Kommunens önskan: Gothia Cup till Lerum nästa år

Varje år lockar Gothia Cup, världens största ungdomsturnering i fotboll, mängder av besökare till Göteborg och dess kranskommuner. Nu vill Lerums politiker och fotbollsföreningar vara med i matchen.
– Gothia Cup är en fantastisk folkfest! Det klart att vi vill ha det i Lerums kommun, säger Linda Silander (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

ANNONS
|

Gothia Cup är en tillställning som lockar omkring 1700 lag från cirka 80 nationer till Göteborg. Storleken på evenemanget har gjort att kranskommuner som Partille, Mölndal, Alingsås och Kungsbacka ställer upp med både fotbollsplaner och logi för lagen. Men Lerums kommun har blivit en ”svart fläck” på kartan.

– Man hoppar över Lerums kommun. Vi har fått höra att vi i dagsläget inte har rätt förutsättningar för att kunna genomföra Gothia Cup, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Vincent Nordgren (M).

Nyligen har nämnden gett förvaltningen i uppdrag att undersöka kommunens möjligheter att bli arrangörsstad.

– Förvaltningen har fått i uppdrag att se över förutsättningarna och vilka åtgärder som krävs för att det ska gå att bo i kommunens lokaler och även möjlighet till spel vid våra anläggningar, berättar Vincent Nordgren.

ANNONS
Lerums kommun vill att Gothia Cup kommer till Lerum 2024.
Lerums kommun vill att Gothia Cup kommer till Lerum 2024. Bild: Matilda Martinsson

När LT träffar ovan nämnda politiker på konstgräsplanen vid Rydsberg är det bara dagar kvar till årets turnering drar igång. Förhoppningen är Lerums kommun ska vara med redan till nästa års turnering.

– Vi ser att de fysiska förutsättningarna är goda att få ordning på men det får vi veta genom utredningen. Våra förhoppningar är att Gothia Cup 2024 inkluderar Lerums kommun, fortsätter Nordgren.

Linda Silander påpekar också att det inte är kommunen som står för det direkta samarbetet med turneringen – utan det lokala föreningslivet. Och att det är viktigt med att ha en dialog.

– Där har vi flera stora fotbollsföreningar i kommunen som vi hoppas är intresserade, säger hon.

Lerums IS: ”Måste ha spelbara planer”

Jenny Holm är klubbchef för Lerums IS, en av de större klubbarna i kommunen med drygt 1000 medlemmar. Hon berättar att kommunen har kontaktat klubben i frågan:

– Lerums IS är väldigt positivt inställda till att vara med i det arrangemanget och skapa ett bra event här i Lerum. Jag tror att det finns goda förutsättningar till att det blir en bra spelplats.

Jenny Holm, klubbchef för Lerum IS.
Jenny Holm, klubbchef för Lerum IS. Bild: Expressbild

Hon menar att det skulle betyda mycket för det lokala föreningslivet och näringslivet.

– Att få uppleva Gothia Cup även på hemmaplan tror jag skulle betyda jättemycket. Jag tror också att det skulle vara till nytta för föreningslivet och fotbollsintresserade i kommunen men även för affärer, restauranger och hotell. Det skulle bli en helt annan stämning här under den veckan med mycket folk i rörelse.

Vilka möjligheter har föreningslivet att driva igenom detta?

– För vår del, som stor förening, har vi musklerna att driva igenom arrangemanget. Sedan finns det lite förutsättningar som behöver fungera sett till vår förening, svarar Jenny och fortsätter:

– Om vi tar Aspevallen som exempel. Det är en fantastisk plan med Aspen i närheten och har gräsytor både 7 mot 7 och 11 mot 11, men planen är ju i sådär skick. Så man måste se till att vi har spelbara planer om det ska vara görbart.

Gothia Cup svarar: ”Är superintressant för oss”

De positiva signalerna blir allt fler när LT kontaktar Anders Albertsson, evenemangschef på Gothia Cup. Han ger bland annat viss bakgrund till varför Lerum inte varit aktuell som arrangörsstad tidigare.

– 2018 så gjorde man en expansion till Alingsås. Och anledningen till att man fattade det beslutet var dels tillgången till godkända skolsalar för boende och centrala spelplaner så man kunde spela många matcher. Det är ju den logistiken som avgör, säger han.

Anders Albertsson, evenemangsansvarig på Gothia Cup.
Anders Albertsson, evenemangsansvarig på Gothia Cup. Bild: Christer Lindgren

Han berättar också att Gothia Cup nu går mot ett rekordår gällande anmälda lag, och om den utvecklingen håller i sig kan Lerums kommun vara intressant.

– Det är superintressant och vi kommer naturligtvis titta på möjligheterna. Sen är det var, när, om och hur. Alingsås tog ett par år på sig att förbereda så det är inte bara att trycka på knappen så är man färdig. Ju bättre framförhållning desto bättre.

LÄS MER:Efterlängtade förslaget – konstgräsplan till Tollered

LÄS MER:Vinnarskallen Ronja Kylén från Lerum – en av svensk simnings största talanger

LÄS MER:Linus Pihl är snabbast i Lerums historia

ANNONS