Två pedagoger på Berghults förskola hade räknat barnen flera gånger. Ändå missade de att Leo Ivanson, 2, var borta. I bakgrunden syns en av skolans grindar jämte pappa Nils Ivanson.
Två pedagoger på Berghults förskola hade räknat barnen flera gånger. Ändå missade de att Leo Ivanson, 2, var borta. I bakgrunden syns en av skolans grindar jämte pappa Nils Ivanson. Bild: Tobias Kjellberg

Leo, 2, försvann från förskolan – gick hem till familjens hus

När grinden hade lämnats öppen in till förskolegården i Floda gick den tvååriga pojken Leo Ivanson ut. När pappa Nils Ivanson kom hem med bilen fann han pojken ståendes vid vägkanten utanför huset.
– De hade inte ens märkt att han var borta, säger Nils Ivanson.

ANNONS

Det var vid 09-tiden under onsdagsförmiddagen förra veckan som Flodabon Nils Ivanson kom hem till sitt hus i Floda – och skärrades över synen som mötte honom där:

Vid sidan av vägen stod hans son, Leo, ensam med ytterkläder och reflexväst.

– Och där skulle han ju inte vara, han skulle vara på förskolan, säger Nils Ivanson.

Nils Ivanson var hemma från jobbet för att besöka vårdcentralen med sin bonusdotter. Det var på hemvägen som de båda såg Leo, som nyss har fyllt två år, vid vägkanten.

– Jag bara drog i handbromsen utanför huset och sprang ut, säger Nils Ivanson.

Oro för det värsta

Leo kan ännu inte prata fullt ut och förmådde inte berätta för sin pappa vad som hade hänt. Men Nils Ivanson förstod att sonen måste ha kommit på villovägar från förskolan, som ligger några hundra meter bort från familjens bostad.

När Nils Ivanson hade försäkrat sig om att pojken mådde bra, tog han med sig honom tillbaka till förskolan.

– Jag tänkte ju att personalen skulle vara i panik och springa runt som yra höns, men de hade inte ens märkt att han var borta, säger Nils Ivanson.

Under LT:s besök, två dagar efter händelsen, har Nils Ivanson tagit ledigt. Föräldrarna vågade inte lämna Leo i förskolans vård.
Bild: Tobias Kjellberg

När LT först pratar med pappan har händelsen just utspelat sig några timmar tidigare. Han är påtagligt stressad och medtagen av oron för vad som hade kunnat hända sonen.

– Leo hade kunnat gått och drunknat i skogen och de hade inte haft någon koll, säger Nils Ivanson.

Han fortsätter:

– Det är otroligt oroväckande. Jag har tänkt på vad som skulle kunna hända. Och hur länge var han borta? De visste inte hur länge och vi vet inte hur länge.

Ilska och tacksamhet

Att Nils Ivanson kom hem till bostaden under den aktuella onsdagsförmiddagen beskriver han som ren tur. En annan dag hade han kunnat vara på jobbet – och Leo hade inte blivit upptäckt så tidigt.

”Något sådant här får inte hända.”

Mamma Jennie Ivanson jobbar själv på en förskola i kommunen. När maken ringde henne och berättade vad som hade hänt, befarade hon först det värsta.

– Jag trodde att Leo hade dött, säger hon.

Här, utanför familjens hus, stod Leo Ivanson när pappa Nils kom hem från vårdcentralen. Pojken hade då vandrat några hundra meter från skolgården. Precis intill pågår ett byggarbete, dit tunga transporter kör ofta, berättar Nils Ivanson.
Här, utanför familjens hus, stod Leo Ivanson när pappa Nils kom hem från vårdcentralen. Pojken hade då vandrat några hundra meter från skolgården. Precis intill pågår ett byggarbete, dit tunga transporter kör ofta, berättar Nils Ivanson. Bild: Tobias Kjellberg

Oron har därefter ideligen förbytts i frustration och ilska – i slutändan känner paret emellertid mest tacksamhet, betonar de.

– Något sådant här får inte hända. Men naturligtvis faller man hela tiden tillbaka till tacksamheten. Det finns en hel lista på vad som hade kunnat hända med Leo, men han hade ändå änglavakt och lever, säger Jennie Ivanson.

