Lerumskillar var med i SVT:s Draknästet – fick bud på halv miljon för flytande solceller

Under torsdagens avsnitt av SVT:s Draknästet kunde man se Martin Örgård och Marc Montgomery från Lerum i rutan. Tillsammans med kompisen Björn Larsson driver de företaget Sunsurf Solar.
– Det var otroligt roligt och spännande men samtidigt var man jättenervös, säger Marc Montgomery, vd för företaget.

ANNONS
|

Martin Örgård och Marc Montgomery är båda uppväxta i Lerum. De gick dessutom i parallellklasser på Lerums gymnasium där de läste på teknikprogrammet. Men det var inte för än Martin Örgård skulle hjälpa Marc Montgomery med matten som de lärde känna varandra.

– Det blev inte så mycket hjälp utan vi började umgås i stället. Sedan dess har vi hängt fem dagar i veckan de senaste 14 åren, säger Marc Montgomery.

När Martin Örgård studerade till skeppsbyggare på Chalmers mötte han Björn Larsson, då förvandlades duon till en trio. Efter ett tag började kompisgänget prata om att starta ett företag ihop.

ANNONS

– Vi tycker väldigt mycket om att umgås, så varför inte då starta ett företag ihop där vi kan nyttja våra olika utbildningsbakgrunder, säger Marc Montgomery, som själv studerat statsvetenskap och miljökunskap.

Solceller på vatten

Martin Örgård var den som fick snilleblixten att placera solceller på vatten för tre år sedan. Därmed var företaget Sunsurf Solar fött.

– Vi nappade direkt, helt enkelt. Det var en perfekt kombo, säger Marc Montgomery.

Deras främsta klientel är lantbrukare. Tanken är att man ska placera flytande solceller i de bevattningsdammar som de flesta lantbrukare redan innehar. På så sätt behöver man inte bygga solpaneler på åkrar, där man i stället kan odla.

– Då behöver man inte välja mellan energiproduktion och livsmedelsproduktion, säger Marc Montgomery.

En annan fördel med solpaneler i vatten är att vattnet kyler ner solcellerna, vilket bidrar till en ökad effektivitet. Samtidigt hindrar modulerna solenergin att värma upp dammen och på så sätt minkar även avdunstningen, vilket är viktigt inom lantbruket.

”Nu kör vi”

Det var i våras som deras affärscoach tipsade om att söka till SVT:s program Draknästet.

– Vi visste inte om vi hade kommit tillräckligt långt och var riktigt redo för det, men sen bestämde vi oss ändå för att: ”Nu kör vi”, säger Marc Montgomery.

Dagen innan ansökningstiden gick ut skickade de in sin ansökan om att delta i programmet.

– Från det att vi skickade in ansökan till det att vi stod där redo för inspelning var det knappt fyra veckor, säger Marc Montgomery.

Fick bryta första tagningen

Till sist var det dags att stå framför drakarna och presentera sin idé.

– Det var väldigt nervöst innan såklart, men vi fick otroligt fin hjälp av produktionen, säger Marc Montgomery.

De inleder sin pitch till drakarna med en humoristisk sketch där två av dem står iklädda rutiga skjortor och hörselkåpor och diskuterar svårigheterna med lantbrukarnas gröna omställning. Däremot råkade de täcka mikrofonen med den ene ”lantbrukarens” hörselkåpor.

– Mitt i den första tagningen ropar de: ”Bryt!” och då fick vi helt enkelt köra om hela pitchen. Men drakarna var otroligt stöttande och tyckte att det var skitbra jobbat av oss ändå, säger Marc Montgomery.

Fick ett bud på 500 000 kronor

Drakarna var väldigt positiva och stöttande till företaget. Men det blev ändå en lång och nervös överläggning.

– Man ser inte det i programmet men vi var där inne i två timmar och en kvart. Det var mycket tvekan fram och tillbaka och de höll på det väldigt länge, men det blev också bra och spännande TV av det, säger Marc Montgomery.

Till slut blev det draken Shervin Razani som kom med ett bud som trion tackade ja till. Sju procent av företaget för 500 000 kronor.

– Att få med sig en drake är otroligt betydelsefullt, det är en kvalitetsstämpel på att det man gör är bra, säger Marc Montgomery.

Hur var det att se programmet?

– Jag var faktiskt uppe klockan två på natten och såg det när det släpptes, det var naturligtvis lite nervöst, för vi fick inte se någonting av det innan. I och med att vi var där så länge visste vi inte vad som skulle komma med i programmet. Men vi var supernöjda med klippningen. Det blev ganska roligt med sketchen och den avvaktande delen på slutet där.

Andra intressenter

Än är det inte helt klart med hur samarbetet mellan draken Shervin Razani och Sunsurf Solar kommer se ut.

– Vi är fortfarande i dialog exakt om de sista detaljerna. Det är för att det finns andra intressenter som är med i bilden, säger Marc Montgomery.

Sunsurf Solar vill etablera sig på marknaden i Sverige, därefter resten av världen. För två veckor sedan sålde de sitt första flytande solcellssystem, och de har redan fler potentiella kunder.

– Det är en overklig känsla. Jag minns när vi satt och började skissa på papper år 2020 första gången, till att nu ha en produkt som finns och som är kommersiellt gångbar och konkurrenskraftig, säger Marc Montgomery.

ANNONS