Lunchbuffén på Torarica – ett välkommet tillskott i centrum

Visst blir lunchrasten snäppet bättre när det står husmanskost och buffé på menyn. Lunchkollen har höga förväntningar inför besöket hos nyöppnade Torarica där det bjuds på tisdagsklassiker och vegetarisk lasagne.

ANNONS

Det vankas lunchbuffé och dagen till ära serveras det en riktig husmansklassiker. I stora kastruller från Le Creuset gömmer sig löksås och bruna bönor. Raggmunkar ligger gyllenbruna på uppläggningsfat och rikligt med stekt fläsk och rårörda lingon står vid sidan om.

När Lunchkollen sveper med blicken är det gott om folk i den stora lokalen. Restaurangen är trivsamt inredd med många sittmöjligheter även utomhus. De stora fönsterpartierna ut mot både Säveån och den nybyggda terrassen får restaurangen att leva upp.

Lever gör tydligen också restaurangens gamla stammisar. En i Lunchkollen hör nämligen ett sällskap glatt hälsa på varandra och utbrista:

– Ni sitter till och med på samma platser.

Det tar ett par förvirrade sekunder om var vi beställer innan personalen tillmötesgående hjälper oss vidare till baren. Vi tilldelas brickor, som tyvärr påminner om skolans matbespisning, och tallrikar. Det huggs sedan in på salladsbuffén som kan beskrivas som fräsch med mycket att välja bland. Råmarinerad broccoli, fläderblomssill, rökt laxröra och diverse andra kålsallader, tapenader och bönröror pryder salladsbordet. Gott!

Skippa brickan! tycker en i lunchkollen som får Bamba-vibbar.
Skippa brickan! tycker en i lunchkollen som får Bamba-vibbar. Bild: Redaktionen

På varmbuffén erbjuds det, förutom stekt fläsk med diverse tillbehör, också en vegetarisk lasagne med semitorkade tomater och bladspenat. Som de recensenter vi utger oss för att vara testas även denna.

Smakerna saknas i klassiska rätten

Det ska sägas att när raggmunk med rårörda lingon samsas med löksås, kanske en slev bruna bönor och stekt fläsk på en tallrik blir uppläggningen sällan förstklassig. Det blir en traditionell röra som enligt Lunchkollen både har toppar och dalar. Löksåsen passerar smaklökarna utan större notis.

– Ganska smaklöst med lite lök, tycker en i sällskapet.

Smaken har däremot hittat till raggmunken som är krispigt vällagad. De rårörda lingonen är inte för söta och tillsammans med potatisens och fläskets sälta smakar det gott.

Tyvärr blir det bakläxa på den vegetariska lasagnen. Några semitorkade tomater skymtas inte i den gröna spenatröran som varvas mellan sladdriga lasagneplattor. Smakerna finns där, men faller oss inte riktigt i smaken. Är spenaten inte lite sur? Vad är det för vag kryddig smak? En i sällskapet lägger ner gaffeln medan en annan äter upp med ett axelryck.

Med kaffe och kaka i hand kan lunchbuffén på Torarica sammanfattas som ett välkommet tillskott i Lerums centrum. Hemlagad husmanskost, och dessutom på buffé, är hjärtvärmande när arbetsdagens bestyr tar ut sin rätt. Kanske är det Lunchkollens något höga förväntningar som gör att vi lämnar restaurangen mätta men inte med någon matkoma.

Torarica

Adress: Göteborgsvägen 12, Lerum.

Webbadress: https://www.torarica.nu.

Lunchpris: 129 kronor inkl. salladsbuffé, hembakat bröd, kaffe och kaka.

Maten: 3 av 5.

Miljön: 4 av 5.

Totalbetyg: 3 av 5.

Vad är Lunchkollen?

Under vinjetten Lunchkollen äter sig Lerums Tidning genom kommunens lunchutbud, och sätter betyg på upplevelsen. Vi sätter betyg på mat och miljö, och de båda vägs ihop i ett totalbetyg där matbetygen väger tyngre.

Betygsskalan

5 = lysande

4 = utmärkt

3 = bra

2 = godkänt

1 = underkänt

0 = uselt

LÄS MER:Mr Singhs mat är prisvärd och vällagad – men lunchkollen vill ha mer

LÄS MER:Hamburgerhaket 3 Guys får ljummet betyg av Lunchkollen

LÄS MER:Restaurangen Terrassen i Gråbo bjuder på genuin husmanskost

ANNONS