda, unga, starka och nyfikna. Den nyfikenheten har präglat mig sedan dess. Det är bara uppåt och framåt som gäller!

Byggstenarna föll på plats

Det har gått 23 år sedan Katarina med sin dåvarande man och två söner flyttade till Lerum. Butiken var såld och Katarina hittade ett nytt driv som hussäljare. Men det tog inte lång tid innan Katarinas kreativa och praktiska ådra fick henne på andra banor.

– Jag sålde villor med stora ekonomiska inslag och det var fantastiskt kul. Men efter ett tag tyckte jag att köken i husritningarna vi fick var undermåligt designade så jag la ett smörpapper över ritningarna och ritade om dem.

När hennes chef en dag skrattade åt henne och frågade om hon inte skulle börja rita kök i stället var det bestämt – Katarina tog upp pennan på heltid.

– Den konstruerande sidan, att göra ritningar och se lösningar, det har jag efter min pappa. Han var lantbrukare och under min uppväxt byggde han upp vår gård från grunden. När jag var barn satt jag med och gjorde ritningar på nya svinhus och uthus, berättar hon.

Arbetsplatsolyckan fick tiden att stanna

Det var också hennes pappa som på ett sätt fick henne att starta sitt företag Ljung Kök & Interiör. Efter att hon i många år arbetat som köksdesigner i Göteborg, och en kort vända i USA, hände något som fick tiden att stanna upp.

– Min far råkade ut för en allvarlig arbetsplatsolycka hemma på gården, med väldigt tragisk utgång. Han överlevde men till ett högt pris. Då var det som att jag sa till mig själv: ”överlever pappa detta finns det inget att vänta på”, säger Katarina med en skarp blick.

Tanken att slå sig fri och driva eget hade funnits där länge. Men i slutändan var det olyckan som fick henne att våga ta beslutet.

– Jag frågade mig själv vad jag väntade på. Efter allt tumult som blev hemmavid med pappa så blev jag stark. För mig hade pappa alltid varit den starka drivna företagaren.

Mitt i den lågkonjunktur och finanskris som präglade 2007 och 2008 gick Katarina till banken med en affärsplan.

– Jag byggde upp mitt showroom i Lerum och sålde mitt första kök innan utställningsköken var färdigmonterade. Det köket, ett stort lantkök till en gård här i trakten, ritade jag hemma vid köksbordet, minns Katarina.

Kök från norr till söder

Genom åren har det ritats och monterats mängder med kök. Projekten har sträckt sig från äldre lägenheter i Göteborg, med både krångliga och speciella lösningar, till större herrgårdar i norr med kök stora som enrummare.

– Förra året levererade jag ett väldigt stort kök till en stor herrgård i Dalarna. Huset hade varit ett konferenshotell och skulle byggas om till privatbostad igen. Vi gjorde om det gamla restaurangköket till ett nytt, uppdaterat, men tidstypiskt, kök, berättar Katarina.

Köket som är omkring 60 kvadratmeter ritades och monterades med Katarina på distans. På bilder visar hon de ljust gröna luckorna som sträcker sig upp till taket, den mörkröda skafferidörren och spisen som går i samma röda ton tillsammans med fläktkåpan.

– Samtidigt vill jag poängtera att små projekt är minst lika utmanande. Det är nästan svårare att rita om trånga, opraktiska gamla kök där man knappt kan vända sig, säger hon och fortsätter:

– Jag drivs av tekniska lösningar och kluriga idéer! Det händer många gånger att jag vaknar och kommer på en lösning i mitten av natten.

Det blir även en del arbete på hemmaplan. Bara för några månader sedan uppmärksammades Katarinas arbete när en unik 1800-tals villa i Lerum låg ute till försäljning.

– Där tog vi ett helt vardagsrum i anspråk i andra änden av huset där det var rätt väderstreck. Det var ett jätteprojekt och väldigt kul, säger hon.

Från kök till hästkrafter

När Katarina lägger ner pennan tar hon i stället upp sina adrenalinfyllda fritidsintressen. I somras gick hennes tonårsdröm – att få uppleva den vilda västern, i uppfyllelse. Under ett par veckor bodde hon på en boskapsranch i Montana. Något hon skämtsamt beskriver som en av de dummaste resorna hon gjort:

– Jag red många timmar om dagen över prärien, föste kossor, jagade bort prärievargar från tomten och kollade om det fanns grizzlybjörn bakom garaget. Och det var helt magiskt.

I somras reste Katarina till Montana, USA, där hon fick uppleva vilda västern – en tonårsdröm.
I somras reste Katarina till Montana, USA, där hon fick uppleva vilda västern – en tonårsdröm. Bild: Privat

Ibland byter hon också ut hästkrafterna och kör Enduro, något hon även tävlar i på motionsnivå. Hon minns speciellt resan till Dubai när hon och hennes resesällskap åkte in i Oman.

– Från både motorcykeln och hästen får du fantastiska möjligheter att uppleva landskap du bara når i omöjlig terräng. Jag minns när vi åkte i bergen i Oman och det var som ett månlandskap, som att förflyttas hundra år bak i tiden.

LÄS MER:Turister från hela världen hyr Lerumsfamiljens unika hus

LÄS MER:Sandras loppisfyndade inredning inspirerar tusentals

ANNONS