Håkan Backås, boende vid Hallbergs täppa, visar vattentornet i området där det redan finns små master uppsatta. Bredvid vattentornet vill kommunen resa sitt fackverkstorn, som ska sträcka sig 36 meter upp i luften.
Håkan Backås, boende vid Hallbergs täppa, visar vattentornet i området där det redan finns små master uppsatta. Bredvid vattentornet vill kommunen resa sitt fackverkstorn, som ska sträcka sig 36 meter upp i luften. Bild: Tobias Kjellberg

LT granskar 50 000 mejl – avslöjar dolda förhandlingar om mast på Hallbergs täppa

En 36 meter hög mast för vattenavläsning planeras vid Hallbergs täppa. Men boende i området misstänker att masten är anpassad för framtida 5g-operatörer. Nu avslöjar interna mejl att en chef på kommunen förhandlat med en av Sveriges största mobilnätsoperatörer – långt innan ett bygglov fanns på bordet.

ANNONS
|

”Ett tips. Bygg ej för klent eller lågt”.

Så löd några av de sista orden från mobilnätsoperatören till chefen för VA-enheten i Lerums kommun, innan en bygglovsansökan om en mast skickades in.

LT har tidigare berättat om mastkonflikten vid Hallbergs täppa, i södra Lerum, där kommunens VA-enhet vill bygga ett 36 meter högt fackverkstorn. På masten vill de fästa en digital vattenavläsare, som kan läsa av vattenmätare i området.

Men kommunen har inte varit ensam om intresset av att resa en mast där – den stora svenska mobilnätsoperatören Net4Mobility har också sett en vinst i den högt belägna platsen i södra Lerum, som en del i sin expansiva 5g-fas.

ANNONS

Deras gemensamma intresse blev tydligt när både kommunen och mobilnätsoperatören skickade in varsin bygglovsansökan ungefär samtidigt, gällande två identiska fackverkstorn, båda 36 meter höga.

Att två så lika ansökningar behandlas samtidigt är mycket ovanligt, intygade en källa på Lerums bygglovsenhet för LT i våras. Men där den ena av masterna skulle få avslag – skulle den andra få grönt ljus.

Boende misstänker kommunen för fulspel

De boende vid Hallbergs täppa har hela tiden protesterat i starka ordalag mot en industrimast utanför deras frukostfönster. Kommunens fackverkstorn är tänkt att stå mitt i deras bostadsområde, vid en lekplats, något som har gjort dem bekymrade – inte minst för bostädernas värde, men också för annat.

– Man vet ju inte då, om de smäller upp massa 5g, hur det är med strålning. Alla kommunens barn som kommer hit från förskolorna och leker. Så det är ett massivt motstånd här uppe och vi kan inte göra mer än så här, sade Håkan Backås, en av de boende vid Hallbergs täppa, till LT i våras.

Trots att nära på hela grannskapet i Hallbergs täppa skrev på en protestlista, fick VA-enheten grönt ljus för sin mast med tillhörande teknikstuga, av eniga politiker i miljö- och byggnadsnämnden. Mobilnätsoperatören Net4Mobility fick avslag.

”Nej, man behöver ingen teknikbod.”

Men de boende misstänker att kommunen har en överenskommelse med mobiloperatören – i det dolda. Kommunens mast fick klartecken att byggas för vattenavläsning, men de boende befarar att VA-chefen sedan har för avsikt att låta stora mobilföretag hyra in sig på masten, med 5g-teknik, i efterhand – något som också kommunens VA-chef har medgett kan komma att hända.

Det får de boende att rasa. Eftersom en mobilmast redan har fått nej till ett bygglov, tolkar de boende det som fulspel: ett sätt att kringgå formalia och regler som annars hade omöjliggjort en 5g-mast bostadsområdet.

Granskning av dolda förhandlingar

Andreas Davidsson, kommunens VA-chef, har i tidigare artiklar bara gått att nå via mejl.

