En tidigare fotograferad genrebild från vården.
En tidigare fotograferad genrebild från vården. Bild: Stefan Bennhage

Lerumsbon sparkade och slog en läkare – döms

Mannen från Lerums kommun döms för våld och hot mot tjänsteman efter att ha gett sig på en läkare fysiskt och sedan också hotat en handläggare på socialtjänsten.

ANNONS

Händelsen på en vårdcentral i kommunen inträffade i december förra året. Mannen, som är i 45-årsåldern, var på besök hos en läkare och upplevdes väldigt aggressiv från start. Han tog tag i läkaren och puttade ut honom i korridoren för att sedan sparka, ta stryptag på och knäa honom.

Läkaren har berättat att han var skakig efter händelsen och att han hade svårt att sova.

Förutom läkarens egna uppgifter finns det vittnen, journalanteckningar och fotografier som bekräftar hans berättelse. Och domstolen anser att det är styrkt att läkaren har utsatts för våld på det sätt som åklagaren har angett.

ANNONS

Springande sjuksköterskor

45-åringen själv förnekar brott. Han har i polisförhör sagt att han höll läkaren i nacksving för att hålla honom ifrån sig. Och att medan han höll läkaren i nacksvingen såg han att denne tryckte på ett överfallslarm. ”Det började tjuta och sedan kom det massa sjuksköterskor springande.”, sa 45-åringen till förundersökningsledaren.

Efter att larmet hade gått släppte kommunbon läkaren och gick ut. Han lämnade sin legitimation i receptionen och satte sig sedan och väntade, först på insidan och sedan på utsidan av vårdcentralen. Han sa i polisförhöret att när det inte kom någon polis gick han hem till en polare istället.

Nästa händelse inträffade på socialtjänsten i våras. Mannen ska vid flera tillfällen ha uttryckt sig aggressivt mot handläggare. Den här gången gick han längre och hotade med att skära halsen av en av de anställda. Han uttalade hotet till en annan anställd på myndigheten.

Tingsrätten finner ingen anledning att ifrågasätta det de båda anställda har berättat. Mannen har också bekräftat att han har uttalat hotfulla ord.

Inte dömd tidigare

Det samlade straffvärdet på de begångna brotten är fängelse i två månader. Men 45-åringen har ingen dom på sig sedan tidigare. Enligt Alingsås tingsrätt saknas det anledning att tro att han ska begå nya brott och man bedömer honom lämplig för att utföra samhällstjänst.

Domstolen dömer 45-åringen för hot mot tjänsteman och våld mot tjänsteman. Påföljden bestäms till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Han ska också betala skadestånd till läkaren på 26 075 kronor.

LÄS MER:Nytt fängelsestraff för Lerumsbo med central roll i knarksmugglarliga

LÄS MER:Gå med i LT:s nyhetsbrev – tävla om surfplatta

LÄS MER:Vuxen man tvingade till sig en moped från en tonårstjej

ANNONS