Gjorde en felbedömning

Nu har paret anmält händelsen till Anders Hurtig, en av kommunens skolchefer, som har försäkrat familjen att händelsen ska utredas.

– Jag känner spontant att man både vill skicka det här till skolinspektionen och göra en polisanmälan, men det känns som att detta är första steget. Man måste börja på verksamhetsnivå för att det ska ske något, säger Jennie Ivanson.

Ulrika Strömblad är rektor på Berghults förskola. Hon bekräftar att ett barn har lämnat skolgården genom en av förskolans grindar – samt att personalen aldrig märkte att barnet var borta.

– Det här är en jätteallvarlig händelse och vi är alldeles förtvivlade. Det är den värsta mardrömmen som kan hända på en förskola. Vi är alldeles förkrossade och ser självklart över allt vi kan för att detta inte ska hända igen, säger hon.

Hur kunde det hända?

– Vi har en rutin där pedagoger ser till att grindarna in till skolgården är stängda innan barnen släpps ut. Uppenbarligen bedömde pedagogen att grinden som barnet gick ut genom var stängd, men uppenbarligen var den inte det och där har vi brustit.

Leo fyllde två år i början av året och kan ännu inte prata. Pappa Nils och mamma Jennie Ivanson hoppas att förskolan ska vidta åtgärder för att barn inte ska försvinna igen.
Leo fyllde två år i början av året och kan ännu inte prata. Pappa Nils och mamma Jennie Ivanson hoppas att förskolan ska vidta åtgärder för att barn inte ska försvinna igen.

Vill säkerställa rutiner

Ulrika Strömblad berättar att det var två pedagoger som hade ansvar för Leo vid tillfället för försvinnandet. Totalt hade de ansvar för åtta barn. Medan Leo var borta räknade pedagogerna barnen flera gånger – trots det gjorde de bedömningen att alla barnen var där.

Hur kan man tappa bort ett barn?

– Vi ställer oss den frågan själva. Vi känner att det inte får hända, det ska inte hända. Hur kan man göra det? Det undrar vi också, svarar Ulrika Strömblad.

Hon berättar vidare att det inte var en stressad situation när Leo försvann.

Beror det här på bristande rutiner eller är det personal som har brustit i sin yrkesutövning?

– När jag bedömer situationen nu ser jag nog snarare att det handlar om att vi behöver säkerställa rutinerna. Att man verkligen går fram och känner på grinden, det räcker inte att bara titta på den.

Hur ska ni göra för att få tillbaka föräldrarnas förtroende?

– Den frågan ställde jag till mamman också. Vi har bokat ett möte och ska sätta oss ned. Så får vi beskriva den utredning som vi har gjort, lyssna in varandra och se hur vi kan bygga upp förtroendet igen, svarar Ulrika Strömblad.

Leo Ivanson med pappa Nils. Efter att förskolan tappade bort Leo har föräldrarna tappat förtroendet för dem. Bild: Tobias Kjellberg
Leo Ivanson med pappa Nils. Efter att förskolan tappade bort Leo har föräldrarna tappat förtroendet för dem. Bild: Tobias Kjellberg

Ännu inte trygga

Dagen efter att LT först kontaktade skolledningen om försvinnandet av Leo, kom ett utskick till alla vårdnadshavare på förskolan om försvinnandet.

När LT besöker Leo och Nils Ivanson två dagar efter rymningen har pappan tagit föräldraledigt och tillbringar dagen hemma med sonen.

– Vi känner oss inte trygga med att lämna honom på förskolan än, säger han.

Under intervjun med Ulrika Strömblad nämnde rektorn aldrig Leo vid namn, utan sa endast ”barnet”. Det är LT som lagt in pojkens namn emellan hennes citat, för att underlätta läsning.

LÄS MER:Anrika skolan i Lerum läggs ned – ska användas för gymnasieelever

LÄS MER:Tidigare protester när gymnasiet skulle ta över skolan: ”Fick poliseskort”

LÄS MER:Torpskolan börjar byggas – trots hårda kritiken

ANNONS