Lovisa Gustafsson (M), till höger, är en av politikerna som arbetat för att ta fram den politiska majoritetens åtgärdsplan mot våld i hemmet. Bilden till vänster är AI-genererad.
Lovisa Gustafsson (M), till höger, är en av politikerna som arbetat för att ta fram den politiska majoritetens åtgärdsplan mot våld i hemmet. Bilden till vänster är AI-genererad. Bild: Dall-E/Johan valkonen

Lerums kommun kraftsamlar mot mäns våld mot kvinnor

Det är färre kvinnor från Lerum som kontaktar kvinnojouren Olivia än i Alingsås – ändå gör kvinnojouren bedömningen att våld i hemmet är lika vanligt här som där. Nu kraftsamlar Lerums kommun med flera åtgärder för att få bukt på problemet.

ANNONS
|

En anställd på kvinnojouren Olivia i Alingsås berättar för Lerums Tidning att de hade 72 nya kontakter i fjol, men endast 12 av kvinnorna var hemmahörande i Lerum. Det kan jämföras med de 27 kvinnor från Alingsås som hörde av sig och sökte hjälp.

– Det är anmärkningsvärt, säger den anställde, som inte vill medverka med namn.

Den anställde berättar vidare att det är minst ett barn i varje skolklass som lever med våld i hemmet.

Centrum mot kvinnovåld och mansjour i Lerum

Åtgärder mot våld i hemmet är en prioriterad fråga för Lerums politiker som aviserat ett stort åtgärdspaket som ska vara på plats inom den nuvarande mandatperioden, alltså senast om drygt tre år.

ANNONS

Det finns en rad åtgärder på vänt i Lerums kommun, som syftar till att förhindra och förebygga mäns våld mot kvinnor.

– Det är inte alltid män, men dessvärre är det tyvärr huvudregeln att det är män, konstaterar Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bland annat ska det snart startas ett centrum mot kvinnovåld och en mansjour.

Därför har kommunen nu anställt en samordnare inom sektor stöd och omsorg, som har till uppdrag att genomdriva åtgärderna.

– Det är stora frågor som är spridda inom många olika områden. Det handlar om trygghet i skolan, informationskampanjer, utbildningar och det handlar om att upprätta skyddade boenden, säger Viktor Lundblad.

Lika mycket våld i Lerum som i andra kommuner

Hans partikollega Lovisa Gustafsson, vice ordförande i stöd- och omsorgsnämnden, har varit en av de politiska gestalterna i kommunen som lett arbetet. Frågan har diskuterats flitigt tillsammans med Jon Haraldsson (S), ordförande i samma nämnd, berättar hon.

– För många kvinnor och barn är hemmet den mest otrygga platsen och det är inte hållbart. Därför är jag glad att den politiska majoriteten tar de här frågorna på allvar och gör något åt det, säger Lovisa Gustafsson.

Hon och Viktor Lundblad berättar att de under fjolåret var i kontakt med kvinnojouren Olivia i Alingsås, som berättade att de får betydligt färre anmälningar från kvinnor i Lerum än från kvinnor i Alingsås – trots att kommunerna är ungefär lika folkrika.

– Men de ser fortfarande lika mycket problematik i Lerum som i andra kommuner. Det kan vara att man inte har möjlighet att anmäla eller att det är väldigt stort tabu och stigma kring det. Och där ser vi att vi måste ha ännu större insatser för att människor som är utsatta för det här nås av det och får hjälp när man väl söker den.

Upplever du våld i hemmet?

• Kontakta Olivia Alingsås på 0322-137 65 eller Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50.

• Är du barn eller under 18 år kan du ringa Barnens rätt i samhället på 116 111 (numret döljs för föräldrar).

• Är du man och är utsatt för våld i nära relationer kan du ringa Stödlinjen för män på 020-80 80 80.

• Brottsofferjouren nås på 116 006.

Olivias upptagningsområde är Alingsås, Vårgårda och Lerum.

Allt är anonymt.

LÄS MER:Kampen för regnbågsflaggan i Sjövik – möts av glädjerop

LÄS MER:Politikerna vill skrota Lerums slogan: ”Andas dåligt självförtroende”

LÄS MER:Förfallet hus vid Häcksjön i Lerum irriterar – kommunen startar ärende

ANNONS