Lerums kommun köper Garveriet i Floda

Den politiska majoriteten i Lerums kommun vill att kommunen ska köpa Garveriet i Floda. Prislappen: 20 miljoner kronor. Kommunalrådet Viktor Lundblad, Moderaterna, skriver under kontraktet under torsdagen men köpet blir inte verkligt förrän efter ett politiskt beslut i maj.

ANNONS

Länge har det varit ovisst vad som ska ske i Garveriet i Floda. Nu ser det ut som att fastigheten blir kommunägd. Moderaterna och Socialdemokraterna vill köpa tre fastigheter med fem byggnader, vilket är samtliga byggnader på området förutom Equmeniakyrkan.

Varför vill ni genomföra det här köpet?

– Det handlar dels om att att vi vill att Garveriet ska fortsätta att vara en stark mötesplats och destination i Lerum och Floda. Köpet innebär att vi säkrar besöksnäringen, svarar Viktor Lundblad och fortsätter:

– Garveriet har ett väldigt bra läge och genom att köpa fastigheten stärker vi också kommunens lokala förankring i Floda. Vi har redan en förskola på området och kommer även att ha kontor här, köpet innebär att vi kan flytta personal från andra lokaler som vi idag betalar hyra för att vara i.

Kostar miljontals kronor

Prislappen är 20 miljoner kronor. Intäkter ska komma genom att man fortsätter hyra ut lokaler till företag.

– Vi tänker bland annat att det återigen ska bli en restaurang på området. Men det blir inte vi som driver restaurangen. Det kommer bli som på Aludden i Lerum, där kommunen också äger fastigheten, alltså att en duktig entreprenör driver verksamheten och hyr lokalen av oss.

Ännu är det inte klart vem som ska driva restaurangen här.

Majoriteten har också planer på att fortsätta i de tidigare ägarnas anda och arbeta med området som en matdestination.

– Renée Bengtsson, Socialdemokraterna, har till exempel redan lagt ett förslag som har röstats igenom om att kommunen ska ha en science center, och det hade passat utmärkt att ha en sådan med matvetenskap i fokus på Garveriet, säger Viktor Lundblad.

Skriver kontrakt i morgon

Viktor Lundblad kommer skriva under kontraktet i morgon, torsdag, sedan ska ärendet behandlas i olika politiska instanser fram till maj. Då tas köpet upp för beslut på kommunfullmäktige, och det krävs ett positivt beslut där för att köpet ska bli verklighet, det är dock så att Moderaterna och Socialdemokraterna har majoritet i kommunfullmäktige, vilket innebär att detta sannolikt endast är en formsak.

Jonas Brandström tog över fastigheten 2015. Det gamla Garveriet har renoverats varsamt med hållbarhet och återbruk som ledstjärna och i oktober 2018 slogs portarna upp till nuvarande verksamhet. Matts Johansson, som äger kedjan Da Matteo, var delägare och en av grundarna till restaurangen.

Nuvarande ägare är glada

Det är Mikael Jedenberg, svärson till Jonas Brandström, som är vd för bolaget som har hand om lokalerna. Han är lycklig nu.

– Jag tycker att det känns jätteroligt, det känns bara positivt att få lämna över fastigheterna till vad jag tror kommer vara en trygg fastighetsägare.

Han är också glad över att kommunen uppskattar Garveriet som destination, mötesplats och varumärke, och vill driva vidare verksamheten.

– Jag hade ett möte med hyresgästerna nu innan lunch för att berätta och de tog också emot beskedet generellt positivt, säger Mikael Jedenberg.

Garveriområdet är ett område som har fått väldigt fina lovord från olika håll. Restaurangen i Floda, som lades ner nyligen, har till exempel under 2019 pris som Årets banbrytare på White guide-galan. Vinnarmotiveringen löd: Garveriet, Floda: För att med stora ambitioner ha skapat en inspirerande mötesplats i en spännande kulturmiljö där hela verksamheten kring gastronomi och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus.

Och när New York Times året efter tipsade om ställen att besöka fanns Flodadestinationen med. Tidningen konstaterade att Garveriet är en spännande, nytänkande mötesplats där maten står i centrum. Här genomsyras allt av ett hållbarhetstänk.

LÄS MER:Restaurangen på Garveriet i Floda läggs ner – 15 anställda varslas

LÄS MER:Sorgen i Floda efter beskedet att Garveriet stänger: ”Väldigt tråkigt”

LÄS MER:Grundaren av Garveriet i Floda sörjer nedläggningen

ANNONS