Snart kan även Lerum få sina första hundrastgårdar. Bilden är tagen i en annan kommun.
Snart kan även Lerum få sina första hundrastgårdar. Bilden är tagen i en annan kommun. Bild: Totte Vesterlund

Lerums hundägare blir bönhörda – kommunen satsar på rastgårdar

Lerums hundägare har länge efterlyst rastplatser för sina jyckar. Nu kan deras önskningar gå i uppfyllelse – kommunen planerar för hela fem hundrastgårdar.

ANNONS
|

I flera år har behovet av hundrastgårdar påtalats i såväl Facebookgrupper, som medborgarförslag och i en motion från Socialdemokraterna. Med anledning av det stora intresset fick samhällsbyggnadsförvaltningen häromåret i uppdrag att utreda om det finns lämpliga platser för rastgårdar runtom kommunen.

– Och det visade sig att det gjorde, säger kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M).

På fem platser i Lerums olika kommundelar har förvaltningen föreslagit att det ska byggas hundrastgårdar.

Cecilia Lindblom Hilton med hunden Buddy.
Cecilia Lindblom Hilton med hunden Buddy. Bild: Foto: Privat

– Äntligen! säger hundägaren Cecilia Lindblom Hilton, som är den senaste Lerumsbon att lämna in ett e-förslag till kommunen.

– Vi är ute mycket i skogen, men känner att det också hade varit trevligt om hundarna kunde träffas, leka och ha möjlighet att springa löst under ordnade förhållanden.

ANNONS

I hennes hemstad Malmö finns gott om hundrastgårdar.

– När vi är därnere är det så härligt att se hundarna umgås och lära av varandra och bete sig som hundar. Jag tror att det är nyttigt för hundarna att inte bara gå i koppel hela tiden. Man får inte släppa hundar lösa hursomhelst ju.

Två platser fick tummen ner

Cecilia Lindblom Hiltons förslag, att göra en rastgård av den gamla campingen vid Aspen, kommer dock inte att bli verklighet – trots att även förvaltningen varit inne på samma linje.

– Kommunen har tidigare försökt få arrendator att bedriva camping där, och ska nu göra ett omtag. Därför kände vi att det inte är en lämplig plats för en hundrastgård, säger Viktor Lundblad.

Ytterligare en påtänkt rastgård, vid Gamla vägen i Floda, fick tummen ner när förvaltningens utredning presenterades för kommunstyrelsen i somras. Den behöver vara mer centralt belägen, menar Viktor Lundblad.

– Syftet med hundrastgården försvinner litegrann annars, att man i en tätort där människor rör sig ska kunna ha en mötesplats även för hundägare, och kunna rasta hundarna.

Då kan de bli verklighet

De övriga tre platserna; Spinnerivägen i Tollered, Hjällsnäsvägens rondell i Gråbo och Hovgårdvägen i Sjövik, fick däremot tummen upp.

Under våren ska kommunstyrelsen ta ställning till ett omarbetat förslag från förvaltningen. Om det klubbas, kan hundrastgårdarna bli verklighet till 2024 enligt Viktor Lundblad.

– Sedan kan det hända att någon specifik hundrastgård, som de vi ville skulle ligga någon annanstans, blir lite försenad av den anledningen.

Investeringskostnaderna för fem hundrastgårdar beräknas uppgå till drygt 600 000 kronor enligt förvaltningen, som utgått från en hundrastgård som är 1000 kvadratmeter stor. Utöver det tillkommer skötsel och underhåll för närmare 200 000 kronor om året.

LÄS MER:Hunden Frasse försvunnen i en månad – kan ha förvildats

LÄS MER:Så kan miljardneddragningen slå mot Säveåns dalgång

LÄS MER:Ny cykelled planeras mellan Göteborg och Herrljunga

ANNONS