Han har tidigare inte svarat direkt på frågan om han har haft kontakt med några mobilnätsoperatörer inför det tänkta mastbygget. I stället svarade han att Hallbergs täppa är den bästa platsen för en mast i området, samt:

”Att det är flera som ansökt om mast på samma plats som vi är inte oväntat då de säkert kommit fram till samma slutsats”.

Han förnekade samtidigt att fackverkstornet skulle vara utformat på ett sådant sätt att mobilnätsoperatörer skulle kunna använda sig av den i framtiden.

”Vi har inte anpassat höjden eller sökt bygglov för en mast för att andra ska hyra in sig där, utan för att lösa vårt uppdrag på bästa sätt. Men finns det externa intressen som vill använda masten brukar vi inte säga nej eftersom kommunen själv hyr in sig på andra master”.

LT har begärt ut loggar och mejlkonversationer från Andreas Davidssons mejlkonto, för över ett och ett halvt år tillbaka i tiden. Mejlen avslöjar att VA-chefen har haft förhandlingar med en entreprenör som verkar på uppdrag av mobilnätsgiganten Net4Mobility – med start redan i början av fjolåret.

"Då får ni en årlig intäkt”.

De diskuterar bland annat vem av dem som ska bygga masten vid Hallbergs täppa, och vem av dem som ska hyra in sig på den i efterhand. Mobilnätsoperatören vill ha 30 000 kronor om året för att låta kommunen hyra in sig på sin mast, något som Andreas Davidsson tycker är för dyrt.

”Spontant känns det dyrt, vi får fundera på huruvida vi sätter upp en egen mast på platsen”, skriver han i ett mejlsvar.

Andreas Davidsson understryker i ett annat mejl att masten måste vara 36 meter hög, så som de ”har kommit överens” om, och att kommunen i så fall vill reservera en antennplats på mellan 28 och 31 meters höjd.

Ville att kommunens mast skulle gå före

Men så tar konversationen en ny riktning – Andreas Davidsson slår fast att kommunen kommer att bygga en egen mast vid Hallbergs täppa, om inte parterna kan komma överens om ett lägre pris. Entreprenören frågar då omvänt om Net4Mobility i stället kan få hyra in sig på kommunens mast.

”Då får ni en årlig intäkt som kan bidra till finansiering och underhåll”, skriver entreprenören.

Och sedan:

”Ett tips. Bygg ej för klent eller lågt. Ska ta upp saken med N4M när semestertider är slut. Du kan väl kolla på ditt håll. Vi återkommer till varandra i ärendet.”

Så avslutas kontakten – under sensommaren i fjol, vad LT erfar.

”Det är så man bygger telemaster för 5g.”

Några månader senare skickar Andreas Davidsson in sin bygglovsansökan för kommunens mast, och får då veta att det redan finns ett ärende om en likadan mast inne på handläggarens bord – från Net4Mobility.

”Det är viktigt att kommunens mast får gå före”, skriver då Andreas Davidsson i ett internt mejl till bygglovsenheten i Lerums kommun.

Frågan om masten har skapat misstro och ilska bland boende vid Hallbergs täppa, som nu har överklagat bygglovet till länsstyrelsen. LT har tagit del av de offentliga handlingar som berör både kommunens och mobilnätoperatörens mast.

Det framgår av områdets detaljplan att ingenting alls egentligen får byggas vid Hallbergs täppa, med undantag för byggnader som kan anses ha ett ”allmänt ändamål”.

Tillverkaren bekräftar: Behövs ingen teknikbod

Det kravet uppfyllde VA-enhetens mast, enligt miljö- och byggnadsnämnden – men samma sak kan inte sägas om en mast som ska byggas och brukas av en privat mobilnätsoperatör.

Kommunens mast fick därmed grönt ljus, medan mobilmasten fick avslag. Som en del i motiveringen skrev bygglovsenheten till Net4Mobility att ”torn i form av fackverstorn” bör placeras i industriområden; inte i bostadsområden som Hallbergs täppa.

