På torsdag planerar biblioteken i Lerums kommun att slå upp portarna igen.
På torsdag planerar biblioteken i Lerums kommun att slå upp portarna igen. Bild: Karin Engqvist

Kommunens bibliotek håller stängt i tre dagar

I tre dagar håller alla bibliotek i Lerums kommun stängt för att byta till ett nytt bibliotekssystem, som bygger på öppen källkod.
– Alla kan vara med och utveckla det, säger bibliotekschef Gunilla Svensson.

ANNONS

Den 20-22 mars håller alla kommunens bibliotek stängt för besök. Utlåning, återlämning och reservationer går då inte att genomföra, och alla digitala tjänster kommer att vara ur funktion. Arrangemang som äger rum på biblioteken de närmaste dagarna hålls dock som planerat.

Anledningen till stängningen är att bibliotekssystemen ska bytas ut, både för själva verksamheterna och låntagarna. Avtalet för det tidigare har nämligen gått ut, och kommunen har nu upphandlat ett nytt. Det nya systemet heter Koha och används av bibliotek över hela världen. Det bygger på öppen källkod, vilket innebär att användarna har möjligheter att själva göra förändringar i det.

ANNONS

– Det gör ju att det hamnar ett större utvecklingsansvar på verksamheten, men vi har upphandlat ett företag som ska hjälpa oss att sköta systemet. Det blir mycket på bättre på det sättet att vi har möjlighet att utveckla det så att det passar oss, säger kultur- och bibliotekschef Gunilla Svensson.

Systembytet innebär också att bibliotekets webbplats förändras, både när det gäller utseende och vissa funktioner. Webbadressen kommer dock fortfarande att vara densamma.

På torsdag beräknas biblioteken vara öppna som vanligt igen. Då de sedan årsskiftet inte längre tar ut några förseningsavgifter, får låntagarna inga kostnader om böcker skulle råka bli försenade under stängningstiden.

LÄS MER:Filmen om Eva visas världen runt – vann pris i Azerbajdzjan

LÄS MER:Mattcurling introduceras i Lerum – i samarbete med Lerums tennisklubb

LÄS MER:Lerums hundägare blir bönhörda – kommunen satsar på rastgårdar

ANNONS