Lampan tänds som en symbol för veckan utan våld

På måndagskvällen tändes en symbolisk lampa för att markera starten på orange week i Lerum. Men det är inte bara den här veckan det är fokus på att stoppa våldet och hjälpa våldsutsatta. Politikerna har beslutat att bygga ett nytt center med flera olika instanser i ett och samma hus.

ANNONS
|

Orange week är en förlängning av orange day då världen uppmärksammar våld mot kvinnor. I Lerum markerades starten på veckan med tal och lamptändning på Bagges Torg.

Varför uppmärksammar kommunen den här veckan?

– För att vi inte ska glömma denna viktiga fråga. Det är oerhört viktigt att vi kommer ihåg att påminna om det osynliga våldet, som inte alltid är fysiskt utan lika ofta kan vara psykiskt, säger Jon Haraldsson, Socialdemokraternas ordförande för stöd och omsorgsnämnden.

Under veckan är det bland annat fokus på att informera om problemet och vad man kan göra åt det. På torsdag blir det också en föreläsning i Garveriet i Floda med samtal om risk- och skyddsfaktorer.

ANNONS

Lerums kommun arbetar även långsiktigt med frågorna. Den politiska majoriteten gör satsningar i området och har till exempel tillsatt en ny tjänst, Nadia Rasouki är numera samordnare med fokus på att arbeta för att stoppa våld i nära relationer.

– Hon håller bland annat i utbildningar i ämnet för kommunanställda, säger Lovisa Gustafsson, Moderaternas vice ordförande för stöd och omsorgsnämnden.

Ska skapa ett center

Kommunen arbetar också med ett nytt center där olika föreningar och myndigheter ska finnas representerade.

– Det kan till exempel vara personal från kommunens olika sektorer men också från polisen, kvinnojouren och Olivia. Tanken är att ha personer från olika instanser samlade på ett och samma ställe så att den våldsutsatta inte behöver vända sig till flera olika ställen, vilket kan vara besvärligt och bli något som stoppar den utsatte från att ta kontakten, säger Lovisa Gustafsson och fortsätter:

– Idag finns en del av hjälpen här medan den utsatta behöver åka till Borås och Alingsås för att få andra delar. Det vore bra om vi kunde erbjuda all hjälp i vår egna kommun.

Det är fortfarande inte klart vart centret ska ligga. Just nu arbetar tjänstemännen för fullt med att utreda behov och vilka som ska finnas representerade i centret.

Orange Day

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999.

Orange Day kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

Orange Day har i bland annat Lerums kommun blivit orange week.

Källa: unwomen.se

LÄS MER:Fängelsedom för man som misshandlade kvinna

LÄS MER:Kvinna avled – hovrätten fastställer misshandelsdom

LÄS MER:Den politiska majoriteten satsar stort på skolan

ANNONS