Kriminalvården östragårdfängelsevänersborgfängelset
Kriminalvården östragårdfängelsevänersborgfängelset Bild: Andreas Olsson

Lerumsbon är efterlyst – dök inte upp för att avtjäna straff

Ett tio månaders fängelsestraff väntar en man från Lerums kommun. Men sedan i december är han på rymmen från kriminalvården.

ANNONS
|

En man i 45-årsåldern från Lerums kommun har dömts till tio månaders fängelse för stölder och knarkbrott. Myndigheterna har dock inte fått tag på honom, och han har heller inte inställt sig för att avtjäna sitt fängelsestraff på Östragårds fängelse. Därför är han efterlyst av kriminalvården.

Lerumsbon dömdes av Alingsås Tingsrätt för tillgrepp av fortskaffningsmedel, stöld, försök till stöld, rattfylla vid tre tillfällen, olovlig körning vid fem tillfällen och ringa narkotikabrott vid tre tillfällen. Domen överklagades men fastställdes av hovrätten för Västra Sverige den 30 augusti 2022, och denna dom har vunnit laga kraft.

– Efter att en dom har vunnit laga kraft har en person 75 dagar på sig att inställa sig på fängelset, men det har han alltså av någon anledning inte gjort, säger Mikael Ringberger på kriminalvårdens presstjänst.

ANNONS

Det innebär att han skulle ha infunnit sig till fängelse i december.

Men varför dröjer det ända tills nu innan han blir efterlyst?

– Det kan jag inte svara på.

Är en person som har dömts till fängelse fri fram tills fängelsedomen ska avtjänas?

– När det är längre fängelsestraff, på minst två år, brukar personen vara kvar i häktet men i fall som det här är personen hemma för att ordna upp saker som behöver ordnas under en period från det att domen har vunnit laga kraft tills straffet ska avtjänas, svarar Mikael Ringberger.

Har svaga minnen

45-åringen är dömd för att ha stulit en husvagn från ett företag i en grannkommun till Lerum. Han sa i rätten att han minns att polisen körde upp vid sidan av honom och att han hade en husvagn på släp efter bilen, och att detta innebär att han erkänner att han måste ha tagit den. Han hade dock missbrukat amfetamin och säger sig i övrigt ha svaga minnen av händelsen.

Ytterligare en man dömdes för att ha varit med vid stölden, hans straff blev villkorlig dom med dagsböter. Han körde efter Lerumsbon och försökte, enligt polisen, hindra poliserna från att stoppa husvagnsekipaget.

Bröt sig in i förråd

45-åringen dömdes även för att tillsammans med en kvinna ha brutit sig in i flera källarförråd. Som bevisning finns film från övervakningskameror där de syns smyga runt och bryta upp dörrar och ta föremål. Enligt duon skulle de hjälpa en person att flytta men domstolen konstaterar att förklaringen inte är rimlig, baserat på tidpunkten, sättet de rör sig och att personen som ska flytta inte syns på filmen.

Mannen som nu är på rymmen från rättvisan förekommer sedan tidigare under 34 punkter i belastningsregistret. Han ska enligt den senaste domen, förutom att avtjäna fängelsestraffet, också med sina kompisar betala drygt 16 000 kronor till personerna och företaget som de utsatte för brott.

LÄS MER:Man döms till fängelse efter köttstöld i affär i Lerum

LÄS MER:Politiker i Lerum åtalas – stoppade biltrafik i Stockholm

LÄS MER:Påverkad man med kniv kom till högstadieskola – döms till vård

ANNONS