Lerum-målaren positiv till förändrade rotavdraget: ”Behövs”

I veckan presenterade regeringen ett förslag som höjer taket på rotavdraget till 75 000 kronor, samtidigt som det samlade beloppet från avdragen separeras. Propositionen grundar sig i att stärka byggbranschen och Lerum-målaren Dan Axelsson välkomnar höjningen med öppna armar.
– Det är jättebra. Som det ser ut behövs alla medel för att främja både företagen och våra kunder, säger han.

ANNONS

Det var under måndagens pressträff den 11 september som finansminister Elisabeth Svantesson (M) tillsammans med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson (KD) presenterade förslaget om ett förhöjt tak på rotavdraget. I förslaget framgår att regeringen vill höja taket från 50 000 kronor till 75 000 kronor från och med 1 juli 2024 och samtidigt separera det gemensamma taket för rot- och rutavdrag, för att främja efterfrågan på byggbranschens tjänster.

– Vi befinner oss i ett besvärligt ekonomiskt läge där många företag pressas hårt av inflationen. Detta drabbar inte minst byggsektorn som möter ökade priser och minskad efterfrågan. Därför går vi nu fram med ett förslag om en tillfällig höjning av taket för rotavdraget för att stötta byggsektorn, sade finansminister Elisabeth Svantesson under pressträffen.

Bra för byggbranschen

Hos allmänheten har förslaget mottagits med blandade åsikter, inte minst då förslaget kommer minska Sveriges skatteintäkter med 960 miljoner kommande år. Men för Lerum-målaren Dan Axelsson, är förslaget mer än välkommet.

– Det är jättebra. Som det ser ut behövs alla medel för att främja både företagen och våra kunder.

Till vardags driver han Hemnära Måleri & Snickeri i Lerum och som småföretagare är han tacksam för att branschen nu ges ett starkare skydd från inflationen och landets ekonomiska situation. Dan tror att även privatpersoner kommer utnyttja de nya reglerna för avdragen, för att själva handskas med det rådande ekonomiska läget.

– Det är dyra levnadskostnader just nu. Det är säkert många som går i tankarna på att renovera ett rum eller en källare för att kunna hyra ut och få in pengar. Det hör jag många som säger.

Det är företaget som utför tjänsten som ansvarar för att rut- och rotavdragen genomförs. Samtidigt kan företaget själva inte se om det finns avdrag kvar att utnyttja och för personer som går i tankar att anlita en tjänst som omfattas, råder Dan att först vara på den säkra sidan.

– Det brukar fungera bra, men jag påminner alltid kunder att kolla på förhand. De flesta har koll men vid enstaka fall har kunder redan använt hela beloppet och måste betala fullpris.

Så fungerar avdragen

Rut- och rotavdrag är skattelättnader som gör det billigare att anlita arbetskraft för hantverk eller andra tjänster kopplade till hushållet. Båda avdragen är förkortningar och omfattar vilka tjänster som faller under de olika avdragen. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt medan ROT står för reparation, om- och tillbyggnad. Avdraget gör det möjligt för privatpersoner att dra av en viss procent av priset på arbetskostnaden (inte priset för material och resor). För rutavdraget är procentsatsen 50 procent och för rotavdraget gäller 30 procent.

Tidigare har taket för rut- och rotavdrag legat på 75 000 respektive 50 000 kronor, samtidigt som ett gemensamt tak har hindrat avdragen från att totalt överskrida 75 000 kronor per år. När regeringen nu höjer taket på rotavdraget samtidigt som det gemensamma taket löses upp under 2024, kan en privatperson göra avdrag på upp till 150 000 kronor. Ett par boendes i en villa kan i sin tur göra avdrag på upp till 300 000 kronor under 2024 för anlitade tjänster, då avdragen är personliga.

Exempel på tjänster faller under rutavdrag och rotavdrag

Rut- och rotavdragen är generösa, generella och omfattar många olika typer av tjänster.

Tjänster som faller under rutavdraget:

 • Passande av barn
 • Installation av it-utrustning
 • Flytthjälp
 • Möblering
 • Skotta snö
 • Städning
 • Tvättning
 • Trädgårdsarbete

Tjänster som faller under rotavdraget:

 • Olika typer av bygginsatser
 • Dra in el
 • Inglasning av balkong och altan samt byte av fönster
 • Gräv- och markarbete
 • Murning
 • Sotning
 • Målning och tapetsering
 • VVS

Källa: Skatteverket.

LÄS MER:Här är de hetaste husen ute till försäljning i Lerums kommun

LÄS MER:Daniel från Lerum byggde unik koja – sa upp sig från jobbet

LÄS MER:Geir jobbar efter pensionen – saknade sina kollegor

ANNONS