Lerumsbo scenograf i hyllad pjäs – som kommer till Lerum

På lördag kommer Riksteatern till Lerum för att sätta upp Ödeläggaren, en stark berättelse om psykiskt och ekonomiskt våld.
– Jag tror att de som kommer och tittar går därifrån berörda, men också med en ökad förståelse för dem som drabbas av sådant här, säger Maria Sjöstrand, som är Tolleredsbo och scenograf.

ANNONS
|

Ödeläggaren är en hyllad föreställning.

– Den har fått extremt bra press nationellt, och biljettförsäljningen har gått bra i till exempel Göteborg. Jag hoppas att även Lerumsborna ska komma och titta när den sätts upp här, säger Maria Sjöstrand.

Pjäsen berättar historien om en kvinna som utsätts för psykiskt och ekonomisk misshandel.

– Hon låter en man flytta in för att hon vill hjälpa honom och hans lilla son, men han visar sig vara en manipulativ psykopat som förstör hennes liv. Det slutar med att hon blir helt utblottad, säger Tolleredsbon och fortsätter:

– Jag tror att vi alla kan känna igen oss i att ha gjort något mot vår egentliga vilja. Och här visas hur en skärpt självständig person över tid blir totalt lurad av en annan person.

ANNONS

– En gastkramande berättelse.

Manuset till Ödeläggaren är skrivet av Lisa Lindén, och är baserat på boken Ödeläggaren av Christina Herrström. Maria Kulle är ensam skådespelare. Men rummet hon befinner sig i, som är gjort av Maria Sjöstrand, är en medspelare.

– Det är det jag vill med min scenografi, att den ska hjälpa skådespelaren. Här vill jag hjälpa Maria Kulle med olika saker som hon kan använda sig av i skådespeleriet. Och jag tycker att rummet i samspel med ljussättningen ökar känslan av klaustrofobi, att det inte går att ta sig ut, säger hon och fortsätter:

– Den roligaste scenografin är den som verkligen hjälper till att föra berättelsen framåt. Det är hemskt när den bara blir bakgrund.

Varför valde du att arbeta med just scenografi?

– Jag började som skådespelare men det var inte riktigt min grej. Jag tycker om att jobba visuellt och tycker att det kollektiva berättandet är en form som är obetalbar.

Pjäsen sätts upp i Lerum på lördag och i Göteborg på söndag.

Maria Sjöstrand är lektor och programansvarig på det konstnärliga kandidatprogrammet på HDK-Valand vid Göteborgs universitet. Hon har också arbetat med en lång rad föreställningar på bland annat riksteatern och stadsteatrarna i Göteborg, Stockholm och Borås.

ANNONS