Lyx och briljans på Piano kvarterskrog & bar i Lerum

För den som vill lyxa till sin lunch till en inte allt för dyr peng finns Piano kvarterskrog & bar i centrala Lerum. Fiskrätten får lunchkollen att tappa hakan.
– En riktig fullträff, säger en av Lunchkollens utsända.

ANNONS

Lerums kommun har i sanning ett brett utbud av lunchrestauranger – från anspråkslösa hak till mer lyxiga alternativ.

Piano kvarterskrog & bar i centrala Lerum är förmodligen den lunchrestaurang på bygden som ligger längst ut på den skalan, åt det flotta hållet. Faktum är förmodligen att man får åka ganska långt för att hitta något med mer ”fine dining-känsla”, under en vanlig torsdagslunch.

Läget på Stationsvägen är optimalt för en krog som vill locka till sig kvällsgäster från platser utomsocknes, med ett stenkast från buss- och tågstationen. Känslan är just att Piano kvarterskrog & bar främst vill vara en kvällskrog, men under två dagar i veckan har de lunchöppet: torsdag och fredag.

Restaurangen marknadsför sitt lunchkoncept som en "bättre måltid” och en förgyllning av arbetsveckans avslut.

Ingår surdegsbröd och krispig sallad

På utsidan anas vissa sydeuropeiska drag, med en spartansk uteservering som möjligen för tankarna till vinpimplande på en bakgata någonstans i Italien. Blomsterutställningen intill minskar inte den förnimmelsen.

”Såsen är så god att man vill buteljera den.”

Väl i restauranglokalen syns en svart flygel och en tolvsträngad gitarr står intill väggen. Men Lunchkollen tänker inte låta sig förföras av ett fint yttre – vi sätter insidan främst.

Det erbjuds två rätter på lunchmenyn, en fiskrätt och en vegetarisk:

• Ugnsbakad kummel med brynt kräft- och dillsmör, potatispuré med lagrad ost, gröna ärtor och syrlig fänkål.

• Chili sin carne med bönor, majs, koriander i tomat- och chilisås, basmatiris, citruscrème och krispiga rotfrukter.

För lunchpriset 149 kronor ingår surdegsbröd från en närliggande brödbagare, samt en sallad. Till skillnad från många andra lunchställen är det ingen buffé – i stället får man sätta sig vid ett bord och en välansad kypare kommer fram och beskriver dagens lunchmeny. Flådigt!

Den ugnsbakade kummeln får Lunchkollens utsända att bli knäsvaga.
Den ugnsbakade kummeln får Lunchkollens utsända att bli knäsvaga. Bild: Lerums tidning

Brödet och salladen serveras snabbt.

– Hann knappt äta upp, för lika snabbt landade huvudrätterna på bordet, säger en deltagare i Lunchkollen efteråt.

Vill ha mustigare kryddning

Kummelrätten på Piano kvarterskrog & bar är otroligt god, det är bara att kapitulera. Beståndsdelarna är som ett kosmiskt möte av urkrafter i harmoni, yin och yang, himmel och jord, en utsökt balans av sälta, syrlighet och umami. Smakerna vill liksom dansa balett över varje mikrometer på tungan innan de måste gå förbi svalget.

En av Lunchkollens utsända slukar rätten – en annan tar så små tuggor det går för att liksom förlänga det härliga. Tuggmotståndet på kummeln är inte för segt, den är inte för slemmig, portionerna är lagom stora.

– Dagens fiskrätt är en riktig fullträff. Kummeln är perfekt tillagad och elegant serverad som ett litet torn ovanpå potatispurén. Såsen är så god att man vill buteljera den, ta hem och plocka fram i små doser när höstmörkret smyger sig på, säger en i Lunchkollen.

Inte heller det vegetariska alternativet är en besvikelse. Chili sin carnen är krämig, med lagom mycket hetta. De ugnsrostade rotfruktstillbehören är perfekt tillagade, med lagom tuggmotstånd och gifter sig fint med den lite syrliga såsen som serveras till. Rätten lämnar emellertid lite att önska.

– Jag hade välkomnat en lite generösare, mustigare kryddning. Även risportionen hade gärna fått vara något mer generös, konstaterar den vegetariska lunchgästen.

Piano imponerar på Lunchkollen

Ingen lunchrestaurang kan vara perfekt. På Piano får dessutom lunchgästen betala extra för kaffe och kaka – det blir lite av en besvikelse för Lunchkollen. Med det sagt är det få saker som kan överskugga upplevelsen av så här god mat. Kanske räddas extrapriset för kaffe av den makalösa tryffeln som serveras till.

Kyparna är inkännande och proffsiga. De avbryter inte ett pågående samtal när de ska duka av och de ingjuter en känsla av service som saknar motstycke under en Lunchkoll hittills.

När allt kommer omkring gör Piano kvarterskrog & bar så mycket rätt att Lunchkollen inte kan göra annat än att ge restaurangen full pott.

Hatten av!

Piano kvarterskrog & bar

Adress: Stationsvägen 8

Webbadress: https://pianolerum.se/

Lunchpris: 149 kronor

Maten: 5 av 5.

Miljön: 4 av 5.

Totalbetyg: 5 av 5.

Vad är Lunchkollen?

Under vinjetten Lunchkollen äter sig Lerums Tidning genom kommunens lunchutbud, och sätter betyg på upplevelsen. Vi sätter betyg på mat och miljö, och de båda vägs ihop i ett totalbetyg där matbetygen väger tyngre.

Betygsskalan

5 = lysande

4 = utmärkt

3 = bra

2 = godkänt

1 = underkänt

0 = uselt

LÄS MER:Brasseriet tar det bästa av kvällen vidare till lunchen

LÄS MER:Sushin ett bottennapp på Mikados lunchbuffé

LÄS MER:Lerum Tidnings lunchkoll testar Limone & Dolci vid Solkatten

ANNONS