Lerumspolitikern en kilometer ifrån terrordådet

Lerumspolitikern Renée Bengtssons (S) studieresa i Bryssel utvecklade sig till något helt annat än hon väntat på. Hon satt och åt middag på en restaurang under måndagskvällen – dryga kilometern därifrån sköts i samma stund två svenskar till döds i ett kallblodigt terrordåd.

ANNONS
|

Det var ett antal politiker och tjänstemän från Göteborgsregionen som var på plats i Bryssel för en studieresa. Renée Bengtsson (S) från Lerum var en av dem.

Mechelen och Volvo i Gent var några av stoppen som hade avhandlats under besöket.

Under måndagskvällen satt hon ihop med ett sällskap till bords för en trevlig middag i centrala delarna av huvudstaden – samma kväll som det svenska herrlandslaget i fotboll skulle spela EM-kvalmatch mot Belgien i samma stad.

Så småningom nåddes hon av chockbeskedet: uppgifter om personer som blivit skjutna, endast en och en halv kilometer ifrån restaurangen de satt på.

ANNONS

Det började komma rykten om att de skjutna personerna burit svenska landslagströjor – senare bekräftades att de avlidit och att de var svenska medborgare.

Terrordådet i Bryssel en chock

De trevliga stämningen blev med ens förbytt.

– Man blir ju väldigt omskakad, berättar Renée Bengtsson, som bland annat är förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Lerum samt regionfullmäktiges ordförande.

Restaurangen sällskapet höll till på var omkring 500 meter ifrån deras hotell.

Det hade börjat spekuleras i medier om att terrordådet varit särskilt riktat mot svenskar. Därför undvek de att prata svenska på vägen tillbaka till hotellet.

– Vi uppmanades att inte prata svenska öppet, berättar S-politikern.

Det första hon gjorde när hon fick reda på vad som hade skett var att höra av sig till sina närmaste anhöriga om att hon var oskadd. Sedan skrev hon upp sig på Utrikesdepartementets lista över svenskar som befann sig i Bryssel.

Hur gick det att sova under natten?

– Nej, det kunde jag inte. Tankarna bara malde i huvudet.

Flygplatsen säkraste stället

Hon höll sig på hotellet fram till dagen efter klockan 12 – då väntade bussen som skulle ta henne till flygplatsen.

– Flygplatsen efter säkerhetskontrollen bedömdes vara den säkraste platsen för oss att vistas på i Bryssel, förklarar hon.

Händelsen var svår att ta in, förklarar hon.

– Jag har nog aldrig sett så många poliser samtidigt, säger hon och tillägger att det på flygplatsen samlats ett pressuppbåd större än hon någonsin upplevt.

Så här några dygn senare är händelsen fortfarande ofattbar, menar hon.

– Livet är skört. Jag har rest mycket genom åren och inte varit rädd som svensk men det ska vi vänja oss vid nu.

Hur kommer du tänka kring nästa resa, tror du?

– Jag skulle nog kolla och tänka efter ifall jag verkligen ska gå just på den och den platsen. Det ska ju inte behöva vara så, säger Lerumspolitikern.

LÄS MER:Lerum hissar flaggan för svenska terroroffren i Bryssel

LÄS MER:Jättebostad vid Mjörn till salu: ”Exceptionell fastighet”

LÄS MER:Beskedet: Direktbussarna och Aspedalen tågstation läggs ner

ANNONS