Kommunens argument för att köpa Garveriet

Inte alla är nöjda med kommunens köp av Garveriet. Företagare som lagt högre bud anser att kommunen slår undan benen för näringslivet. Kommunalrådet Viktor Lundblad (M) försvarar dock affären.

ANNONS
|

Mikael Jedenberg, Garveriet, och Viktor Lundblad, Moderaterna, skakar hand efter att kontraktet skrevs på.
Mikael Jedenberg, Garveriet, och Viktor Lundblad, Moderaterna, skakar hand efter att kontraktet skrevs på. Bild: Lerums kommun

Kommunens väntade köp av Garveriet har fått kritik från företagare i Lerum som själva velat köpa verksamheten. Viktor Lundblad, Moderaternas toppnamn och kommunstyrelsen ordförande, svarar nu på kritiken om varför kommunen gav sig in i affären.

Finns det någon problematik i att en kommun köper en fastighet som representanter från näringslivet gärna hade velat köpa?

– Kommunen har anlitat en extern part för att värdera fastigheterna och därefter lagt ett bud. Kommunens bud, efter vad jag fått till mig i efterhand, var lägre än andra budgivare från näringslivet. Att säljaren därmed väljer oss som köpare anser jag inte vara problematiskt. Att gå in och rucka på den principen och uttala mig för eller emot det vore att kritisera säljaren och den fria marknaden. Det är jag inte intresserad av att göra.

ANNONS

Varför vill kommunen köpa fastigheten och inte bara hyra lokaler i den?

– Lerums kommun köper fastigheten av flera skäl, slår kommunalrådet fast.

Han berättar att det handlar om att skapa förutsättningar för att fortsätta bedriva den uppskattade och viktiga kärnverksamheten som bedrivs på området. Det handlar om förskoleverksamhet och ungefär 60 platser på daglig verksamhet.

– Det är platser som vi inte hade kunnat garantera huruvida de skulle finnas kvar eller inte med ny fastighetsägare som eventuellt hade haft andra planer för de lokalerna den verksamheten befinner sig i. Risken finns med andra ord att de individer som idag får en meningsfull sysselsättning tack vare vår kärnvälfärd hade stått utan detta, säger Viktor Lundblad.

Enligt honom hade detta kunna innebära stora negativa konsekvenser för dessa individer. Det hade också kunnat innebära att kommunen hade behövt hyra in sig i andra lediga lokaler runt om i kommunen. Platser som hade behövt vara centralt, likt Garveriet, för att det till exempel skulle vara nära kollektivtrafik.

– Kostnaderna hade eventuellt också ökat och andra lediga centrala lokaler hade behövt upptagas av daglig verksamhet.

Slipper betala annan hyra

Det andra skälet handlar om att kommunen idag hyr in sig för 2,4 miljoner kronor per år i en fastighet kallad kommunhuset 5 i Stenkullen.

– I och med fastighetsköpet kan vi på sikt säga upp kontraktet och skapa bättre ekonomisk hållbarhet för kommunen. Köpet finansierar därmed sig själv på tio års sikt och kommunen kan istället lägga de pengarna på andra saker så som kärnvälfärd, bättre kommunalservice inom samhällsbyggnad och snabbare hantering inom bygglov, till exempel, slår kommunalrådet fast.

Det tredje skälet han tar upp handlar om att skapa en långsiktig fastighetsägare som möjliggör för nuvarande och nya hyresgäster att utveckla sin affärsverksamhet.

– Exempelvis ny restauratör i restaurangen, en entreprenör inte kommunen, samt utöka kundunderlaget tack vare skapandet av permanenta arbetsplatser för kommunala tjänstemän. Kundunderlaget kommer leda till att näringslivet kan utöka, utvecklas och på så sätt kan ytterligare medel tillföras välfärden och därmed så blir även den bättre.

Lerums Tidning har även sökt Mikael Jedenberg, som representerar fastighetsägaren, för en kommentar. Och han säger:

– Vi gjorde ett val om vem vi ville sälja till, och jag kommenterar inte valet mer än så.

LÄS MER:Drömmen om Garveriet sprack – men Arya fortsätter kämpa

LÄS MER:Lerums kommun har skrivit på kontrakt för köp av Garveriet

LÄS MER:Lerums kommun har skrivit på kontrakt för köp av Garveriet

ANNONS