Lerum Tidnings lunchkoll testar Limone & Dolci vid Solkatten

Med endast en lunchrätt på menyn är kanske Limone & Dolci, den italienska delikatessbutiken på Solkattens hörn, inte för alla. Men är man ute efter en pastalunch som för tankarna till en solig piazza i Italien är detta helt rätt.

ANNONS

Det soliga söderläget på uteserveringen är allt man kan önska efter vårens kyla. Här kan man slå sig ner på ett av kaféborden under persiennen eller i den gassande solen. Lunchkollens testare väljer det senare alternativet och trivs omedelbart när förmiddagens stela kontorshållning slappnar av. Men visst går det bra att även slå sig ner vid ett av borden inne i den mysiga butiken.

På dagens lunchmeny finns endast en rätt, pasta alla norma med ricotta och aubergine. Till det serveras sallad, bröd och slutligen en espresso, allt för 120 kronor. Kanske lämnar salladsbuffén lite mer att önska. Det skivade surdegsbrödet är utplockat, trots att klockan precis slagit 12:00. Salladen serveras i små plastbehållare, vilket gör det krångligt att äta. Olivoljorna som serveras till är dock himmelskt goda och framför allt den med smak av citron påminner om citronsorbet och Limoncello.

Pastan – en smaksensation

När salladen är uppäten dröjer det en stund innan personalen serverar oss varsin vackert upplagd tallrik med pasta. Vackert i dubbel bemärkelse då även det färggranna porslinet piggar upp rätten.

Piggar upp gör också smaken, för när tomatsåsen med mjuka bitar av aubergine blandas med den krämiga ricottan, som faktiskt smakar något konstaterar vi, blir det en sensation. Pastan som är allt annat än vanlig spaghetti, känns lyxig och har ett lagom tuggmotstånd. Sluter man ögonen kan man nästan tro att man är utomlands, tills ett av tågen dundrar förbi och Lerums centrum återigen gör sig påmint.

Under vår lunch är tempot lugnt och stillsamt. Vi väljer att se det som ytterligare en sydeuropeisk detalj. Ett par andra gäster sitter omkring oss men någon lunchrusch har inte hittat hit. Synd tycker vi när maten är uppäten och vi återigen konstaterar att vi både är mätta och belåtna. Efter några minuter kommer personalen ut och tar vår beställning på varsin espresso. Lyxigt och något annat än bryggkaffet på redaktionen.

I sin helhet är lunchen på Limone & Dolci enkel, stillsam och trevlig med riktigt god pasta. Solen är det som fulländar vår lunchupplevelse på uteserveringen som tyvärr inte är särskilt mysig och med fördel hade kunnat piffats upp med fler bord och växter.

Limone & Dolci

Adress: Bagges Torg 9, Lerum

Webbadress: https://limonedolci.se/

Lunchpris: 120 kronor inklusive sallad, bröd och espresso.

Maten: 4 av 5

Miljön: 3 av 5

Totalbetyg: 4 av 5

Vad är Lunchkollen?

Under vinjetten Lunchkollen äter sig Lerums Tidning genom kommunens lunchutbud, och sätter betyg på upplevelsen. Vi sätter betyg på mat och miljö, och de båda vägs ihop i ett totalbetyg där matbetygen väger tyngre.

ANNONS