Det finns än fler frågetecken kring kommunens mast, som lyfts av de boende på täppan. Inte minst rörande den teknikbod som kommunen vill ha bredvid masten, samt att hela mastanläggningen är tänkt att omgärdas av stängsel. En av de boende har tidigare hävdat att teknikbod och stängsel inte behövs för en vattenavläsare.

– Det är så man bygger telemaster för 5g, sade den boende, som vill vara anonym, i en tidigare artikel.

LT har pratat med en ingenjör på företaget Kamstrup, som tillverkar vattenavläsarna och levererar dem till Lerums kommun. Ingenjören bekräftar:

”Nej, man behöver ingen teknikbod med en dator i eller liknande. Avläsaren sitter i masten och det räcker bara den har ström och eventuellt TCP/IP anslutning om det krävs”, svarar ingenjören i ett mejl till LT.

En skiss på kommunens fackverkstorn, från deras bygglovs­ansökan.
En skiss på kommunens fackverkstorn, från deras bygglovs­ansökan. Bild: Lerums kommun

Mobilnätsoperatören Net4­Mobility, som ägs av tele­komjättarna Telenor och Tele2, berättar nu att de tittar på andra platser i kommunen för deras mobilteknik.

– Den anläggningen kanske kan bli intressant för oss i framtiden. Vi har en väldigt ambitiös rollout-plan för vår utbyggnad, så då får vi se till att vi har kapacitet för våra kunder, säger Sara Kebert, nätverksingenjör vid Telenor.

Hon berättar också att 5g omges av ett strikt regelverk – bland annat krävs det en teknikbod samt att mastanläggningen stängslas in.

VA-chef försvarar kommunens mast

Andreas Davidsson vill fortsatt bara ha kontakt via mejl. Han ombes förklara varför han inte berättade om sin kontakt med mobilnätsoperatören. Han hänvisar då till sina tidigare svar, där han berättade att kommunen inte brukar säga nej till externa aktörer.

”För att förtydliga innebär det att vi har löpande kontakt med både fastighetsägare och flertalet mastägare. Mobiloperatörer hör även av sig till oss för att undersöka möjligheten att hyra in sig på olika fastigheter som exempelvis vattentorn eller master”, tillägger han.

Tillverkarna av vattenavläsarna säger till oss att det inte behövs någon teknikbod för deras teknik. Varför ska ni då ha en teknikbod?

”Kommunen jobbar löpande med digitalisering. Även om masten i dag enbart planeras för mottagning av signaler för vattenmätare kan det bli aktuellt med fler kommunala användningsområden. Därför är det praktiskt, ekonomiskt och tidssparande att söka gemensamt bygglov.”

Detaljplanen godkänner ert ändamål, men nekade en mobilnätoperatörs. Ändå medger du att externa aktörer kan komma att få hyra in sig i efterhand. Det här kan tolkas som att ni kringgår regelverket kring detaljplan och bygglov. Kan du se det?

”För att vara riktigt tydlig, vi har valt platsen för att den uppfyller vårt syfte bäst. Vi har inte valt platsen för att tillgodose andras intressen. Vi ser att samarbeten kring master är bra för kommunen och kommuninvånarna, då kan vi hålla nere antalet master och inte bygga fler än nödvändigt.”

Enligt kommunallagen får ni inte gynna enskild, vilket det kan tolkas som att du har gjort här. Anser du att du har gjort fel i det avseendet?

”Nej.”

I mejlkorrespondensen mellan kommunen och entreprenören hänvisar Andreas Davidsson till en tidigare överenskommelse mellan parterna. Ingen tidigare kontakt kan hittas mellan dem, bland de mejl som har granskats. Kommunen har inte svarat på frågan om mejl har raderats.

LÄS MER:Beskedet: Masten dras tillbaka – glädje på Hallbergs täppa

LÄS MER:Länsstyrelsen ger klartecken för omtvistad mast – boende tar strid

ANNONS