Lerums kommun rustar inför kris under Beredskapsveckan

Vecka 39 genomförs Beredskapsveckan i hela Sverige. Det är en årlig nationell vecka med fokus på att sprida information om, och att öka människors förberedelse inför, kriser och krig. Det är också till för att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar.
– Det är ett otroligt aktuellt ämne, säger Frida Emanuelsson, beredskapssamordnare i Lerums kommun.

ANNONS

Den 25 september till den 1 oktober i år kommer hela Lerums kommun att engagera sig i krisberedskap. Årets tema är ”Öva!” och går ut på att hushåll i Sverige ska stärka sin beredskap inför kris och krig genom enkla övningar anpassade för att användas i vardagssituationer.

– Det kommer pågå en del aktiviteter under veckan, sen avslutar vi den med Beredskapsdagen på lördag den 30 september på Mjörnbotorget i Gråbo, säger Frida Emanuelsson, beredskapssamordnare i Lerums kommun.

Under veckan kommer det, internt inom kommunen, ske olika övningar för krisberedskap.

– Det kommer vara flera olika enheter som övar tillsammans, sen kan det vara mindre övningar där skolan övar för sig, säger Frida Emanuelsson.

Under veckan kommer Lerumsborna också ha möjlighet att vinna krislådor genom frågesport. Man tävlar via biblioteken eller via kommunhuset.

Ett aktuellt ämne

I fjol var första gången som Lerums kommun uppmärksammade Krisberedskapsveckan. Redan 2020 planerade kommunen att engagera sig mycket i veckan men coronapandemin satte stopp för planerna. Förra året satsades det ordentligt på Krisberedskapsveckan och i år är det samma visa.

– Det är ett otroligt aktuellt ämne med tanke på vad vi har varit med om de senaste åren med pandemi och sen nästan direkt över till ett förändrat säkerhetspolitiskt läge i världen, säger Frida Emanuelsson och fortsätter:

– Den civila beredskapen är otroligt viktig eftersom alla måste hjälpas åt.

Frida Emanuelsson, beredskapssamordnare Lerums kommun.
Frida Emanuelsson, beredskapssamordnare Lerums kommun. Bild: Peter Nilsson

Intresset för hur man, som privatperson, förbereder sig inför kriser i samhället har ökat, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Under våren 2022, i samband med att Ryssland invaderade Ukraina, ökade beställningarna och nedladdningarna kraftigt av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Nu firar broschyren fem år. I Lerum finns broschyren att hämta både på biblioteken och på kommunhuset.

– Den har aldrig varit mer aktuell än nu, säger Frida Emanuelsson.

Kommer att gagna varje invånare

Beredskapsveckans största händelse är Beredskapsdagen på Mjörnbotorget i Gråbo den 30 september. Då bjuds alla in till en lärorik och spännande familjedag.

På torget kommer räddningstjänsten att vara på plats. Även Tollereds scoutkår, Lerums energi, polisen och Sahlgrenska universitetssjukhus kommer att vara där för att visa upp sökhundar, med flera.

– Lerumsaktörerna är väldigt ”på”, de gillar det här och förstår vikten av det och vill verkligen göra det tillsammans. Det kommer att gagna varje invånare i Lerums kommun om det skulle hända någonting, det tycker jag är riktigt riktigt bra, säger Frida Emanuelsson.

LÄS MER:Två företagare från Lerum är med i SVT:s Draknästet

LÄS MER:Ungdomar får möta människan bakom uniformen

LÄS MER:Massivt chiliintresse efter snackisen: ”Folk vill att vi skickar den”

ANNONS